Biskup Perić protiv Međugorja: Ukazanja se temelje na izmišljotinama

Biskup Ratko Perić navodi da su dokazi protiv istinitosti ‘ukazanja’ kudikamo uvjerljiviji nego pogolema propaganda trgovačka, ekonomska, financijska, graditeljska, tiskarska, imovinska, turistička, parapsihološka koja podupire, promiče i popularizira ovaj – u osnovi na neistinama i izmišljotinama utemeljen – fenomen, piše Dnevni list.

Otkako je „međugorskoga fenomena“ mostarski biskupi imaju jednako stajalište o njemu, a ono je uvelike slično onome pape Franje „da Gospa nije ravnateljica poštanskoga ureda koja svaki dan šalje poruke“.

O svemu se ovih dana, na službenim stranicama Biskupije oglasio i mostarski biskup Ratko Perić.

„Stajalište mostarskih biskupa, i blagopokojnoga dijecezanskoga biskupa Pavla Žanića (1981.–1993., umro 2000.) i sadašnjega, s obzirom na ‘međugorski fenomen’ jest stabilno i dosljedno: Ne postoji nijedan dokaz, nijedan znak da su posrijedi vjerodostojna nadnaravna ukazanja, viđenja ili objave. Biskup je Žanić, 29. siječnja 1985., pisao kroničaru međugorskih događaja vlč. Reneu Laurentinu da mu je žao međugorske “Gospe koja je postala ‘činovnica na šalteru’ kojoj postavljaju razna pitanja, pa i ona najbesmislenija…“, navodi biskup Ratko.

Važne činjenice u vezi Međugorja

„Vidjelaca i vidjelica u prvih 5 godina (1981.-1985.) bilo je oko 120 u raznim župama u Hercegovini s mnoštvom poruka, kao s poštanskih šaltera! Od njih se tijekom vremena poslužbenilo šestero: 2 dječaka i 4 djevojčice, danas sve odrasle, obiteljske osobe. Od tih šestero troje ih ima ‘ukazanja’ svaki dan već 37 godina, a od to troje jedna ‘vidjelica’ svakoga 25. u mjesecu od veljače 1987. šalje poruke svijetu. Drugo troje ima ‘ukazanja’ jednom na godinu, a jedna od njih svakoga 2. u mjesecu, i to od kolovoza 1987. šalje poruke svijetu. Njih troje što imaju ‘ukazanja’ jednom godišnje, žive na području Međugorja, a drugo troje što imaju ‘ukazanja’ svaki dan žive izvan Međugorja. A sve se vodi pod pojmom Međugorje“, navodi biskup.

Biskup dodaje da iz tog izračuna proizlazi da je od lipnja 1981. do veljače 2017. godine bilo oko 47.000 ‘međugorskih ukazanja’ na raznim mjestima svijeta. „Ta se ‘ukazanja’, ‘objave’, ‘poruke’ – dnevne, mjesečne, godišnje – teško mogu više i računalno pratiti“, ustvrdio je.

Navodi da su dokazi protiv istinitosti ‘ukazanja’ kudikamo uvjerljiviji nego pogolema propaganda trgovačka, ekonomska, financijska, graditeljska, tiskarska, imovinska, turistička, parapsihološka koja podupire, promiče i popularizira ovaj – u osnovi na neistinama i izmišljotinama utemeljen – fenomen. Mostarski Biskupski ordinarijat svojedobno je objavio knjižicu biskupa Pavla Žanića ‘Istina o Međugorju’, 1990. u više jezika, i knjigu ‘Ogledalo Pravde’, 2001., koje argumentirano iznose činjenice protiv autentičnosti ‘međugorskoga fenomena’.

O Gospi ‘koja šalje poruke’

Podsjetimo, Papa je o ukazanjima i navodnom Gospinu slanju poruka govorio dva puta, a u razmaku od četiri godine. Rekao je skoro isto.

