Obilježena 25. godišnjica pogibije Blage Zadre

Polaganjem vijenaca na grob general bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, misom zadušnicom u Crkvi Gospe Fatimske te komemorativnim skupom kod spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovaru je u nedjelju obilježena 25. obljetnica pogibije toga ratnog zapovjednika obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, u prigodnom govoru tijekom komemorativnog skupa, poručio je kako je Blago Zadro, osim što je bio veliki domoljub, bio i veliki čovjek koji je na ponos svojoj obitelji, prijateljima i suborcima.

Ministar branitelja u tehničkoj Vladi Tomo Medved pozvao je okupljene da budućnost grade na idealima za koje je poginuo Blago Zadro. “Zatomimo sve podjele u našem društvu na tragu tih ideala”, poručio je Medved rekavši kako je pred Hrvatskom perpsektiva koja se mora graditi na simbolima Domovinskog rata.

Po riječima izaslanika mandatara Vlade, Zvonke Milasa, cijeli život Blage Zadre obilježila je borba koju je poticala ljubav; ljubav prema rodnom zavičaju, Vukovaru, obitelji, prijateljima i Hrvatskoj. “I neka ljubav koja je kroz cijeli živt vodila Blagu Zadru bude i poruka za naše živote”, poručio je Milas.

“Blago Zadro i ostali vukovarski velikani velika su utjeha svima nama jer ovakvi divovi poput Blage Zadre naprosto vam ne daju odstupiti i predati se pred bilo kojim problemom na koji naiđete. I to je najveća ostavština Blage Zadre i ostalih vukovarskih heroja”, istaknuo je u govoru vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Govorio je i predsjednik Vijeća za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić rekavši kako je za njega kraj obrane Vukovara u Domovinskom ratu započeo danom pogibije Blage Zadre. “Moramo se boriti za istinu i stalno je ponavljati”, kazao je Josić.

Tijekom komemorativnog skupa načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj predao je javno priznanje Počasni građanin općine Grude Katici Zadro, supruzi Blage Zadro i Robertu Zadri, posthumno – sinu Katice i Blage Zadro.

Blago Zadro (1944.-1991.) rodio se u BiH, a kao desetogodišnjak s obitelji se doselio u vukovarsku četvrt Borovo naselje, gdje je završio školu i zaposlio se u “Borovu”. U agresiji na Vukovar postao je zapovjednik obrane Borova naselja, a na Trpinjskoj cesti, koju su tada zvali “grobljem tenkova”, pod njegovim vodstvom zaustavljena je oklopna sila JNA. Posmrtno mu je dodijeljen čin general bojnika.

Vukovarci su danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast i Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku satnije Vojne policije u Vukovaru, koji je poginuo na današnji dan 1991. braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište i čije ime nosi Nastavno središte za obuku Vojne policije OS RH te Zvonku Mlinariću koji je poginuo također na današnji dan u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici u Vukovaru.

5 komentara

 1. Robert Zadro je posthumno Počasni građanin općine Grude, promijenite naslov (moj komentar izbrišite)

  Like(1)Dislike(1)
 2. Blago Zadro je zasluzio i vise kao i svi vitezovi koji su branili Vukovar i druge bojisnice sirom Croacije dok se predsjednik Tudman spancirao i slikavao okruzen osobnim osiguranjem sacinjenim od najveci udbasa bivse jugoslavije a za samog pada ispijao sampanjac u Rusiji s Milosevicem a njegova kcer slavila novu godinu s sinom generala koji je razarao hrvatsku u vrijeme kad su najveci sinovi izginuli ili u tamnicama srbije pa sve do cirilice u vukovaru erdutskim sporazumom ,u svakom slucaju zrtve Vukovara i Blago zivjet ce vjecno dok god bude i jedan pravi Hrvat -Ali stvarno sto bi na sve danas rekao Blago da je ziv?

  Like(2)Dislike(3)
 3. ti gospodine Vranješ imao si priliku upoznati Robereta Zadru sina Blage Zadre , da si se odazvao pozivu na mobilizaciju 03.04.1992. god.Ali ti si na svoj poziv poslao tatu koji se vrtio u krugu duvanjske stanice dok smo mi sjedali u autobuse. U jednim od tih autobusa si trebao biti i ti , ali te nije bilo, kraj tvog imena na spisku je pisalo NE PROZIVATI .Bar sad kad je to sve završilo nemoj se ljutiti tuđim cvićem i nemoj više nikad ali baš nikada ići ni u Vukovar ni na Kupres, jer tamo ti nije mjesto kao ni Ljubuški Grizelju. Ja za sad toliko javit ću se ja opet ako se ukaže potreba . Lijep pozdrav svima!!!

  Like(3)Dislike(0)
 4. Ti si točka zakasnio nekoliko decenija sa tim izjavama

  Like(0)Dislike(0)
 5. Za ovog neznalicu iznad,

  Ti si nešto pomiša , raspitaj se malo ako sam ne znaš ko je di bio i šta je radio u ratu a nemoj izmišljat na ljude.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.