BiH prva po nezaposlenosti mladih u svijetu

Bosna i Hercegovina je suočena s nizom neriješenih problema, a nezaposlenost je jedan od najvećih. U državi u kojoj je više od pola milijuna radno sposobnog stanovništva prijavljeno na zavodima za zapošljavanje, najviše su pogođene mlade osobe jer nedostatak iskustva s jedne i neodgovarajući obrazovni sustav s druge strane, pronalazak prvog posla često čine nemogućom misijom. Iako se visoka stopa nezaposlenosti bilježi u cijeloj regiji, najalarmantnija situacija upravo je u BiH gdje iznosi čak 42,81%.

Odljev mozgova

Ovaj podatak objavljen je u karti nezaposlenosti u regiji koju je za “Blic” izradio francuski geopolitikolog Nikola A. Stevanovic koji je diplomirao na IRIS-u (Institut des Relations Internationales et Stratégiques), poznatom francuskom institutu za političke znanosti. Karta je objavljena i na geopolitičkom portalu vuessurlemonde.com koji je Nikola kreirao s kolegama. Osim toga, navodi se kako je BiH peta u svijetu po odljevu mozgova zbog nedostatka perspektive za mlade kojih je, prema objavljenim podacima, nezaposleno čak 62,8%. Ovolika nezaposlenost svrstala je BiH na prvo mjesto u svijetu. Zanimljivo je što je po odljevu mozgova ispred BiH Srbija koja je zauzela drugo mjesto iako je nezaposlenost u njoj dva i pol puta manja nego u BiH i iznosi 17,3%.

“Crna rupa” regije

“Crnih rupa”, u kojima je nezaposlenost najveća na prostoru zapadnog Balkana, najviše ima u BiH i južnoj Srbiji. Prema provedenom istraživanju, općine s najviše nezaposlenih su Jagodinjak u istočnoj Hrvatskoj gdje je nezaposlenost 85,17%, te općina Jezero, nedaleko od Mrkonjić Grada u BiH, u kojoj je nezaposlenost 85,7%. Zanimljivo je što među svim zemljama zapadnog Balkana, ako izuzmemo Sloveniju, mladi najbolje prolaze u Albaniji. Zanimljivo je što je Albanija, koja slovi kao najsiromašnija zemlja u Europi, ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih koja iznosi oko 35%. Usporedbe radi, opća stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji iznosi 22,3%, što znači da je tri puta manja u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

5 komentara

 1. Ma nije istina dok politicari vjerske vode kriminalci i policajci sjede zajedno po raznim ruckovim i veceram nema zime za nezaposlene netko treba sve to pripremat cistit i prat a ako im sto ostane iza njih mogu ponijeti doma i jos ustede za hranu

  Like(1)Dislike(1)
 2. Zemlja ko stvorena:
  – Nepsmeni i senilni vladaju (stari udbaši i njihovi potpmci)
  – Kadar sa kupljenim diplomama vodi općinski, županijsku i državnu adninistraciju
  (svako selo ima menadžerski fakultet, a većina studenata na njima ne zna šta su prirodni, a šta raconalni brojevi, a ne daj Bože da trebaju nabrojati padeže i priložiti im priloge)
  – Državna administracija je obiteljski biznis (sve uhljeb do uhljeba, sestrići, bartići, stričevići, tetkići itd. – uglavnom neradnici)
  – Pametna mladež (ono malo šta je ima) sa tehničkim fakultetima konobari i radi u primorju sezonski
  – Oni sretniji drznu se i odu na zapad prodati svoje znanje onom ko ga cijeni

  Ide nam dobro nema šta

  Like(1)Dislike(1)
 3. BiH mozgovi napustaju drzavu.
  Ma ne naprdivajte o nekakvim mozgovima I naobrazbi u Bih.
  Tko moze I zna da obrazuje mlade kada su sve stari neobrazovani komunisti
  na mjestima po fakultetima I” visokom skolstvu.”
  Dali znate ili pratite sto mladi “skolovani”rade po Z.Evropi.
  Da da u najboljem slucaju po kakvoj birtiji,prati posudje,cistiti wc I cuvati I prati stare I nemocne
  ili kojeg pasa I macke.

  Like(1)Dislike(1)
 4. Za D. Ako nepoznaješ stvarno stanje stvari onda šuti. Moja tri prijatelja iz Gruda koji su završili fakultete u Hr sad su u Njemačkoj i rade kao Programeri A jedan je doktor znanosti i radi i istraživačkom centru za vodeću informatičku tvrtku u svijetu. Sva trojica imaju 34 god. POKLOPI SE I ŠUTI.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.