Blokirani granični prijelazi zbog prosvjeda, u Vladi FBiH počeli pregovori

Braniteljske udruge okupljene oko Savjeta branitelja BiH, predvođeni Udrugom “Zaboravljeni branitelji”, najavili su za danas, 19. svibanj prosvjede diljem Federacije BiH.

Iako im prosvjedi u 4 općine ZHŽ-a, Mostaru i Tuzlanskoj županiji nisu dozvoljeni, predsjednik Udruge “Zaboravljeni branitelji”, Vlado Marušić, kazao je jučer u razgovoru za prvi.tv, kako su branitelji na rubu snaga i kako smatra da će se u prosvjede ipak krenuti.

Njegova odgovornost će prestati ukoliko krenu protesti,a on će se svojim braniteljima priključiti, kazao je za prvi.tv Marušić.

Naime, zbog proceduralnih razloga iz navedenih županija i gradova odbijen im je zahtjev, na što su oni uložili tužbe koje su odbačene kao neosnovane.

Razvojačeni branitelji najavili su i blokadu graničnih prijelaza Doljani, Orah, Crveni Grm i Bijača, a od ranog jutra u pripravnosti su federalne i županijske snage policije, granična policija i specijalci.

Kako prenosi BIHAMK, granični prijelazi su i blokirani od 12.15 sati.

Kako nam javljaju s graničnog prijelaza Bijača, tamo je okupljeno 50-ak prosvjednika.

U Mostaru se 15-ak prosvjednika okupilo na Španjolskom trgu, nakon čega su trebali krenuti ka zgradi Vlade HNŽ-a i zgradi središnjice HDZ-a. Obzirom da ih je veoma mali broj, prosvjedi bi se uskoro mogli i završiti, javlja nam reporter s terena.

Demoblizirani branitelj Šerif Nurković kazao je u izjavi za medije kako demobilizirani branitelji već dvije godine traže svoje prava, no bez uspjeha.

Dodao je kako demobilizirani branitelji imaju svoje organizacije koje ih predstavljaju, ali da ne rade svoj posao kako treba.

Što se tiče slabog odziva branitelja na današnjem prosvjedu, Nurković je kazao: „Mi smo sve krivi… Svi čekaju da im sve netko drugi riješi, jer mi smo takvi. Kada pogledate druge zemlje, npr. Francusku, kada se dogodi samo jedno malo nezadovoljstvo, na prosvjede izađe cijela zemlja. Mi umiremo, palimo se, a nitko neće da izađe na prosvjede”.

prosvjed

Kako je u razgovoru za prvi.tv kazao Marušić, njegova odgovornost će prestati ukoliko krenu protesti,a on će se svojim braniteljima priključiti.

Policija diljem Federacije BiH je u pripravnosti, jer nisu isključeni izgredi, paljenja ili sukobi bilo koje vrste.

Trenutno ispred zgrade Vlade HNŽ-a i središnjice HDZ-a nema prosvjednika, no pripadnici PU mostar, i specijalne jedinice čuvaju navedene zgrade kako ne bi došlo do eventualnih izgreda.

prosvjed1

Iako ni u Mostaru navedena braniteljska populacija nije dobila dozvolu za održavanje prosvjeda, izgleda kako su pojedinci ipak krenuli u ostvarivanje svojih zahtjeva koji su većini ostali nedorečeni, nepotpuni i u krajnju ruku čudni jer dolaze u vrijeme kada se u Mostaru vode pregovori o lokalnim izborima, te su se brojni mediji zapitali kakvoj političkoj platformi oni pripadaju i čije ciljeve zapravo ostvaruju.  Napominjemo, najavljeni su prosvjedi ispred vladajućih stranaka, no u ovom slučaju spominjali su isključivo Vladu HNŽ-a i središnjicu HDZ-a, dok zgradu vladajućih SDA i SBB-a u Mostaru, nisu spomenuli.

U Sarajevu su protesti dozvoljeni, pa su nakon postrojavanja pred stadionom Koševo razvojačeni branitelji  u koloni krenuli prema zgradi Vlade FBiH. Tamo su, kako navode sarajevski mediji dočekani pljeskom, a ušli su i na pregovore. Kazali su kako ne odlaze dok se nešto ne riješi.

Članovi nekoliko braniteljiskih udruženja s područja Tuzlanske županije blokirali su petlju Šićki brod. Kako navode, na ovaj korak su se odlučili zbog ignorantskog odnosa vlasti prema ovoj kategoriji društva. Uz povike “Lopovi” i “Dole vlada” sudionici skupa defiliraju petljom, prenosi Klix ba.

Obzirom da su protesti u ovoj županiji također zabranjeni, okupljeni prosvjednici sami će snositi odgovornost za  okupljanje.

I u Zeničko-dobojskoj županiji, točnije u Zenici okupilo se 1000 branitelja koji su protestnom šetnjom do Vlade ZDŽ-a zatražili da se ispune njihovi uvjeti.

1 komentar

  1. tjkg

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.