“Ma, gle, Gospa je majka. Ona nas voli sve. Ona nije ravnatelj poštanskog ureda koji svaki dan šalje poruke. Takve priče udaljuju od Evanđelja, od Duha Svetoga, od mira i mudrosti, od slave i ljepote Božje. Jer Isus kaže da kraljevstvo Božje ne dolazi tako da privuče pozornost: dolazi u mudrosti. Kraljevstvo Božje ne dolazi u pomutnji. Bog nije govorio proroku Iliji u vjetru, u oluji, nego u blagom vjetriću, u vjetriću mudrosti”, kazao je Papa o viđenjima i ukazanjima još 2013 godine.

Ovih dana opet je ponovio isto. Objašnjavajući razlog marijanskih tema za sljedeće Svjetske dane mladih, poglavar Katoličke crkve rekao je da ih nije on odabrao, ali da je bio zadovoljan prijedlozima iz Latinske Amerike. Ondje veoma štuju Gospu, ali “pravu. Ne Gospu na čelu poštanskog ureda koja svaki dan šalje novo pismo govoreći: ‘Djeco moja, činite ovo, a dan kasnije ono.’ Ne, ne takvu. Prava Gospe je ona koja rađa Isusa u našem srcu, koja je Mati. Moda Gospe superzvijezde, koja stavlja sebe u središte kao protagonisticu, nije katolička”, kazao je papa ponovno se utvrdivši u stajalištu o Gospi ‘koja šalje poruke’.

„Sva je, naime, katolička pobožnost i vjera usmjerena na Boga, od Njega proizlazi, Njemu teži, k Njemu vodi. Gospa nam je kao Prijestolje Mudrosti u tome, po Providnosti Božjoj, Pomoćnica. Djevice premudra, moli za nas“, zaključio je i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

52 komentara

 1. Ma ko prizna biskupa perica njegovo nista nevalja

  Like(3)Dislike(4)
 2. Zašto uvijek imamo ovakve biskupe i članku je sve rečeno

  Like(0)Dislike(2)
 3. Vjerujem u Boga, Oca svemogućega,
  Stvoritelja neba i zemlje.
  I u Isusa Krista, Sina njegova jedinoga,
  Gospodina našega,
  koji je začet po Duhu Svetom,
  rođen od Marije Djevice,
  mučen pod Poncijem Pilatom,
  raspet, umro i pokopan;
  sašao nad pakao;
  treći dan uskrsnuo od mrtvih;
  uzašao na nebesa,
  sjedi o desnu Boga Oca svemogućega;
  odonud će doći suditi žive i mrtve.
  Vjerujem u Duha Svetoga,
  svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih,
  oproštenje grijeha,
  uskrsnuće tijela, i život vječni. -Amen

  To je vjera moja……..

  Sve ostalo su pobožnosti i
  religija……

  Like(19)Dislike(0)
 4. A šta se događa u Međugorju, nije osobito bitno…..

  Osim za turizam…..

  Like(5)Dislike(2)
 5. Gledaj mu samo face,Gacko

  Like(2)Dislike(5)
 6. Pa evo još nikad nitko nije priznao Međugorje kao mjesto gdje se ukazala gospa. Ni jedan biskup, ni jedan Papa. I sada nam već dva biskupa i jedan papa govore kako je to laž te da se ne ukazuje, a papa zna šta priča jer je komisija već završila izvještaj. I kome bi trebali vjerovati? Papi i Biskupima ili ovim “običnim” ljudima koji su na ovome zaradili milijune?

  Like(9)Dislike(4)
 7. Blago onima koji vjeruju a ne vide.

  Like(15)Dislike(3)
 8. NU
  Vjerujem u Boga ………….

  Kakva Međugorska Gospa, Fatimska Gospa, Lurdska Gospa, Guadalupska itd……
  Jedna je Bogorodica

  Like(5)Dislike(1)
 9. Kakve veze ima oće li Papa priznat ukazanja u Međugorju.

  Šta se time za nas Katolike mijenja?

  Apsolutno ništa.

  Like(9)Dislike(1)
 10. Pokušavaju li ovo novinari malo zamutit vodu oko papinskog izaslanika…???

