Bosanci i Hercegovci među najglupljim narodima u Europi

Ako ste mislili da Bosanci i Hercegovci mogu pohvaliti visokim IQ-om grdno ste se prevarili, jer se prema nekim istraživanjima nalazimo među najglupljim narodima u Europi.

Kvaliteta obrazovanja u velikoj mjeri utječe na IQ rezultate, odnosno niži prosjek IQ više ukazuje na loš pristup kvalitetnom obrazovanju, a ne na urođenu inteligenciju. Također, uvjeti testiranja utiču na rezultate; bogatije zemlje imaju veće šanse da priušte bolje testiranje, piše Dnevni avaz.

”Moja namjera sa mapom nije bila reklamnog karaktera ili izrugivanje bilo koje zemlje. Upravo sam stvorio vizualizaciju statističkih podataka na osnovu visoko citiranog znanstvenog rada, kao što sam uradio za desetine drugih karata”, kaže autor ovog istraživanja, prenosi jakubmarian.com.

image

Ispravno pitanje koje se nameće je – Što možemo učiniti da se pomogne zemljama koje imaju loše obrazovne sustave? Lin i Vanhanen koji su radili istraživanja o inteligenciji koriste ne samo mjere koje su dostupne u odgovarajućim zemljama za testiranje IQ, već i, u velikoj mjeri, različite studije standardizirane procjene učenika, piše Dnevni avaz.

Zbog kontroverze koja okružuje Balkan, provjerena je statistika i Lynn i Vanhanensu otkrili brojčanu (ili tipografsku) grešku u slučaju Bosne i Hercegovine, koja je sada ispravljena. Podaci za ostatak Balkana slažu se sa raspoloživim PISA i TIMSS studijama (studije standardizirana procjene studenata).

Kosovo je shvaćeno kao dio Srbije, a Krim kao dio Ukrajine za potrebe ove statistike. Rinderman procjenjuje podatke za nekoliko zemalja, koji su prvobitno bili na karti i ti podaci su sada bezvrijedni.

Prema mapi Europe kada je istraživanje inteligencije u pitanju, može se vidjeti da se Bosanci i Hercegovci nalaze na neslavnoj poziciji i da su među glupljima u Europi.

9 komentara

 1. Glup naslov, glup onaj tko je napisao tekst.
  Glup može biti pojedinac, a ne narod.
  Prozivati ljude glupim ili pametnima po nacionalnosti regionalnoj ili vjerskoj pripadnosti
  nadasve je otužno i glupo.

  Like(4)Dislike(1)
 2. @kiki pa naš narod ima više glupih pojedinaca nego neki drugi narod u Europi 🙂

  Like(0)Dislike(0)
 3. slažem se sa Kikijem.
  @tri točke – ali to su opet pojedinci.

  Like(0)Dislike(0)
 4. Nisu glupi kad treba opljackat naciju

  Like(0)Dislike(0)
 5. Glupo je reći glup. Ekonomska situacija je takva da u zapadnim zemljama roditelji djeci kupuju Iphon-e od 1000 € a u BiH roditelji muku muče da im kruh kupe… U drugoj polovini 80-ih u SAD-u je počela masovna primjena računala u kućanstvima a početkom devedesetih i interneta, a u BiH tek zadnjih par godina… Nisu ljudi glupi nego ih političari stalno j….. u mozak…pa su više otupili…

  Like(0)Dislike(0)
 6. kako mozete reci da smo glup narod pustite naseg covika jednog i jednog amerikanca da se snadju u svijetu i nasem dadnite za nijansu losije uvijete pa ce te vidit za koliko ce ga nas prestic kroz godinu dana dugorocno da ne govorim pa cemo onda vidit ko je glup a ko pametan. HERCEGOVINA 4EVER

  Like(0)Dislike(0)
 7. glupi smo samo što se neznamo pobuniti ovim tutkumima što nam uništavaju državu

  Like(0)Dislike(0)
 8. Kao prvo , djeci na zapadu roditelji ne kupuju mobitele, ako i jesu onda su to najjeftiniji modeli a ne od 1000€. U osnovnim skolama na zapadu djeca ne koriste kompjutore u skolskom programu , niti podatke s interneta, rade iskljucivo sa knjigama ili materijalom koji pripreme nastavnici . Na zapadu djecu roditelji i nastavnici uce vaznosti i vrijednosti sopstvenog rada i postovivanju tudjeg rada .

  Like(0)Dislike(0)
 9. to su oni bili samo u bosni sa mujom i hasom a preskočili hercegovinu

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.