BiH: Poslodavci radnicima plaćaju za šutnju o ozljedama na radu

U Savezu sindikata RS-a sumnjaju u podatke o ozljedama radnika na radu, po kojima je lani u tom bh.entitetu evidentirano 57 teških ozljeda na radu, od kojih deset sa smrtnim ishodom.

”Kod ovih podataka stavljamo veliki znak pitanja i sigurna sam da ne odgovaraju stvarnom stanju”, izjavila je predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

Ističe da postoje ozljede na radnom mjestu koje nisu prijavljene. Kako tvrdi da u Sindikatu imaju informacije da se ne prijavljuju svi tragični slučajevi, te da se radnicima i obiteljima nudi novac da se ne prijavi ozljeda.

Nakon tripartitne debate o temi ”Koliko nam je važna sigurnost i zdravlje na radu”, Mišić je dodala da nije dobro što se tek nakon tragičnih slučajeva javnost zainteresira za sigurnost na radu.
Ukazala je i da je upitna sudbina radnika s ograničenom radnom sposobnošću koji ne mogu raditi kao prije nesreće, a poslodavac nema adekvatno novo radno mjesto ili ne želi radnika s ograničenim radnim sposobnostima.

Ovaj skup organiziran je uoči Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, a Saša Trivić, potpredsednik Unije udruženja poslodavaca RS-a, ukazao je da su postojeći podaci o broju ozlijeđenih veliki, ali da ne pokazuju porast, što je dobro.

Glavni inspektor rada u RS-u Čedo Risović je precizirao da su inspektori lani obavili oko 6.700 kontrola, od kojih se oko 2.700 odnosilo na zaštitu na radu.

Na ovom skupu je rečeno da je neophodna strategija o sigurnosti i zdravlju na radu.

(Fena)

8 komentara

 1. Mobing!!!

  Like(1)Dislike(1)
 2. Covik radi na viljuskaru padne paleta po njemu dodje doktoru i mora rec da je kod kuce pao niz stepenice.

  Like(3)Dislike(0)
 3. Nikad nije kasno

  Sve poslodyvci rade naopako
  Policija provjerite tko vozi kamijone i na cim karticama eto para samo derite a pusti vozili netko 5 brze ili sporije
  Pozdrav iz Ljubuskog

  Like(1)Dislike(1)
 4. U Grudama ne placaju nego prijete pa se ne smije reci. Jos to dana bolovanja odbiju od place. Ne znam da mi je prijaviti ovo slucajeva sto znam bili itko ista poduzeo?

  Like(1)Dislike(1)
 5. Ima toga koliko hoćeš a posebno u proizvodnji!!!

  Like(0)Dislike(1)
 6. Zasitite se jadnici

  Pridrzavajte se zastitne robe i nevozite vilicare 60 km/h i tipkanje mobitela..mislite sta radite i kako radite i nekrivite poslodavca nego svoju lijenost za nosenje zastitne robe

  Like(1)Dislike(1)
 7. e evo vam ga n...

  a ko mu je dozvolio mobilni na poslu ?? i od kad ima viljuskar brzinu od 60Km/h, sta se radne robe tice,takodje je odgovoran poslodavac za nosenje ist

  Like(0)Dislike(0)
 8. Sve kartice vozaca su aktivne a vozaci su u penziji oli na stulama ili alhoholicari mislim da ima i pokojni koji voze
  Ajmo policijo samo uspise i te derite da mu nepadne napomet uzet tudu a firmu odma 50 000

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.