Biskup Perić: Može se mirno ustvrditi – Gospa se u Međugorju nije ukazala!

”Imajući u vidu sve što je ovaj Biskupski ordinarijat do sada istraživao i proučavao, uključujući prouku prvih sedam dana navodnih ukazanja, može se mirno ustvrditi: Gospa se u Međugorju nije ukazala! To je istina koje se držimo, i vjerujemo Isusovoj riječi da će nas „istina osloboditi“ (Iv 8,32)”, stoji u zaključku članka na službenoj straniciMostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanjske biskupije kojeg potpise biskup Ratko Perić.

Članak u nastavku prenosimo u cijelosti bez uredničkih intervencija:

Budući da „Crkva Boga živoga“ jest „stup i uporište istine” (1 Tim 3,15), sva dosadašnja istraživanja „međugorskog fenomena” išla su za tim da se ustanovi istina: jesu li ukazanja vjerodostojna ili nevjerodostojna? Constat vel non de supernaturalitate? Tomu je služila prva dijecezanska komisija u Mostaru: 1982.–1984., proširena komisija: 1984.-1986., komisija Biskupske konferencije u Zagrebu: 1987.–1990., komisija Kongregacije za nauk vjere u Vatikanu: 2010.-2014. te vrjednovanje same Kongregacije: 2014.–2016., kako je bio odredio papa Benedikt XVI. A sve se našlo u rukama Svetog Oca Pape Franje.

Stajalište ovog Ordinarijata kroz sve ovo vrijeme bilo je jasno i odlučno: nije riječ o vjerodostojnim ukazanjima Blažene Djevice Marije.

Iako je bilo ponekad govora o tome da bi se ukazanja prvih dana mogla smatrati istinitima, a potom je nadošla „nadgradnja“ drugih, ponajviše nereligioznih elemenata, ovaj je Ordinarijat promicao istinu i s obzirom na te prve dane. Nakon što su presnimljene i prepisane audiokasete koje sadržavaju razgovore pastoralnog osoblja u župnom uredu u Međugorju, u prvih tjedan dana, s dječacima i djevojčicama koji su tvrdili da im se ukazala Gospa, s uvjerenjem i odgovornošću iznosimo razloge i zaključke o nevjerodostojnosti navodnih ukazanja. A ako se prava Gospa, Isusova Majka, nije ukazala – kao što nije – onda su sve to samozvani vidioci, tobožnje poruke, tzv. vidljivi znak i navodne tajne.

U vrijeme svoje biskupske službe, najprije koadjutorske (1992./93.) potom ordinarijske, svojim propovijedanjem, objavljivanjem knjiga (Prijestolje mudrosti 1995., Ogledalo pravde 2001., Isusova majka 2015.) te još pedesetak marijanskih i marioloških članaka, nastojao sam obrazlagati ulogu Blažene Djevice Marije u utjelovljenju i djelu Sina Božjega i Sina njezina, i njezin providnosni zagovor cijele Crkve kojoj je ona Majka po milosti. U isto doba isticao sam, na liniji svoga prethodnika sretne uspomene biskupa Pavla Žanića, nevjerodostojnost međugorskih ukazanja koja su do sada dosegnula brojku od 47 tisuća. Ovaj je Ordinarijat uvijek nastojao o tome izvješćivati Svetu Stolicu, napose Vrhovne svećenike: svetoga Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franju. Ovdje sažeto donosimo niz točaka iz tih prvih dana „ukazanja“, koje nas u tu nevjerodostojnost duboko uvjeravaju.

Dvoznačna pojava. Ukazana žena, koja se navodno pojavila u Međugorju, ponaša se sasvim drugačije od istinske Gospe, Majke Božje, u ukazanjima koja je Crkva do sada priznala autentičnima. Redovito ne govori prva; čudno se smije; nakon određenih pitanja nestaje, zatim se ponovo vraća; pokorava se „vidiocima” i župniku da s brda siđe u crkvu, iako nevoljko. Nije sigurna koliko će se vremena ukazivati; dopušta nekima nazočnima da joj gaze po velu koji se vuče po zemlji, dopušta da joj se dodiruje odjeća i tijelo. Takva doista nije evanđeoska Gospa!

