Blagdan sv. Jure podsjetio na prošla, ljepša vremena (FOTO)

U Vitezu, te u Širokom Brijegu i Grudama, odnosno zaseocima u kojima se slavi blagdan Jurja Mučenika jučer je bilo osobito svečano.

U župi Grude, u mjestu Dragićina, više tisuća ljudi već 16. put zaredom proslavilo je blagdan svog zaštitnika svetog Jure. Svetu misu predvodio je fra Mile Vlašić uz koncelebraciju trojice svećenika, te je u prigodnoj propovijedi posvećenoj svetom Jurju istaknuo i rijetko viđeno jedinstvo, kakvo gaje žitelji Dragićine. I Dragićani koje je put odveo u daleke krajeve došli su nazočiti proslavi. Žitelji su pripremili hranu i piće, a starijima i nemoćnima najmlađi su ručak odnijeli u domove. Uz bogatu trpezu, glazbu uživo i ples, organizirana je i tombola s više od 50 nagrada koju podupiru brojni uspješni poduzetnici iz Dragićine. Druženje je trajalo do kasnih noćnih sati.

DSC_4651 DSC_4665 DSC_4675 DSC_4706DSC_4704DSC_4730

Lijepo vrijeme, pravo proljetno, i ove je godine bilo saveznik vjernim župljanima u Vitezu, pa je blagdanska sveta misa slavljena u dvorištu župne crkve. Svetu misu predvodio je biskup msgr. Pero Sudar uz koncelebraciju 14 svećenika. Nakon svete mise, već tradicionalno, ispred župne crkve upriličeno je pučko veselje. U organizaciji HKD Napredak u Gradskoj sportskoj dvorani održan je i prigodan koncert.

I Gradina, uzvišica iznad Mostarskog blata, jučer je oživjela. Strmim stazama od ranog jutra probijao se svijet. Tako je svake godine za blagdan sv. Jure kada Biogračani slave zaštitnika svoga mjesta. Nakon blagoslova polja, koje je obavio župnik fra Ante Kurtović, misno slavlje predvodio je don Frano Markić, mještanin koji je prije 48 godina na ovoj istoj Gradini rekao svoju prvu misu. Pun sjete na dane kada se zaredio, obećao je da bi mu bilo drago i svoju zlatnu misu proslaviti s ovim pukom. Govoreći u nadahnutoj propovijedi, don Frano je sa žaljenjem konstatirao kako se poslije njega nitko nije odlučio na svećeničko zvanje. Nakon svete mise, gangom i bećarcem, mještani su se prisjetili vremena koja su odavno iza njih. KUD Blaćani je slavlje uveličao narodnim nošnjama. Župnik je zahvalio mještanima koji su za ovu prigodu uredili i uljepšali Gradinu na kojoj su podigli i veliki osvijetljeni križ.

VL
FOTO: Vision Art Studio

9 komentara

 1. Opet Dragićani svi skupa

  Like(6)Dislike(1)
 2. Dragićina,Zagomila i Dubrava
  SVAKA ČAST

  Like(3)Dislike(2)
 3. Svaka cast za proslavu,sve pohvale

  Like(4)Dislike(1)
 4. A ja pomislio da će u župu Grude konačno doći-biskup msgr.dr. Ratko Perić. Na web stranici franjevci.info nema Gruda i nema fra Mile Vlašića i ostalih “neposlušnih” svećenika. Gospodin je, prilikom polaganja vječnih zavjeta, obećao poslušnost: 1.Bogu, a zatim i 2.nadređenima.
  Nedopustivo je da nam općina bude poznata po neposluhu svećenika.

  Like(2)Dislike(12)
 5. Lijep i ugodan ambijent u Dragićini(Grude),samo tako nastavite i idućih godina

  Like(6)Dislike(1)
 6. Za smokvu
  Kakva zagomila kakva dubrava zagomila i dubrava im tribaju radi mijesne zajednice da vise novaca pomuzu sebi a posle od sake do lakta pozz

  Like(1)Dislike(0)
 7. Jure, nedopustivo je da ti pričaš o svećenicima kao kleronacionalistima koji rade protiv naše partije i SKOJ-a. Jer ti, kao partizansko dijete, uvijek si bio, kao i svi tvoji predci, patriotski raspoložen za učvršćenje naše jedinstvene, monolitne, demokratske, titoističke i nesvrstane otadžbine svih naroda i narodnsoti.
  Od Vardara pa do Truglava, od Dunava pa do Jadrana…
  Umjesto kleronacionalističkog otpivanja misa, vi ste pevali o ljubičici beloj, a umjesto poklanjanja i klečanja, vi ste igrali kozaračko kolo.

  Stoga, u to ime, zapevaj “ljubičicu” i zaigraj “kozaračku poskočicu!”

  Like(3)Dislike(0)
 8. Za antikomunjaru

  Iz tvog pisanja se baš vidi tvoj lijepi vjerski odgoj, samo ne znam koja ti je vjera.
  Baš se vidi da imaš kulturu komunikacije. “Ako nema argumenata ti etiketiraj” nešto mi miriše na titinu školu.
  I po pisanju prije bi se reklo da si ti potomak partizana i komunjara nego prozvani “Jure”.
  Ako imaš neki argument kontra napisa “Jure” iznesi ga.
  Je li on nešto krivo i neistinito napisao??????????????????????

  Like(0)Dislike(1)
 9. Najljepse selo

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.