Branitelji blokiraju granice i središnjice HDZ-a i SDA?!

Glavni granični prijelazi na području Federacije BiH, te važna prometna čvorišta i središnjice HDZ-a BiH i SDA bit će blokirani 3. svibnja, ako se ne usvoje zahtjevi branitelja okupljenih oko Savjeta branitelja FBiH, poručili su za Dnevni list iz udruge Zaboravljeni branitelji BiH, jedne od najvećih udruga potpisnica Rezolucije.

Naime, Rezolucijom branitelji traže, između ostalog, isplatu mjesečnog braniteljskog dodatka za svaki mjesec proveden u obrani BiH, a koji u ukupnom mjesečnom iznosu ne može biti manji od minimalne mirovine u FBiH, zatim Zakon o jedinstvenom registru pripadnika ARBiH i HVO i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite koristeći preciznu ratnu evidenciju svih braniteljskih kategorija, u potpunosti provođenje Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji.

Nakon što na prosvjedu održanom prošlog tjedna u Sarajevu nije postignut dogovor između branitelja i predstavnika vlasti u zgradi Vlade Federacije BiH, resornom ministru FBiH Salki Bukvareviću ostavljen je rok od sedam dana da podnese ostavku. Prosvjednici su poručili da će biti revolucije ako ne dođe do usvajanja Rezolucije.

”Zadovoljni smo održanim prosvjedom i odzivom na prosvjed, premda ima onih koji nisu sudjelovali iz raznih razloga, a najviše zbog toga što su ih određene strane pozivale da to ne čine. Nastavljamo tražiti svoja prava i od njih nećemo odustati. Povratka više nema”, kazao je Drago Grbavac, predsjednik udruge Zaboravljeni branitelji BiH.

Potpisnike Rezolucije nisu podržale udruge branitelja okupljene oko Koordinacije udruga HVO-a, te Koordinacije braniteljskih udruga Armije BiH, dok je podrška došla iz udruge Zavjet te još nekih udruga.

”Ne iznenađuje nas što nas vodstvo tih udruga nije podržalo jer su to stranački igrači, ali uvjereni smo da nam njihovo članstvo ne okreće leđa. Oni su sami sebe prozvali temeljnim i krovnim udrugama, no te njihove temelje i krovove drže dvije stranke, a to su SDA i HDZ BiH”, optužuje Grbavac navedene Koordinacije.

Pored blokade graničnih prijelaza i važnih prometnih čvorišta, branitelji planiraju prosvjedom blokirati i sjedišta dviju stranaka koje smatraju krivima što se nije udovoljilo njihovim zahtjevima.

”Savjet branitelja FBiH, u kojem je oko 70 udruga, donio je odluku da se blokiraju i sjedišta HDZ BiH i SDA jer držimo da su oni krivci i da se u tim strankama vuku najgori potezi za braniteljsku populaciju. Sad je potez na aktualnoj vlasti u Federaciji BiH, a mi, kad smo mogli u rat ići dok su fijukali meci, onda možemo i sada”, poručio je Vlado Marušić, predsjednik udruge Zaboravljeni branitelji ŽZH odbacivši optužbe drugih strana da su potezi Savjeta branitelja FBiH insinuirani od takozvanih lijevih političkih opcija.

5 komentara

 1. Ma da ovi generali i pukovnici njima se ne strajka a i zastobi imaju po dvije mirovine jednu u bih a drugu u hrvatskoj neznaju gdje su uapovijedali za vrijeme rata ,niti znaju koliko su imali vojnika ne znaju nikoga po imenu opet ce deset jadnika onih istih priko cijih su leda i dobili mirovine dok su oni ratovali oni se vozikali u novim terencima i novim nezaprljanim uniformama kroz sela zasto danas ne podjele svoju dobit sa suborcima ako kazu dasu djelili sudbinu pet ratnih sto nepodjele i pet poratnih jadnici jedni i to im je ponos iz rata jadno

  Like(0)Dislike(0)
 2. Problem je jedini zasto se ne napravi spisak branitelja od zapovjednika voda i zamjenika sa jos tri postena vojnika i sigurno bi se znala sva istina oko broja branitelja ili postrojiti u bivsem sastavu.Nestali li bi ti lazni invalidi i ti cinovi koji ne znaju sta znaci kad se puca pored tebe.Mozda je problem sto to nekima ne odgovara,ali to je nacin da bude dovoljno novca za istinske branitelje i RVI.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Neka prosvjeduju Dragan Covic Barisa Colak i Ministar policije Boras i drugi generali stosu devedesetih opljackali svoje suborce a svojim prijateljima i obiteljima priskrbili invalidnine mirovine i druge beneficije bilo bi u redu da stanu u prvi red

  Like(0)Dislike(0)
 4. Oni nemaju kad a oni bi prosvjedovali da dobiju koju km vise!

  Like(0)Dislike(0)
 5. Neka se javno objavi koliko je na kraju rata bilo branitelja i bit ce dosta toga kasno i postrojit vojnike ioni ce reci ko su bili zapovjednici bez ikakvih problema sve jasno za nedilju dana!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.