Čudan trepet. Jedan od „vidjelaca“, Ivan Dragićević, u razgovoru s kapelanom fra Zrinkom Čuvalom (1936.-1991.) kaže da je primijetio, prvoga dana, „trepet“ na rukama pojave.[1] Kakav „trepet“? Takva primjedba može pobuditi ne samo jaku sumnju nego i duboko uvjerenje da to nije autentično ukazanje Blažene Djevice Marije, iako se tako, navodno, predstavlja već četvrtoga dana.[2]

Obljetnica neistinita. Navodna su ukazanja započela 24. lipnja 1981. Međutim, režiseri „međugorskoga fenomena” odlučili su da se obljetnica ne slavi 24. nego 25. lipnja. Razlog takva izbora jest u tome što je 25. lipnja 1981. bilo, navodno, zajedno na „ukazanju” sve šestero „vidjelaca” probranih od više njih koji su se tih dana hvalili da su imali „ukazanja“. Pravu istinu, opovrgavajući ovu verziju Vicke Ivanković, kaže sam Ivan Dragićević, koji tvrdi: „Prvu sam večer bio s njima, drugu nisam“.[3] Od šestero uobičajenih „vidjelaca“, osim Marije Pavlović, i Jakov je Čolo prvi put bio na „ukazanju“ tek drugoga dana.[4] Prema tomu nadnevak je obljetnice proizvoljan, netočan, krivotvoren.

Ne/vidljivo dijete. Figura, koja se navodno ukazuje kao žena ima različite opise: neke „vidjelice“ vidjele su kao neko dijete prekriveno na rukama žene: Vicka i Ivanka Ivanković, [5] Mirjana Dragićević, [6] Ivanka to ponovo potvrđuje. [7] Ivan, međutim, izričito niječe da je vidio dijete, dok je, naprotiv, lako mogao vidjeti iz daljine „oči“ i „trepavice“ ženskoga lika.[8]

Varljivi znak. „Vidioci“ su od početka, od drugoga dana, tražili od svoje pojave neki „znak“ kao dokaz o vjerodostojnu ukazanju. Prema Ivanki, pojava je dala „znak“ o okrenutosti sata na Mirjaninoj ruci: „skroz se sat okrenuo“; „I ona je na satu ostavila znak“! [9] Više nego smiješno i čudovišno!

Ali redovito se događa da se, na vrlo čest zahtjev vidljiva znaka, svima pojava samo nasmiješi i nestane. [10] A ponekad se odmah vrati. U jednom trenutku upada vjernik imenom Marinko, koji vodi „vidioce“, sugerirajući im: ako „Gospa“ ne može dati znaka, „neka pita Isusa da joj pomogne“.[11]

Ivanka je sigurna da će pojava ostaviti znak na brdu, možda u obliku vode.[12] Čeka se skoro četiri desetljeća, nema nikakva znaka, ni vode, sve sama izmišljotina!

Neprotumačiva šutnja. U prvih sedam dana pojava ne poduzima nikakve inicijative, ne počinje govoriti prva.[13] Na pitanja „vidjelaca“ odgovara općenito, radije dvosmisleno, kimajući glavom,[14] odgađajući u budućnost, obećavajući čudo ozdravljenja i ostavljajući poruku svijetu: „Neka narod čvrsto vjeruje kao da me vidi“. I franjevcima: „Nek čvrsto vjeruju“ [tj. da se ukazala].[15]

Čudne poruke. Prvih dana, prema snimljenim razgovorima, ne vidi se nikakva svrha takozvanih ukazanja, ne opravdava se pojava, ne daje se nikakva posebna poruka ni za „vidioce“, ni za franjevce, osim da vjeruju da se „ukazala“, ni za vjernike župe, ni za svijet. A privatne su „poruke“ ove vrste:

Ivanki njezina majka, koja je umrla dva mjeseca prije toga, šalje poruku: „Slušajte babu jer je stara“.

