BLOKIRANE MAJKE U ZHŽ-u; Zadnja uplata za siječanj prošle godine

Dok se hrvatska politika kune u narod, za koji tobože gine na terenu, oni najmanji i najosjetljiviji Hrvati ostaju na vjetrometini.

U Hercegovini je majčinstvo i rađanje postalo nepoželjna stavka, jer to zapravo znači da u potpunosti ostajete bez ikakvih primanja. Pozitivna točka bila je Zapadnohercegovačka županija koja je ipak svojim rodiljama osiguravala kakva-takva mjesečna primanja, no ponovimo BILA, jer sada i tu uvelike šteka, piše Republikainfo.com.

Zaposlene majke u ZHŽ-u, zadnju uplatu su imale početkom listopada i to za siječanj prošle godine.

U studenom i prosincu majke nisu dobile ništa, a evo ni u siječnju. Ni vrijeme blagdana nije ponukalo one koji za to primaju plaće u udobnim foteljama – da “poguraju” uplate, da majke barem s mirom božićaju. Majke opterećene svakodnevnim životom, kreditima i režijama stoga razmišljaju o preuranjenom povratku na posao, opet na uštrb djece.

Zaposlene majke u ZHŽ-u na porodiljnom “primaju” 70 posto plaće od Zavoda za zdravstveno osiguranje, dok im doprinose uplaćuje poslodavac, sve u trajanju od godinu dana. Nezaposlene majke pola godine “primaju” po stotinu maraka, plus jednokratna pomoć za opremanje bebe od 500 maraka. Međutim, i nezaposlenim majkama u ZHŽ-u kasni tih 100 maraka. Tako imamo primjer nezaposlene majke koja je rodila u travnju, a primila samo jednom novčanu naknadu – u rujnu – i od tada ništa.

Kada se raspituju o tome kada će imati uplatu, nezaposlenim majkama stiže obrazloženje da su im blokirani računi.

Gore od ovoga je samo u HNŽ-u, gdje nema nikakvih primanja. Nezaposlene majke nemaju ništa izuzevši jednokratnu pomoć za opremanje beba, koja mjesecima kasni. Ništa nemaju ni majke u radnom odnosu. Dokle će se voditi ovakva politika prema majkama i djeci nije jasno, no sigurno je da vodi ka tome da se broj Hrvata u zemlji smanjuje. I Crkva u BiH je u više navrata upozoravala da Hrvata nestaje. Međutim, upozorenja se šalju onima koji vide, a ne gledaju, čuju, a ne slušaju.

Republikainfo.com

13 komentara

 1. E, ovo je stvarno sramota.

  Like(3)Dislike(1)
 2. Jedini smo narod koji nema niti dječijeg doplatka niti pomoći za rodilje, sarajevo i banjaluka imaju i svi ostali narodi i države to imaju..

  Like(1)Dislike(1)
 3. I kazu pada nam natalitet vise umrli nego rodenih. Bit ce i gore .

  Like(1)Dislike(0)
 4. Sramota, sramota, sramota, sramota!

  Žena rodi i vraća se na posao već za mjesec dana radi ovoga što se ne može pouzdati da će imati ikakva primanja tjekom porodiljnog. obično prijavljena na minimalac od 450 Km, pa treba dobit nekih 315 porodiljne naknade, a to kasni po 12 mjeseci. Svak, Hvlala ti Bože u kreditu, pa onda vidite kako se može preživjeti kad sde ode na porodiljno. I kažu više umrlih nego rođenih! To samo budal može iznenaditi

  Like(2)Dislike(0)
 5. Kao da je bolje ljudima koji žive od socijale,njima isto kasni skoro godinu dana!

  Like(1)Dislike(0)
 6. Kako je bilo 1980.? Bolje, je komu je. Moj ćaća bija u zatvoru, a mater sama s nami šestero dice na njivu u duvan i pridujam ti jame i ajde k vragu. Ni posla ni para ni porodiljni ni ičegha živa. Potle se nije moga zaposlit nigdi a nisu mu dali putnicu da ide u njemačku. Eto sad je bolje puno bolje.
  PUNO

  Like(1)Dislike(0)
 7. Nek nam nas nacelnik ljubo pogura pare zna ih sebi pogurat

  Like(1)Dislike(1)
 8. Općina nije nadležna za porodiljne naknade, niti ima para za takvo nešto. Bar naučite kako vam funkcionira država u kojoj živite prije nego što krenete laprdat.

  Like(1)Dislike(2)
 9. Pravio ministar kuću sinu pa nije moga uplatit, uplatit će van on sljedeće za ovu godinu, ako štogod ne iskrsne.
  Ja mu ne zamirim a ne tebate ni vi , niste ni svjesni kako je skupo kuću pravit.
  A vi žene da više klečite i čistite po kući manje bi imalo ovaki problema.
  Skupi noge

  Like(3)Dislike(0)
 10. Ovo je najtužniji i nažalosniji podatak koji je ikada ovdje napisan. Vjerojatno mnogi nisu ni svjesni koliko je ovo poražavajuće i kakve posljedice ostavlja!!! Ali po Bogu narode, šta treba da ustanemo, da kažemo dosta!!! Tko je ta nedodirljiva gamad koja nas protjeriva po bijelom svijetu, i ruga nam se iz crnih limuzina… Policiji se ne plaćaju doprinosi, majkama porodiljni, ali zato ministri grade dvore, za jedan mandat se nabave stanovi u svim “važnijim” gradovima u regiji, a i pokoji prostor se nađe… Sramota! Ali oni su velike hrvatine… Nemojte slučajno glasovati protiv njih, jer onda ćete vi biti izdajnici… Svemu jednom dođe kraj, i vama će gospodo, bivši drugovi… Do devedesete pisali tko ide u crkvu, a sada u prvim klupama…

  Like(4)Dislike(1)
 11. Nije krivo Sarajevo što se nedobije dječiji ili porodinji,nego je kriva vlast u Hercegovini,ta vlast muze za sebe,a narodu nedaju. ,,ONI SU KRALI AL SU I NAMA DALI,OVI KRADU NIKOME NE DAJU ,,

  Like(3)Dislike(1)
 12. prije se kralo do godine dana zatvora a sada je za doživotnu

  Like(1)Dislike(0)
 13. Sad se ne boje niceg zato i kradu kad su svi jednaki. Da ima pravde bilo bi drugacije. Sve lopovi iskusni……

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.