Boljitak opet ”nudi” 100 KM za glasovanje

Narodna stranka Radom za boljitak uputila je danas Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH prijedloge izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o financiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti u BiH.

”U izmjenama smo predložili da se u Izborni zakon BiH uvrste stavke koje će građanima nalagati obvezno glasovanje uz naknadu od 100 KM. Obzirom da je u našoj zemlji demokracija još uvijek u povojima, a svaka represivna mjera prema našim građanima, uistinu pogubna i neučinkovita mi smatramo da je novčana stimulacija ipak najbolji način za povećanje demokratičnosti”, navodi Boljitak u priopćenju za javnost pojašnjavajući kako bi Zakonu trebalo dodati stavak u kojem se navodi kako ”svaki državljanin BiH koji ima biračko pravo i koji izvrši svoju obvezu glasovanja na općinskim izborima 2016. i na svim slijedećim izborima u BiH ima pravo na naknadu troškova u visini od 100 KM“.

Boljitak navedeni prijedlog opravdava navodom kako u BiH ”imamo mladu demokraciju, što za posljedicu ima mali odziv birača na izborima te da u BiH još nije prijeđeno ni 60 posto izlaznosti, prenosi Bljesak.info.

”Ta činjenica dovodi do toga da su mnogi općinski načelnici izabrani s 15% – 20% birača od ukupnoga biračkoga tijela u tim općinama. Tako mala potpora biračkoga tijela dovodi do toga da se postavlja pitanje legitimnosti njihovih ovlasti, koje su vrlo velike na lokalnoj razini, ili primjerice izbor predsjednika Republike Srpske koji je preuzeo dužnost predsjednika s približno 25% potpore od ukupnog biračkog tijela u Republici Srpskoj”, navodi Boljitak i dodaje kako se i članovi Predsjedništva BiH izabiru s ispod 10 posto birača od ukupnog biračkog tijela u BiH.

U priopćenju Boljitak podsjeća kako mnoge zemlje s dugom demokratskom tradicijom, poput Australije, Belgije, Cipra, Luksemburga i drugih, u svome izbornom zakonodavstvu imaju propisano obvezno glasovanje i propisane novčane sankcije za nepoštivanje izbornoga zakona odnosno za neizlazak na izbore.

”Iz naprijed navedenih razloga i u BiH potrebno je uvesti obvezno glasovanje radi smanjenja manipulacije biračima i bržeg razvijanja demokratskih procesa. Uslijed teške gospodarske situacije u BiH, sankcije za nepoštivanje obveznog glasovanja ne bi bile primjerene nego bi bilo potrebno osigurati naknadu troškova biraču koji poštuje zakon i ispuni demokratsku i zakonsku dužnost”, navodi Boljitak.

Govoreći o troškovima, stranka je priopćila kako se na prvi pogled čini kako se radi o visokoj svoti novčanih sredstava ali da bi od oko 12 miljardi KM, ”koje prikuplja i raspoređuje politika kroz institucije koje dobiju na raspolaganje poslije izbora”, trebalo uložiti oko 2,5 posto za unapređenje kvalitete izbornog procesa.

”Oko transparentnosti financiranja stranaka smatramo da svi podaci o donacijama trebaju biti dostupni samo ovlaštenim tijelima. Potrebno je također pojednostaviti načine izvješćivanja ovlaštenih tijela za nadzor i kontrolu financijskog poslovanja stranaka jer sada imamo čitav niz obrazaca, izvješća, i sličnog što nepotrebno opterećuje izvješćivanje”, navodi Boljitkov Ured za odnose s javnošću.

4 komentara

 1. Prvo bi ukinuli županije (kantone-kako ih oni nazivaju) radi uštede od 500 milijuna KM, kako kažu (to bi navodno investirali u poljoprivredu), pa bi se onda odjednom rasipali novcem.Ni sami ne znaju što žele. Koga zanima stanje u drzavi u kojoj zivi neka glasa kao sto je i glasao, a koga ne, neka sjedi kuci. Svatko je duzan izići na izbore, pa ako misli da nema opcije neka svoj listic učini nevažećim u znak nezadovoljstva.

  Like(2)Dislike(1)
 2. di će dilit ja bi se prijavio nas je sedmero u kući a to je dobro jer ovi ostali ti samo uzimaju

  Like(3)Dislike(1)
 3. super, svaka čast, samo nek ne izrade

  Like(1)Dislike(1)
 4. Dobro je to što se treba legalizirati onih 100 km koje smo ilegalno primali za glas za Lojanoviće.
  Samo mi nije jasno šta će biti sa mesom. Jer je dobivao 10 kg smrznute brazilske govedine onaj tko je glasovao za Lojane, a nije primio marke.
  Samo je rečeno meso ponekad i smrdilo, a marke nisu.
  Hoće li ta alternativa opt postojati i biti legalizirana?
  Neka bude, ali samo da meso bude friško, a ne smrznuto ni smrdljivo, kao ono što sam i ja primao. Maraka nisam primao nego samo jedanput, iako mi je takujin prazan.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.