Mirjani pojava kaže da je njezin pokojni „dedo dobro“, i da „ode na groblje“.

Ivanka je čula od pojave motiv “ukazanja” u Međugorju: „Zato što ima puno vjernika“.

Vicka je čula da je pojava došla da se „narod pomiri“.[16]

Ivan je čuo poruku: „Vi ste najveći vjernici“.[17]

Jakov jednostavno kaže: „Ovako, kad ja postavim pitanje, ja u sebi mislim da će mi ona tako reć i ona mi rekne tako”.[18] Sve sami umišljaj i izmišljaj!

Lažna proročanstva o lažnim ukazanjima. Na Ivankino pitanje koliko će dugo još ostati i ukazivati se, pojava odgovara: „Koliko god vi hoćete, koliko god vi želite“.[19]

Mirjana kaže da će pitati pojavu koliko će se dana još ukazivati i onda dodaje kako joj iz nje neki glas govori da će se još ukazivati „2-3 dana“. To ponavlja još jednom.[20]

Na pitanje župnika o. Zovke kada će prestati „ukazanja“, Vicka odgovara: „Ja mislim isto kad bi mi rekli da nećemo više dolazit, a da nam ostavi tačno neki znak, sigurno da bi prestalo”.[21] Znači li to: budući da tražena „znaka“ nema već 37 godina, zato „ukazanja“ ne prestaju!

Potom kategorična izjava pojave koja se „ukazala“ ne u Međugorju nego u susjednom Cernu, u utorak popodne, 30. lipnja 1981., da će se ukazivati još samo „tri dana“: 1., 2. i 3. srpnja 1981. U stvari, na pitanje župnikovo, koliko će se vremena još ukazivati, sve petero „vidjelaca“, osim Ivana, odgovaraju jednoglasno: „Tri dana“.

Zatim pojava mijenja ideju i „ukazuje“ se već 37 uzastopnih godina svaki dan trima „vidiocima“ u skupini: Ivanu, Mariji i Vicki, a drugima troma jednom godišnje: Mirjani od 1982. godine, Ivanki od 1985. i Jakovu od 1998. Osim toga, dvoma spomenutih iz skupine pojava se „ukazuje“ jednom mjesečno od 2007. s „porukama“ svijetu: Mirjani točno 2. i Mariji 25. svakoga u mjesecu.

Različite haljine. Iz razgovora s „vidiocima“ pojava se oblači na razne načine. Ona je imala haljinu –

prema Ivanu: „plave boje“ prvoga dana; [23]

prema Ivanki: „kafe boje“ drugoga dana; [24]

prema ostalim „vidiocima“ – „sive boje“: Jakov,[25] Mirjana,[26] Ivanka šestoga dana.[27]

Više nervoza nego mir. Vidi se neka napeta nervoza u padanju „u nesvijest“ i na zemlju triju „vidjelica“, trećega dana, 26. lipnja: Ivanke, Mirjane i Vicke. „One su padale u nesvijest, meni ništa”, hrabri se Marija.[28] Vicka: „Velečasni, ja došla gore, donila one kršćene soli i vode. I velim ja: ako ne bude Gospa, otić će. Poškropit ćemo i da vidimo. Stvarno vidit ćemo. Došla ja: „U ime Oca i Sina i Duha Svetog. Amen. Ako si Gospa, ostani među nama; ako nisi, iđi!’“[29] Uporno traženje vidljiva „znaka” za ljude da im vjeruju. U većini razgovora spominje se znak, [30] i vidljivo je da su „vidioci“ nervozni jer nemaju vidljiva znaka.

