BiH tone u mrak: Stižu zahtjevi za gašenje predajnika

BiH je jedina zemlja u regiji koja do zadanog roka, koji ističe u srijedu, nije uspjela prijeći sa analognog na digitalno emitiranje signala. U narednim danima može se očekivati još zahtjeva za gašenje pojedinih predajnika koji smetaju susjednim državama.

“U Regulatornu agenciju za komunikacije u prethodnih petnaestak dana već je došlo nekoliko zahtjeva za gašenje nekih predajnika, a u narednom razdoblju, pogotovo nakon što 17. lipnja istekne rok, svakako možemo očekivati više takvih zahtjeva”, rekao je Plamenko Čustović, predsjednik Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije. U četvrtak ujutro, upozoravaju u RAK-u, oni koji program prate isključivo putem zemaljske mreže ostat će bez prijema određenih TV kanala.

“Veoma mali broj predajnika u BiH zadovoljava propisane odredbe, što znači da će ili biti ugašeni ili će se morati tehnički prilagoditi. Posljedice su jasne – stanovništvo koje prati TV program isključivo putem zemaljske mreže sigurno će osjetiti sve negativne efekte ovakvih događanja i ostat će bez prijema određenih TV kanala ili primati lošiji signal”, rekla je Amela Odobašić, rukovoditelj Sektora za odnose s javnošću u RAK-u.

Zbog neispunjavanja međunarodnih obveza proteklih dana održan je niz sastanaka, na kojima je, po neslužbenim informacijama, došlo do određenih dogovora, što su nam neizravno potvrdili i u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

U ovom ministarstvu kažu da su predstavnicima tri javna RTV servisa predložili nacrt ugovora kojim bi se uzajamno regulirala njihova prava i obaveze u smislu vlasništva, korištenja i održavanja digitalne opreme, što je do sada bio jedan od ključnih problema u realizaciji projekta. Naglašavaju da se uz određene dorade nacrta ugovora i podršku Vijeću ministara BiH vrlo brzo može očekivati montiranje kompletne opreme iz prve faze emitiranja digitalnog signala i njeno puštanje u rad.

Ukoliko su javni RTV servisi postigli dogovor, već za petnaestak dana može se očekivati montiranje opreme za prvu fazu digitalizacije koja podrazumijeva uvezivanje i montiranje opreme za velike centre, odnosno Sarajevo, Banja Luku i Mostar.

I jedan od dobro upućenih sugovornika, kaže da se prva faza digitalizacije koja je i “kičma” cijelog sustava može završiti za petnaestak dana, a da nakon toga slijedi druga faza, za koju je osiguran novac, a koja podrazumijeva raspisivanje međunarodnog tendera za nabavku opreme i instalaciju te opreme u regionalnim centrima.

“Neki sastanci su već održani, a neki se tek očekuju. Nadati se da će prevladati razum jer mi naprosto moramo preći sa analognog na digitalno emitiranje”, rekao je Čustović.

BiH se još 2006. godine obavezala da će preći sa analognog na digitalno emitiranje signala, međutim do danas, tj. do krajnjeg roka, to još nije uradila. Nekoliko puta su probijani rokovi, prvobitno i preambiciozno postavljeni rok bio je kraj 2011. godine, koji je na kraju pomjeren za početak 2014. godine, ali do danas BiH nije uspjela u tome iako je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja je bila osigurala novac za te namjene. Kako su ranije isticali dužnosnici u BiH, od danas analogni signal koji se emitira sa predajnika u BiH bit će smetnja državama iz regije koje su odavno prešle sa analognog na digitalno emitiranje signala, sa izuzetkom Srbije, koja je tek prije nekoliko dana uspjela ugasiti sve analogne predajnike.

Stav o ovom pitanju jučer nismo mogli dobiti od predstavnika javnih RTV servisa, prenose Nezavisne. Ipak, u nedavnim izjavama, Radio-televizija RS i Federalna TV pozvale su RAK da počne raditi svoj posao i javnosti objasni šta su do sada uradili na smanjenju signala iz susjednih država.

(Nezavisne novine)

1 komentar

  1. A velike štete!

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.