BiH: Učenice u školu dolaze odjevene kao starlete

Prenapadna šminka, providna odjeća, tajice, šorcevi i poderane hlače samo su dio sve češćeg neprimjerenog ”stajlinga” koji se može vidjeti kod srednjoškolaca u školama u RS.

I dok ravnatelji škola negoduju zbog te pojave, učenici smatraju da moderno doba zahtijeva i modernu odjeću, pišu Nezavisne novine.

“Naši profesori očekuju da dolazimo zakopčani do grla, sa starinskom odjećom, a prije svega niti to volimo niti tako konzervativnu odjeću imamo gdje kupiti. Ja se trudim da ne idem previše našminkana, ali nosim poderane farmerke jer su in”, kaže Maja A., srednjoškolka iz Banja Luke.
Da se nepristojno oblačenje, neprimjereno za obrazovne ustanove, sve više pojavljuje kako kod djevojčica, tako i kod dječaka, potvrđuje Žarko Kovačević, ravnatelj Srednje škole “Sokolac” iz Sokoca.

“Vjerujte da mi je neugodno i pričati kakvi dolaze u školu. Učenice dolaze u majicama koje su providne, a dječaci nose poderane hlače. A tko su im ideali? Starlete i estradne zvijezde koje vide na televiziji. Trebalo bi da znaju kako se ide na proslave, izlaske, a kako u obrazovnu ustanovu. Dijelom su i roditelji krivi jer oni treba da djeci od malih nogu usade osnove kulture i odgoja, a mi u institucijama da ih nastavimo nadograđivati”, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, kad s roditeljima pričaju o ovoj tematici dobiju negodovanje.

“Kažu da oni tu odjeću plaćaju i da im neće netko drugi nametati pravila”, navodi Kovačević.
Smatra da ovakvim neprikladnim odijevanjem pokazuju nepoštovanje ne samo prema školi i profesorima, već i prema društvenim vrijednostima.

Podsjeća da postoji interni pravilnik o oblačenju koji se odnosi na zaposlene, dok za učenike nema pravila o primjerenom oblačenju. Smatra da se problem ne može rješavati pojedinačno, već sistemski, uvođenjem pravilnika koji će se odnositi na sve škole u RS.

Vojislav Popović, direktor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Banja Luci, kaže da je na ulazu u ovu školu istaknut pravilnik o oblačenju koji je usvojen i od Školskog odbora i od Savjeta učenika.

Pravilnik ne dozvoljava neprikladnu odjeću i obuću poput šorceva, kratkih sukanja, dekoltiranih majica, papuča i, kako tvrdi, do sada nije bilo ekstremnih odudaranja.

“I učenici, kao i zaposleni poštuju pravila primjerenog oblačenja”, tvrdi Popović.

Drago Mikić, glasnogovornik Savjeta učenika banjalučke regije, kaže da većina škola ima interni pravilnik kojim uređuje ovu oblast, kao i dežurne učenike.

“Ipak, bilo je slučajeva kada se netko neprikladno obuče i takvi učenici su najčešće vraćani iz škole i sve se završi na usmenoj opomeni, bez smanjenja vladanja ili druge disciplinske kazne, ali uz upozorenje da se tako nešto ne ponovi”, priča Mikić, koji smatra da je sve moderniji način oblačenja i dalje podnošljiv za obrazovne ustanove.

U posljednje vrijeme iz nekih škola stižu i inicijative da se uvede školska uniforma, ali da je dizajneri prilagode na moderniji način. Zasad je sve ostalo na tim prijedlozima.

15 komentara

 1. Nije bolje ni dio profesora,,,.

  Like(16)Dislike(6)
 2. Sapunice i estrada… jbga, od kad dite progleda na TVu same gluposti, dokumentarac stave jednom tjedno

  Like(10)Dislike(2)
 3. Ja još ne vidjeh profesoricu ili nastavnicu da dolazi u tajicama na nastavu, stoga ne znam na sta aludiras. Djava odnio onoga tko prvi reče da tajice prolaze ko hlače, većina su prozirne i nazire se donji ves, preko toga obavezno nešto kratko i usko. Ja stvarno ne razumijem tko tu djecu šalje takve i ne mogu vjerovati da jednoj majci nije problem svoju kćer tako poslati na nastavu. I ako netko to slučajno od muskog dijela nastavnika prokomentira, eto pedofila. Obične farmerice i majice se mogu kupiti na svakom koraku, a ponasajte se svi ko krpe pa se ne čudite kad vas tako budu i tretirali.

  Like(15)Dislike(5)
 4. Jedina žena koja bi nam trebala biti uzor je Djevica Marija, nikako Severina ili Bačićka… nažalost, mi kao roditelji, smo podbacili….

  Like(13)Dislike(3)
 5. Rodirelji sto rade tako i sjeca
  Sve su krivi i roditelji a profwsorice znadu isto pa mi se dize na profesoricu

  Like(3)Dislike(4)
 6. Nema nista bolje za vidit od zenskog prkna u tajicama

  Like(8)Dislike(7)
 7. Izgorise tabani

  Like(3)Dislike(0)
 8. Pajdo ti si 100% peder ???

  Like(0)Dislike(7)
 9. Ne znam zasto ti smeta komentar od Pepa, jos ga ruzno nazivas bez ikakva razloga..I ja mislim da su odgovorni roditelji najvise a onda i te učenice (a i učenici).Ne smijemo se stidjeti svoje vjere i onoga ste nas uči.

  Like(6)Dislike(0)
 10. Kod nas je drugo stanje. Mene salju kuci s poderanim farmerkama samo na koljenu da se neki pedofil profesor nebi napalio ili da se drpcu nebi digo. Al dok neke profesorice dolaze u suknjam i njima niko nista. Dupli standardi. Nisam za to da se svakako oblaci u skoli al smatram da zabrana raspalih hlaca dok god su raspale samo na koljenima nije potrebno.

  Like(3)Dislike(5)
 11. To sto profesorice dolaze u skolu izazovno obucene donekle je ok. Profesoricu ipak diskretno mozes kresnit i nikom nista a sta ces sa ovom balavicom

  Like(4)Dislike(2)
 12. šuknja je šimbol zenstvenosti i sumnjam da ako neke profešorice i nose suknje sumnjam da su vulgarne dua centa ispod pasa i da imaju nokte od 15cm .ne razumjem potrebu da se sto prije odraste ili su u požadini suega iškompleksirani roditelji šami neostvareni u životu pa se ostvaruju preko odjeuanja djece a i uan pameti je usporedjiuati djeuojcice od 16 17 godina sa profesoricama pa što ce biti u cvjetu mladosti babe i nunat ce unučad mladost je lijepa sama po sebi i to zbog ciste duse a zalosno je kad curice srednjoskolske dobi imaju rjecnik i manire odrasli zena to je uec za zapitati se

  Like(3)Dislike(0)
 13. A čuj mozda se i neka curka od 16,17 god želi kresnut,pa izaziva odjećom!

  Like(6)Dislike(3)
 14. Za jel. Bolje bi tvojoj mami bilo da ju je oladila punom kantom ladne vode nego što je ladila krešući se da bi tebe začela.

  Like(2)Dislike(1)
 15. Ko nebi nju on bi njega

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.