Škandalozni dodiri. Nešto vrlo neobično i ozbiljno: pojava dopušta da joj neki iz mnoštva gaze ne samo njezin veo koji se proteže do zemlje, [31] nego i da joj dodiruju tijelo. Vicka je već dotiče drugi dan. „I kad je dirneš, velečasni, ovako, prsti odskoče“.[32] Isto ponavlja Ivanka i dodaje da, dodirujući njezino tijelo, osjeća kao da je „vazduh, nekako kao svila, sve nam se odmiču prsti ovako, kad je diramo, sve se prsti odmiču”.[33] Dali su i jednoj doktorici da se dotakne te pojave: „I, eto, ona je dirnila njenu haljinu”.[34] Takve priče o dodirivanju navodna Gospina tijela, njezine haljine i gaženja njezina vela stvaraju u nama i osjećaj i uvjerenje da se radi o nečem nedostojnom, nevjerodostojnom i škandaloznom. Samo možemo reći: To nije katolička Gospa!

Namjerne manipulacije. Sugovornik „vidjelaca“, fra Jozo Zovko, župnik, nervozan je

jer ukazana pojava ne šalje konkretne poruke za svijet i za franjevce;

jer s brda ne silazi u crkvu, gdje se nalazi njezin kip;

štoviše, pita može li se Gospu „obvezat” – doslovno tako! – da siđe i ukaže se u crkvi. O. Zovko: „Ali ovo me zanima, Mirjana, ako se Gospa ne pokaže u crkvi, možete li vi nju obvezat da ona se u crkvi pokaže, možda može, je li, šta misliš to?” Mirjana: „Ne znam. Nismo o tome razmišljali uopće”. O. Zovko ponavlja: „Ja mislim da bi mogla obvezati: ‘Gospe, tražim da mi se ukažeš u crkvi’, šta misliš?” A onda Mirjana popušta i misli da bi „bilo isto bolje jer onda nas ne bi ni milicija ova tražila…”.[35] I tako se manipulacijski „ukazanja” premještaju u crkvu 1. srpnja 1981. Takvo „obvezivanje“ navodne Gospe da siđe i „ukazuje se“ u crkvi jest magična igra, a ne Kristovo Evanđelje!

Zaključak. Nakon komisijskih radova o „međugorskom fenomenu” u Mostaru slijedila je izjava biskupa Pavla Žanića u Međugorju, 25. srpnja 1987. Smisao biskupove izjave jest da je posve jasno da se u Međugorju ne radi o nadnaravnim pojavama i objavama. A nakon komisijskoga rada u Zagrebu, izjavu je dala i tadašnja Biskupska konferencija, u Zadru, 10. travnja 1991. Ona kaže: na temelju dotadašnjega istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama.

Imajući u vidu sve što je ovaj Biskupski ordinarijat do sada istraživao i proučavao, uključujući prouku prvih sedam dana navodnih ukazanja, može se mirno ustvrditi: Gospa se u Međugorju nije ukazala! To je istina koje se držimo, i vjerujemo Isusovoj riječi da će nas „istina osloboditi“ (Iv 8,32).

(www.md-tm.ba | biskup Ratko Perić)

44 komentara

 1. Aleluja, tko gleda a nevidi a slusa a necuje!!!!

  Like(1)Dislike(5)
 2. Sad ce i roku 7 dana kontra udar od vidjelica. I eto ti mrznje i rata.
  Boze sacuvaj

  Like(0)Dislike(1)
 3. Nije to bitno da li se ukazala ili nije puk će odlučiti o tome.
  Ovo zbog ukazivanja da li je točnost ili ne,masa hodočasnika uopće ne postavlja pitatnje da li je točno ili ne.
  Mislim sve pape i biskupi su ljudska bića.

  Like(1)Dislike(10)
 4. MEDJUGORJE JE SVETO MJESTO NA NASOJ ZEMLJI
  Bas al ce se uvik dolazit i bit hodocaasnika

  Like(8)Dislike(13)
 5. Ljudi su ko ovce upamti di jedna tu sve

  Like(7)Dislike(1)
 6. Neće te vi biskupe odlučivati tko će vjerovati i ići u Međugorje , alu je žalosno što vi izlazite sa ovakvim tvrdnjama.