  Like(1)Dislike(0)
 11. Ja, blago i tebi, kad nemaš sive tvari.
  Vjeruješ li ti da postoji kisik, a nikada ga nisi vidio, osjetio ni okusio. Jer je on bez boje, mirisa i okusa.

  Da ga samo nekoliko minuta ne bude, život bi nam se gasio.

  Like(7)Dislike(1)
 12. Zahvaljujući ovim visokoumnim prelatima i zainteresiranim strankama

  narod osta smućen

  Bibliju u ruke i ostavite se priča i vidilaca i slipaca…..

  Like(1)Dislike(0)
 13. Is’a mi, ovo je sve manito!

  Like(1)Dislike(5)
 14. Ocemo birat biskupa po zelji nas bilo bi ih previse onda naj bolji su ovi sto biskupa osuduju nemaju poma za sta ga sude vjerovatno i papa nije naj bolji i on ne misli kako mi ocemo pa i sa gospom nije nesto ok nismo je svi vidjeli itd to smo mi idi u crkvu zivi normalno uvazavaj koga trebas kani se gluposti covjece dragi ko smo mi

  Like(5)Dislike(0)
 15. meni je medjugorje pomoglo u pozitivnom smislu me tribaju mi dokazi.

  Like(6)Dislike(0)
 16. Zna li mi tko reci koje je vjeroispovjesti ovaj preuzviseni monsinjor dr.Ratko

  Like(3)Dislike(3)
 17. Dokazivanje se vrši na ovozemaljskim sudovima,
  a VJERA je u srcu. Ako imate vjeru nikava ukazanja vam ne trebaju, nikakve poruke i nakavi vidioci.
  Vi to sve već znate, osjećate i vidite Boga u svom srcu.
  Ja vjerujem, ne trebaju mi ni Međugorje ni dokazi, ja ne trebam one koji mi prenose Gospine poruke,
  ja ih čujem i osjećam u srcu. Svo oni koji iskreno vjeruju ne trebaju nikakve posrednike, fenomene, ukazanja i sl.
  Oni su svjesni svakodnevnih Božijih čuda, a smisao svih poruka koji bi im moglo dati bilo kakvo ukazanje već
  im je urezano u nihovom srcu, njihovoj savjesi i oni to žive, po snazi DUHA svetoga.
  Vjera je spas, evanjđelje je poruka koju treba slijediti.
  U mom životu ništa drugo mi nije potrebno.

  Like(4)Dislike(1)
 18. Majko mila Frenki pa dosadan si vise,pa vegeto jedna u sve se mijesas,pa daj prijavi se na izbore pa s tim tvojim savijetima ces nas izvuci iz krize.

  Like(7)Dislike(0)
 19. Oki, obilaziš oko teme kao mačak oko vruće kaše.
  Nije ovdje samo riječ o vjeri u Boga i Bibliji, ovdje je riječ o Gospinu Ukazanju.
  Biskup Perić to ignorira i šprda se s tim, a u Ukazanje vjeruje milijune vjernika iz cijeloga svijeta. Od 1981. od kada je počelo Ukazanje u Međugorju, proteklo je više od 25 godina. Svake godine Međugorska ukazanja posjeti prosječno oko 3 milijuna vjernika. To je do sada oko 75 milijuna. Ovo Ukazanje je slično kao i ona u Lurdu i Fatimi, iako još nije priznato od Pape.

  Dakle, pitanje za tebe glasi: Vjeruješ li ti u to Ukazanje kao što u njega vjeruju na milijune vjernika?
  Ili si naslijedio komunističke gene od prednika i predaka, pa ne vjeruješ?

  Biskup Perić ima nekih gena koji ga upućuju na izjave onakve kakve je dao.

