BiH u ovom trenutku spremno napustiti čak 79 posto građana

Čak 79 posto ispitanika spremno je na preseljenje iz BiH zbog novog posla, a istraživanje je pokazalo da su građani zemalja bivše države u većoj mjeri spremni na odlazak iz matične zemlje nego ispitanici iz drugih zemalja, stoji u istraživanju portala MojPosao.
Na iseljenje iz svoje zemlje najspremniji su ispitanici iz Srbije (82 posto) i BiH (79 posto), dok su u najmanjoj mjeri na preseljenje spremni ispitanici iz baltičkih zemalja – Estonije i Latvije po 62 posto te Litve (64 posto).

Glavni motiv za selidbu su više plaće i bolji životni standard. Ipak, ima i onih koji ne žele napustiti svoju domovinu. Tu kategoriju ispitanika odbija dugotrajna odvojenost od obitelji i prijatelja. Također, komunikacija na stranom jeziku predstavlja prepreku za četvrtinu ispitanika, a petinu brine „što bi u tim zemljama bili stranci“, prenosi Večernji list BiH.

Petina smatra da se ne bi snašla u novom okruženju, a ispitanike najmanje brine zdravstvena njega u inozemstvu.

7 komentara

 1. Oce ako su maniti

  Like(2)Dislike(0)
 2. Veslaj jarane

  Like(0)Dislike(0)
 3. Pa valjda znate ko ce radit za 500 km,ko nema nigde nista samo sa tom platom nema ni u trgovini nista trazit,cisti gubitak.A ovim na jaslama ni slucajno da skinu platu njima jos vise dat.To je ko normalno a kruv svakom isto kosta!

  Like(0)Dislike(0)
 4. Koliko ih posto zna kuda bi.
  Ili samo otić pa kud god.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Najbolje da svi odemo vanka i da ostavimo ove uhljebe na vlasti i njihove pijune pa nek se onda misle koga oguliti da sebi isplate placu.nek onda dokazu koliko rade i koliko su sposobni.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Na zalost otici ce mnogi mladi, ah… Tko je kriv? Vlast, da. Nitko ne moze zivjeti s placama koje daju pojedini privatnici, a ovi sto ih je uhljebila drzava izmislit ce i poreze i namete i na zrak.Samo ni meni nije jasno kako ovi ne shvacaju da nece imati koga oglobit i da ce i sami za kruh morat i inozemstvo.

  Like(0)Dislike(1)
 7. Davno sam vam rekao kako ce to sve zavrsiti.
  Oni sa mozgom,voljom za rad i zeljom da osnuju obitelj otici ce.
  Oni koji imaju nekog da ga hrani i izdrzaje i koji su ljencuge i uhljebljeni na
  posao di se ne radi i jadni stari i nemocni,bolesni pa nemaju kuda
  ostati ce i brojati zadnje dane i takve mi je zao.
  Djava je usa u tu drzavu pa zato i triba odatle i bizati.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.