  Like(11)Dislike(12)
 7. Ne briga me za Medjugorje al Ratko u jedno budi siguran: NIKAD NECES UCI U GRUDSKU CRKVU KOMUNJARO

  Like(19)Dislike(16)
 8. Medjugore je jedna lopovska organizacija koju treba sasjec u korjenu u tome do pomogne i prava crkva a ne svecenici i fratri koji lazu o ukazanju gospe radi svoje materijalni interesa

  Like(12)Dislike(6)
 9. Sram vas istid bilo vi vjernici,kako se ne boite Boga,a prvo Peric koi misli smo na pare,u Medugorju su se cuda dogadala,ali kome pisat nevjernicima.

  Like(9)Dislike(13)
 10. Santo subito će reći puk i točka.

  Like(3)Dislike(11)
 11. Ja se vise bojim za ove koji slijepo vjeruju nego za ove sto sumnjaju! Sram vas bilo! Jaka vam je vjera! Tako vam je i za drzavu kriv svatko drugi sto je ovakva kakva je samo vi niste. Ovi se sami uspeli na vlast! Sram vas bilo, dicu jedva u skolu saljete, rade od 15.te godine, a podrzavate lopovluk i ovakvo razmetanje koje nema veze sa vjerom i sa nasim Bogom. Moj Bog je uz mene di god se prekrstim i kleknem. I cuda su mi se dogadjala vrijedna za moj zivot di god se pomolis! Bog je u srcu a ne u brdu! Zalosno da vam dica na fakultet jedva kraj s krajem spajaju, a Medjugorska dolaze svaki dan u novim autima na nase oci, Gucci, Prada, sve od reda, i jos zovu Vicku da vide kad ce sljedece ukazanje. Pune motele, hotele svoje racune u sred ovako jadne bjedne i nesredjene drzave. Zalosno. I nema veze sto vecinom stranci to placaju zalosno je sto vi to podrzavate. Umjesto da se molite za buducnost svoje dijece, bez obzira di se nalazite, vi podupirete ovakvo bogacenje sramotno.

  Like(9)Dislike(6)
 12. Za anonimno netrebas se javljat kad si nevjernik nek ti Bog pamet prosvitli.

  Like(5)Dislike(5)
 13. Pustite vi biskupa na miru nije on u mogucnosti donit odluku da ili ne on ce samo prinjet sta komisija zakljuci

  Like(1)Dislike(1)
 14. Hahaha a ti si vjernik. Takvi kao ti ste samo teret nasim i buducim narastajima. Koji svoju dicu podupirete da robuju Medjugorju kao i ratnim profiterima koji deru drzavu! Sramota! Stvarate profile buducih narastaja koji ce pustati da ih svaka budala nasamari.

  Like(4)Dislike(1)
 15. praktična vjernica

  Nije nužno vjerovati u Ukazanje. Poštujem hijerarhiju u crkvi. Pitam se što bi bilo da danas Isus hoda među nama, star 30ak god, , Ili da se neki mladić odmetne kao Franjo iz Asiza:Završili bi prisilno na psihijatriji

  Like(8)Dislike(0)
 16. Ljudi moji, ako je od Boga opstat će, ako nije propast će. Sve ostalo je nagađanje i bespotrebno.
  Mir i dobro svim ljudima dobre volje,

  Like(22)Dislike(0)
 17. VJEROVANJE APOSTOLSKO

  Vjerujem u Boga, Oca svemogućega,
  Stvoritelja neba i zemlje.
  I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga,
  Gospodina našega,
  koji je začet po Duhu Svetom,
  rođen od Marije Djevice,
  mučen pod Poncijem Pilatom,
  raspet, umro i pokopan;
  sašao nad pakao;
  treći dan uskrsnuo od mrtvih;
  uzašao na nebesa,
  sjedi o desnu Boga Oca svemogućega;
  odonud će doći suditi žive i mrtve.
  Vjerujem u Duha Svetoga,
  svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih,
  oproštenje grijeha,
  uskrsnuće tijela, i život vječni. -Amen.

  NICEJSKO-CARIGRADSKO VJEROVANJE

  Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlja, svega vidljivoga i nevidljivoga. I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja. I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima. I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka. Amen.