  Like(3)Dislike(7)
 20. Bože nas sačuvaj

  daklen, velikih svećenika i farizeja i danas ima nažalost, ne ih osuđivati nego moliti za njih to nam Gospa kaže u svojim porukama

  Like(3)Dislike(3)
 21. piše Dnevni list, sve nam je jasno kud vitar puše

  Like(1)Dislike(2)
 22. Biskup komunjara ne daju mu para Medjugorcsni pa zuga Medjugorje

  Like(2)Dislike(4)
 23. Biskup komunjara ne daju mu para Medjugorcsni pa zuga Medjugorje

  Like(0)Dislike(2)
 24. Ljudi vjeruju u razne gluposti. Dugo su svi vjerovali da je zemlja ravna ploča pa je kasnije dokazano drukčije. Za druga svetišta postoje kakvi takvi dokazi, a za Međugorje ne postoji apsolutno nikakav dokaz. Štoviše, više ih je da je sve izmišljotina.

  Like(4)Dislike(1)
 25. Stvarno mi nije jasno zašto neki misle ako je biskup nešto rekao da je to stvarno tako, znači kad kaže biskup to je koda ti je i bog rekao. Zašto biskup ne može pogriješiti, pa ovaj biskup donio je više pogrešni odluka u svom mandatu nego ispravni a koliko je svojom jezičinom štete nanio prvenstveno katoličkoj crkvi, vjeri, Međugorju kao svetištu i sa duhovne i materijalne strane. Ako ima Gospe, u što ne sumnjam ne mi mu u kožu. Samo se pitam da li biskup misli da se Gospa nije nikada ukazala u Međugorju, ako su to djeca izmislila i cijeli svijet drže u zabludi ovoliko godina onda im treba skinuti kapu do poda, to su onda vanzemaljci. Ako netko zna neka objavi taj podatak kad ističe mandat ovom biskupu stvarno je dodijao sa ovim svojim anti svećeničkim ponašanjem.

  Like(3)Dislike(3)
 26. Grude carsija muss blizu

  Kada ce mo od ovog specijalca cuti nesto sto ima veze sa vjerom i tumaci vjeru . On isto neki mrngindzija stalno mu nesto ne pase . Koda je iz Hrvatskoga SDPa

  Like(3)Dislike(1)
 27. Ko ne vjeruje – komunjara! XD

  Malo šale nikad dosta.

  Ova stvar je jednostavna.

  Ovozemaljski smrtnici Vidioci, kao što su ovozemaljski smrtnici Papa i Biskup.

  Jedina razlika između ovih gore jeste ta da su Vidioci vjernici Rimokatolici a Papa Poglavar Rimokatoličke Crkve (PRC) koje smo svi pa i Vidioci svojevoljno članovi.
  PRC kaže jok! Onda je JOK

  Nije izabran demokratskim putem

  Crkva ne voli demokraciju jer – narod je glup.
  Primjer su raznorazna ukazanja u koje vjeruju a i – Trump

  Dakle, ili smo Rimokatolici i vjerujemo PRC-u ili izlazimo iz HNS-a pardon RC-e (Hajduk još nije izašao iz HNS-a)

  Like(2)Dislike(1)
 28. Ma najbitnije je sta je biskup reka.Zna se sza mu ne paše sve jasno!!!

  Like(0)Dislike(1)
 29. Kad mu vidiš facu sve ti je jasno.

  Like(0)Dislike(2)
 30. Medjugorje se netreba priznati,tko je jednom dosao i nasao mir doci ce opet. Isto tako netreba vjerovati biskupima,sjetite se da biskupi i farizeji nisu Isusa priznali. Osobno mislim da se Gospa ukazala.

  Like(0)Dislike(1)
 31. Radio u Medugorju i kod vidjelice Pavlovic. Zahtijevala raditi i nedijeljom na njenom hotelu . Jer kaze gosti stizu do tada mora bit gotovo. Bar ona nebi trebala taka biti . ali doli su samo bitni novci i autobusi koce imat vise gostiju

  Like(4)Dislike(0)
 32. Vjerujem u ukazanja kao i nepobitnu cinjenjenicu milijunima ljudi koji su u Medugorju promjenili svoje živote na bolje.Biskup Ratko Peric jest autoritet al eto ja pak ne vjerujem da je u pravu glede i Medugorja i razrjeseni svecenika.mene zanima bili vjerovao da se Kraljica mira ukazala u Mostaru i da preuzme razrjesene zupe.

