BiH: U 70 posto javnih ustanova zapošljava se bez natječaja

Istraživanje koje su tijekom prve polovine ove godine proveli predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) pokazalo je da je u 71 posto anketiranih javnih ustanova, primarno u zdravstvu, prosvjeti, javnim poduzećima i izvanproračunskim fondovima, bilo novog zapošljavanja, najčešće bez natječaja.

“Promatrajući generalno javni sektor, broj tih novozaposlenih dostiže cifru od nekoliko tisuća”, ustvrdio je Denis Telić iz CCI-a. U izvještaju CCI-a, koji je danas predstavljen u Banja Luci, navodi se da će za plaće iz proračuna RS-a ove godine biti izdvojeno više od 718 milijuna KM ili oko trećine novca od poreskih prihoda.

Nalazi monitoringa CCI-a pokazuju da je proces zapošljavanja generalno netransparentan, odnosno iznosi 40,5 na ljestvici od 0 do 100. Taj indeks je 2,5 puta manji u odnosu na stanje kojem težimo – da se svi natječaji objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kriteriji za ocjenjivanje na natječaju dostupni kandidatima, da se sastavi povjerenstvo objave tijekom faze raspisivanja natječaja te da se vrši imenovanje i zapošljavanje najbolje rangiranih kandidata.

Predstavnici CCI-a su upozorili da u javnim ustanovama, institucijama i poduzećima, obuhvaćenim istraživanjem, u kojima postoje javni natječaji, u 57 posto slučajeva “intervju” s kandidatima presuđuje pri zapošljavanju, često bez jasnih kriterija i procedura. Zbog toga se odlučivanje svodi na osobnu procjenu članova povjerenstva, pa nije rijetkost da za isti odgovor, jedan član povjerenstva daje maksimalan broj bodova, a drugi minimalan. Dodatni problem predstavlja način formiranja natječajnih povjerenstava.

Zbog svega smatraju da je potrebno u što skorijem razdoblju izmijeniti ili usvojiti novi Zakon o državnoj/javnoj službi na svim razinama vlasti u skladu s SIGMA principima reforme javne uprave te detaljnije urediti natječajnu proceduru kako bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobiju najbolji kandidati.

U CCI-u smatraju da je u javnu upravu u cijeloj BiH neophodno što hitnije uvesti pravilo izbora najkvalitetnijih kandidata te da je zapošljavanje u javnom sektoru potrebno svesti na neophodan minimum s težnjom da broj uposlenih prati europske standarde.

(Fena)

5 komentara

 1. Šta je nema komentara to znači u Grudama sve po pravilu

  Like(1)Dislike(1)
 2. Ima i te kako bio sam ns natjecaju i nisam prosa
  Primaju koga oce ni prabno im nemeres nista jer su uigrani .znaci ako ima natjecaj nije po pravilima ali to oni zaglade .Sta nami priostaje ajmo Minken .za sta sam oda oni 5 godina naj lipseg zivota umisto da cure gonjam ja visio po vakufu ,vrdima ,mostaru kupresu itd.danas teglim ko konjina a oni se kupaju u pjenuscu dabogda im zadnje bilo.

  Like(3)Dislike(3)
 3. J…m sve po spisku onima koji naprave javni natječaj,zna se ko se pita,kakav javni natječaj,jeli ovo evropski protektorat ili S,Koreja.

  Like(1)Dislike(1)
 4. U 100% javnih ustanova, zaposljava se putem natjecaja. A objava tog natjecaja je samo nacin da se zakonski zadovolji zaposljavanje. A veoma dobro se zna da je radno mjesto davno dogovoreno i placeno i namjesteno u privatnim dogovorima.

  Like(3)Dislike(1)
 5. Sve ti je jasno kad dodjes u drzavne institucije koda si dosao na modnu pistu, sve dica bogatuna ili pogodni a struke nigdi. I DALJE TREBA PREPORUKA ili ce te vodati sa vrata na vrata dok zakljucis o cemu se radi.Ponasaju se ko da je im to bog dO i nema im zamjene. Ja bi ih sve kod Violete na,, obuku,, jer je to dobar privatnik pa nek zarade tu dobru platu!

  Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.