  Čudno.
  Nigdje ne piše VJERUJEM U UKAZANJA, VJERUJEM U ČUDA, pa čak i vjerujem u DJEVICU MARIJU.
  Ovo gore je osnov naše vjere, sve ostalo je suvišno i nepotrebno.

  Piše Vjerujem u DUHA SVETOGA, SVRTU CRKVU KATOLIČKU …
  Vi koji bacate drvlje i kamenje na vrhovnike katoličke crkve, razmislite malo. Možda je to veći grijeh nego ne vjerovati u ukazanja, jer kad ste u ckvi svaki put se Bogu zaklinjete ovom molitvom.

  Bog nigdje u SVETOM PISMU ne traži od Vas da vjerujete u ukazanja i čuda već kaže preko svog uskrslog Sina “BLAGO ONIMA KOJI NE VIDJEŠE A POVJEROVAŠE”.

  Niko nikog ne sili da pripada KATOLIČKOJ CRKVI. Postoje i drugi putevi prema vječnosti. Izaberite, ali poštujte ono što izaberete i ne sudite jer će Vam se suditi.

  Like(3)Dislike(1)
 18. međugorje će se priznati kada izumru dvt tri generacij za oko 100.njak godina.

  Like(1)Dislike(1)
 19. Za Anonimno.Onaj tko ima Boga u srcu ne sudi da mu nebi bilo sudeno.

  Like(1)Dislike(0)
 20. Anonimno, dobro, biskup je Perić vjerojatno i član SKJ, pa radi koristi vrši prije podne vjerske obrede, a poslije podne ide na partijske sastanke, također radi koristi.
  Osim toga, najvjerojatnije iz ljubomre, što on nije svećenik u Međugorju, govori protiv Ukazanja u Međugorju. Tvrdeći da nitko nije vidio Gospu.

  Trebalo bi ga pitati, ali i tebe, ima li dokaza da je netko vidio Gospu u Fatimi i Lurdu? Sigurno nema dokaza da je netko vidio u tim mjestima Gospu i s njim razgovarao, ali ukazanja nisu osporena i hodočašća traju desetljećima.

  Pa nema dokaza ni da je netko vidio ni Boga i s njim razgovarao i hoćemo li sada našim vjernicima reći da nema Boga?

  Ma, nitko, pa ni Perić nije vidio ni kisik (jer je on bez boje, mirisa i okusa) i hoćemo li tvrditi da ne postoji? Naravno da to ne možemo tvrditi jer da ne postoji, ne bi ni mi postojali više od par minuta.

  No, mislim da su to za tebe teška i nepojmljiva pitanja, jer pored svojega komunjarskoga nasljeđa, još si i nepismen.

  Like(4)Dislike(0)
 21. Svi ljudi koji vjeruju imaju svoju zamišljenu sliku u ovom slučaju Gospe a tu sliku drže za sebe i nikomu je ne nameću da je ta slika jedino ispravna. Samo naš mili biskup zna kako ona točno izgleda dok je po izjavama vidjelaca zaključio da to nije prava Gospa, nego je to kako on kaže neka pojava. Mnoge sručne komisije do sad nisu dokazale da je Međugorje laž pa čak ni Jugoslavenske tane službe koje su maltretirale vidioce i fra Jozu na razne načine nisu ništa dokazale, a našao se mili biskup Perić i pokupio pamet cijelog svijeta pa kaže da je Međugorje laž. Blago nama kad ovakvog vjerskog i duhovnog vođu. Još se poziva na svog prethodnika biskupa Žanića. Ako već ima takvo stajalište onda bi mu bilo pametnije da šuti neka vrijeme učini svoje ka i kod ostali sličnih situacija u svijetu. Nije normalno da se ovako grčevito bori protiv Međugorja ili barem javno prizna koji su razlozi, ako su finacijske prirode može se i to riješiti.

  Like(1)Dislike(2)
 22. Bože što je ovaj narod skrivio da ima ovakvog biskupa. Ima ona stara poslovica: moreš kako oćeš al nećeš doklen oćeš.