  Like(1)Dislike(1)
 33. Govoriti istinu u vremenu sveopće obmane uvijek je bio revolucionaran čin. Sviđalo vam se ili ne – biskup je većinu u pravu.

  Like(3)Dislike(3)
 34. Htio si reći da vjeruješ ovim ljudima da im se ukazala Gospa kao i milijunima ljudi koji su u Međugorju promjenili svoje živote.
  Nemam ni ja razloga ne vjerovati im. Ali, kakve veze to ima konkretno samnom ili s tobom. Vjerovati u ukazanja je …….. (bezveze). Vjerujem u Boga. Vjerujem u Isusa Krista. Ne u “ukazanja”.

  .

  Jesi ti promijenio svoj život odlazeći u Međugorje? Ja nisam.
  Odem često u Međugorje, pogotovo ljeti i to iz komoditeta – imaju klimu u crkvi.

  Like(1)Dislike(0)
 35. Jesi li pročitala VJEROVANJE u jednom komentaru.
  U to vjerujem, tim se dičim, i to ispovjedam.
  U sve ostalo sumnjam.

  Je li ti to dovoljan odgovor.

  Ne obilazim oko ničega, već ti oću reći da je vrhunac naše vjere evanđelje i sveta euharistija, a ne ukaznja.
  Ja vjerujem da se Bog može ukazati svakom od nas i to svakodnevno čini u svim svojim dobrim djelima, ali na tisućama vizualnih i govornih ukazanja.
  Zari ti bar malo ne sumnjaš u vjerodostojnost svega toga.
  Činjenaica je da Međugorje vrvi vjernicima, odem i ja povremeno, ali odem jer je tamo koncentracija molitve, masa pobožnih ljudi koji slave Boga, njegovu Majku i vjeru. Ne idem da bih nešta vidio, nešta osjetio ili da bih prisustvovao objavi novih Gospinih potuka. Hoću ti reći da na taj fenomen gledam drugačije nego ti, to je sve.
  Sumnja je takođe božiji dar. Svi se preispitujemo i tražimo Boga na svoj način. Ja ne želim reći da je tvoj pogrešan, jer nisam siguran je li moj ispravan. Zato poštuj i druga mišljenja, a svoje najviše. Budi svoja, vjeruj u šta želiš i načinom na koji želiš. Zato ti je Bog i dao slobodu.

  Kad pogledam onu lakrdiju van kruga crke, one suvenirnice, onu raskoš, SVAĐE brat sa bratom zbog par kvadrata prostora. cijene kojima se pljačkaju hodočasnici, kuće koje bukvalno jašu jedna na drugoj i prouzrokuju mržnju i konflikte između susjeda, radnike koji rade na crno za mizerne dohotke jer ne smiju tražiti da ih se prijavi jer će ostati bez posla, vidioce koji se nisu posvetili Bogu, jer su doživjeli veliku milost, već imaju velike motele, restorane i zgrću materijalna dobra za ovaj svijet uzimajući od onih koji se za njih dolaze moliti, zapitam se je li ovaj fenomen od Boga ili samo uporna i iskrena molitva toliko ljudi koji tu dolaze drži sve ovo u nekoj Božjoj milosti.

  Ugodno jutro i uspješan dan ti želim u vjeri i ljubavi, a ukazanja su sama po sebi misterij. Ostavimo to velikima i nadležnima.

