BiH: U prva četiri mjeseca oduzeta nelegalna roba u vrijednosti 2 milijuna KM

Službenici Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja su u razdoblju siječanj-travanj 2015. godine privremeno oduzeli robu u vrijednosti od 1.830.400,00 marka, dok su u 2014. godini privremeno oduzeli robu u vrijednosti od 4.731.232,00 maraka, doznaje Fena iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Kad je u pitanju vrsta oduzete robe, najviše su oduzimani razni tekstilni proizvodi i obuća, motornih vozila i opreme za automobile. U 2014. godini privremeno je oduzeto 1.413,43 kg duhana u iznosu od 144.505,00 maraka i 24.230 kutija cigareta u vrijednosti od 68.097,00 maraka, dok je u razdoblju siječanj-travanj 2015. godine privremeno oduzeto 389,15 kg duhana u vrijednosti od 44.726,50 maraka i 3.891 kutija cigareta u vrijednosti od 13.568,00 maraka.

Najčešće lokacije na kojima je roba oduzimana su CI Gradiška, Tržnica Arizona – Brčko Distrikt, CI Sarajevo, Bihać, Cazin, Gradačac, Mostar, Ljubuški i Višegrad.

Roba je najčešće oduzimana zbog prekršaja iz člana 18.(Primanje, držanje i promet robe kojima je učinjen carinski prekršaj) i člana 8. (Neprijavljivanje robe i nepravilno korištenje robe uvezene po povlastici) Zakona o carinskim prekršajima, kao i člana 41. Zakona o trošarinama (Trošarinski proizvodi u prometu bez nalijepljenih poreznih, odnosno kontrolnih markica; bez vjerodostojne dokumentacije, ističu iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Roba koja je predmet carinskog prekršaja, a koju službenici UNO oduzimaju prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti ima karakter privremeno oduzete robe, te u tom smislu Uprava za neizravno oporezivanje BiH ne može s njom slobodno raspolagati. O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obvezujuća za UNO. Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi kaže što će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li se ista uništiti, prodati ili nešto treće, a sve u ovisnosti od vrste robe.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju (080 02 06 07) prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UNO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.