  Like(2)Dislike(4)
 23. baba lončaruša

  Oki, đava te lipi odnija, nije grij bacati drvlje i kamenje na neke poglavare katoličke crkve. Jer oni nisu ni Crkva, ni Bog, ni vjera. Mnogi od nji su grišnici i kao grišnici u službi svećenika učini li su svetogrđe, pa tako postali i sotonisti.
  Slično onim pratrima u Sarajevu što ji zovu daidžama.

  Dorbo, za tebe nije tribalo tolike muke i zaobilaženja dok postaneš sotona, jer ti si to posta sa malo truda.

  Like(1)Dislike(2)
 24. Molio bi urednika da u buduće članke o buskupu objavljuje ali bez njegove slike svaki put se poplašim kad ga ugledam.

  Like(2)Dislike(4)
 25. I vi krscani izrugujete se nasoj vjeri,ti ces nekog proziva,govna komunisticka i ateisticka,tako komunisti nisu narudu dali vjrrovat u boga,sram vas bilo,i ove novine sto dozvoljavate ovakve komentare dusa me boli ksd cujem da neko vrijeda nasu vjeru i Medugorje,boze prosvjetli im pamet.

  Like(2)Dislike(1)
 26. Gospa je se u Međugorju ukazala ali tu ima pretjerivanja od svakoga a pogotovo od vidjelica ono sto je vriskala ona vidjelica kako se zove neznan MA DAAAAJ MOLIN VAS

  Like(1)Dislike(1)
 27. Ratko ti si lud

  Like(3)Dislike(6)
 28. Ajde idi vise u penziju da se ovaj narod izmiri

  Like(1)Dislike(5)
 29. Bravo biskupe svaka vam cast

  Like(2)Dislike(1)
 30. Vi koji pisete protiv biskupa u pravu je sve Necuva gospa ovce po medugorju gdje vam je onaj kip sto svijetli gospodo iz medugorja perite pare neces jos dugo ahhahahhaha

  Like(3)Dislike(0)
 31. Kako se ne stidite ovako prozivati jednog od poglavara Crkve u Hrvata?!
  Slušate birtijske priče i sami sudjelujete u istima, a nemate osnovne kulture niti znanja za sudjelovati u ovakvim temama. Što čujete, uzimate zdravo za gotovo i nadodajte jos neistine na to.
  Reći za jednog biskupa da je komunist (?!) i usto da su mu u životu cilj novci je nemalo rečeno sramotno za jednog katolika.
  Msgr. Ratko Peric je izniman intelektualac koji ima i duhovno i profano životno iskustvo. Sve što govori ima temelje. Da pročitate neku njegovu knjigu, shvatili biste tko je taj čovjek i koliko je njegovo znanje.

  Grudski bijes koji proizlazi iz medijske hajke na biskupa pojedincima ne dozvoljava da ispravno vide i čuju. Nije grudsku crkvu i njezine svećenike razvlastio biskup, već sam papa!
  Kroz razgovor s ljudima koji podržavaju trenutno stanje crkve u Grudama, može se jasno iščitati da ta ista masa ne poznaje razlike između popova i franjevaca. Doživljavaju popove kao ljude koji ne pripadaju katoličkoj Crkvi i to je osnovni problem.

  Na vas sve se stavlja odgovornost hoćete li pripadati katoličkoj Crkvi ili će grudska Crkva doživjeti potpunu šizmu.

  Ljudi, obrazujte se. Ne dopustite da neuka masa utječe na vaše stavove i razmišljanja.

  Like(3)Dislike(1)
 32. Biskup RAtko sve je u pravu i vatikan nece priznati nikada Medugorje ovo je sve istina kazu kad je vicka prelazila granicu nesto je oni pitali a ona njima ZNATE LI VI TKO SAM JA pa stvarno sramota ja neznam kako se neboje Boga.