  Like(8)Dislike(0)
 36. Ratko vjeruje samo u ‘LOVU’

  Like(1)Dislike(1)
 37. Aj zamislite da se sutra javi dvoje ljudi iz Gruda i da kažu kako se njima ukazala gospa. Koliko vas bi povjerovalo u tu priču? Da dođe neki lik s bradom i da priča okolo da je sin Božji, poslali bi ga u ludnicu? Da neka žena kaže da je rodila kao djevica, poslali bi je u ludnicu? Zar ne? Sjetimo se Isusa koji se ukazao na platnu u Grabu. Dosta ljudi je povjerovalo i išlo dole dok ih nisu razotkrili. Sjetimo se nedavne gospe koja svijetli. Ovaj gore navodi kao argument da milijuni ljudi vjeruju u to. To nije argument. Masama je lako manipulirati. Ne treba slijepo vjerovati u sve, treba nekad upotrijebiti i razum.

  Like(3)Dislike(0)
 38. A tko ti je dao razum???

  Like(0)Dislike(0)
 39. Razum
  dao mi ga Bog.

  Like(0)Dislike(0)
 40. Ne znam fra jozo nije prije ukazanja imao nista kao ni vidioci a sad je nabogatio i sebe i sve svoje do u deseto koljeno.a poruke su iste i smijesne da me bude stid citat.ja osobno sam vjernik ali grabez mi je mrzak i peric bi prizno da kapi i njemu ko njima.nazalost samo pare tu svi vide.

  Like(3)Dislike(1)
 41. Biskup Peric je il apsolutno u pravu il apsolutno u krivu.Tko da zna?al vidis ima i oni koji idu u Medugorje jer ima klima oslobodi Bože svasta ti cu cut

  Like(0)Dislike(0)
 42. De ti meni reci
  Kakva je razlika između mise u Međugorju ili recimo u nas u Tihaljini.

  Osim, kako reko, što oni imaju klimu, a mi nemamo.

  Like(0)Dislike(0)
 43. Nikakva razlika ZA BB…, ama baš nikakva.

  Like(0)Dislike(1)
 44. Tko je spomenuo razliku mislim da ja nisam citaj komentare.gosoodin iz tihaljne jer kaze da ima klima i trazi ocito ugodu sebi.Sv.Misa apsolutno ista i u zabitu selu i najvceoj katedrali.Vjera je u srcu a ne u gradevini.Ako kazem da vjerujem u ukazanje nisam ništa bolja ni gora od vas.to je moj osobni stav.

  Like(0)Dislike(0)
 45. Ajde nam malo pojasni

  Kako se vjeruje “u ukazanja”???????
  Ili se vjeruje ljudima da im se ukazuje???????????

  I da, iz čistog komoditeta ljeti idem na misu u Međugorje.
  Zbog klime.

  Like(0)Dislike(0)
 46. Uvest će i naš pratar, reka je, i grijanje i klimu.
  Pa nećeš morat u Međugorje.

  A svakakva svita.

  Like(0)Dislike(0)
 47. Iz pragmatičnih razloga će se sa priznanjem pričekati da vidjelice ostare ili umru. Tako nestaje rizik od kontroverzi poput onih sa svijetlećom Gospom.

  Like(0)Dislike(0)
 48. Ovaj sou u Medjugorju je presmijesan svakomu tko ima mozak i bog mu dao da ga koristi..35 godina s aki dan gospa govori nekoj zeni neke poruke..koje su by the way svaki dan iste..totalno kontra biblije..ako ste procitali..totalno..

  Like(1)Dislike(0)
 49. OKI
  Bravo, potpisujem svaku tvoju riječ!

  Like(0)Dislike(0)
 50. tko vjeruje uvik će vjerovati tko ne vjeruje neće nikada vjerovati pa i da bilo biskup bilo papa priznaju ukazanje u međugrju a što se tiče samog ukazanja ta neće se bogorodica ukazat onoj vicki, bože mi oprosti baš je grdna izabrala bi neke em lipše em one koji ne lete za novcem.

  Like(0)Dislike(0)
 51. za drinovčanina.

  Da je Gospa gledala vanjski izgled vidioca onda bi se ukazala Jeleni Karleuši ili Nives Celzijus.

  Like(0)Dislike(0)
 52. svake godine preko 1.000,000 hodočasnika ,nitko ih ne tjera da idu,oni su svjedoci.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.