  Like(3)Dislike(1)
 33. Da je tebi davano iz medjugorja koliko si ti tija,nebi ti balanza protiv medjugoja. Cini mi se da su oni tebi zavili cesmu,pa ti proprdija protiv. Masala starog magarca. Kad ces doc u grude,cekamo te smrade smrdljivi.

  Like(3)Dislike(4)
 34. Stace u grudama lipsi je mostar haha

  Like(0)Dislike(0)
 35. za antikomunjara

  A cegaa si ti clan “dusina ti mista”? Hahah nacionalne birtije? Pa komee vi govorite da je komunjara, svaka kuca u Hercegovini ima po jednog komunjaru, ustasu, udbasa, opet komunjaru i sve tako. Kako je vitar i vrime nanilo taki su nam i bili. Pola ih okacilo hrvatske zastave na kuce idu u crkvu svake nedilje a didovi im se u grobu okrecu. Sto ti nisi biskup? To je i kao ovo kod nas kad nogu slome a idu kod seoskih baba da im je napravi. Baba – Rendgen. Ta sta ce ortopedi i ostali doktori.
  Nego okanite se budalastina. A pustite da se kandidiraju za biskupa ovi sto komentiraju da nam procvata ova BiH, da se jos stogod ukaze, da procvijeta turizam. Mozda pocmu i mailovi pristizat ako se gore na nebu sve modernizira. Pa da nasi jos bolje u cuda povjeruju. Toliko su potonuli da im komad papira, puste suvenirnice, svitleci kipovi i ostale stvari predstavljaju spasenje. Strasno. Sramota.Ne daj Boze da vas netko za ozbiljno shvati!

  Like(3)Dislike(0)
 36. Treba tu budalu maknit

  Like(1)Dislike(2)
 37. Ima pravo biskup. Ko zna jel se Gospa ukazala u Međugorju. Samo izvlacite pare od naroda ko god prenosi “ono sto je Gospa” rekla. Da je se ukazala ona bi se ukazala u crkvi a ne vani di se more svasta ucinit da kao svijetli Gospa.

  Like(2)Dislike(0)
 38. Eto tebi će se ukazat…pa’š onda virovat, a možda će i biskupu. Aaa šta’š on sve zna moraš gonit za njim

  Like(0)Dislike(3)
 39. A moj Ratko prolita si se do zavrat

  Like(0)Dislike(5)
 40. nisam u novinama jos nista procitao ruzno o biskupu pericu niti o bosnjackih srbski niti o hrvatskih medija.npr o biskupu komarici su pisali svasta jer govori istinu.

  Like(1)Dislike(0)
 41. davno je fra bernada procitao biskupa perica.

  Like(0)Dislike(3)
 42. Sirokobrijezanin

  Ne znam za vidioce sta vide ili ne ali ponekad me bude stid kad prenesu sta im je reklo na ukazanju.stalno isto molite djecice bla bla.a fra jozi se pravo ukazala gospa.do ukazanja njegovi nista nisu imali a sad do u deseto koljeno je sve nabogatio.pusti stanovi u zagrebu vile na moru kuce po uzaricima i po medjugorju hoteli.e pitam se vjerujemo li u istoga Boga svi.neki svecenici nemaju za zileta a on milijarde ajde ljudi opametite se vise.bidkup je u pravu .

  Like(3)Dislike(0)
 43. Kako reci budalam da je more duboko…meni se cini da je se prike par godina doli negdi u klobuku na necijoj pojati ukazivala.

  Like(1)Dislike(0)
 44. Crkva će opstati sa i bez Međugorja, a biskup dr.Ratko Perić je u pravu 100%. Kada pročitate knjige, i vidite skenirane dokumente, izjave vidioca, samo možete reći ono što je biskup Žanić rekao:” Gospe moja šta to od tebe čine”.
  Ako se Gospa doista ukazala i poslala preko 47000 poruka, od kojih su neki razgovori smiješni, tipa-Gdje će neki Soldo ili netko drugi napraviti hotel i slično, kako to da im Gospa nikada u 36 godina “ukazanja” nije rekla da plaćaju porez i plate, odnosno prijave radnike? Molim odgovor.lp

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.