Braniteljima HVO-a nanesena nepravda i onemogućeno pravo na zaštitu na sudu

Na jučer održanoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zastupnici SDP-a, DF-a i SBB- a glasovali su protiv amandmana HDZ-a BiH – HNS-a na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko – invalidske zaštite i time nanijeli štetu braniteljskoj populaciji, priopćeno je iz Kluba zastupnika HDZ-a BiH – HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. 

Klub zastupnika HDZ-a BiH – HNS-a ocijenio je neprihvatljivim takav odnos stranaka koje su činile “platformu” i nanijele nepravdu braniteljima pripadnicima HVO-a i na ovaj način im onemogućavaju pravo na zaštitu na sudu. Zbog toga je tražio sjednicu kolegija te iznio stav da nema uvjeta za nastavak sjednice.

Amandman na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko – invalidske zaštite glasi: “Protiv rješenja Federalnog ministarstva donesenih u postupku revizije ne može se izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor kod Županijskog suda nadležnog prema mjestu donošenja rješenja kojim je priznato pravo koje je bilo predmet kontrole po odredbama ovoga Zakona”.

Prema informacijama iz Vrhovnog suda, trenutni broj pokrenutih upravnih sporova u svezi Zakona o kontroli je oko 6000, a  zbog ograničenih ljudskih i materijalnih kapaciteta, postupak pred Vrhovnim sudom traje jako dugo i korisnici prava nisu u mogućnosti ostvariti svoje pravo pristupa sudu i po nekoliko godina a što je znatno van standarda za donošenje odluke suda u razumnom roku, koje je pravna država, prema europskim standardima, dužna osigurati svojim građanima. Problem se dodatno usložnjava informacijama da će u narednom razdoblju biti još nekoliko tisuća ovakvih predmeta, navodi se u priopćenju.

– Smatramo kako je najlogičnije, najefikasnije i najekonomičnije rješenje da sporove u svezi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite, kao i sve druge upravne sporove u prvom stupnju, sukladno odredbi članka 5. Zakona o upravnim sporovima, rješavaju županijski sudovi i to prema sjedištu prvostupanjskog organa čije rješenje je bilo predmet kontrole.

Na takav način, sukladno odredbama članka 41. Zakona o upravnim sporovima, stranka može Vrhovnom sudu podnijeti izvanredno pravno sredstvo – zahtjev za izvanredno preispitivanje sudske odluke protiv odluke županijskog suda donesene u upravnom sporu, čime bi se korisnicima osigurao pravni lijek i dvostupnost u odlučivanja u sudskom postupku, navodi se u priopćenju Kluba zastupnika HDZ-a BiH – HNS-a. 

8 komentara

 1. E ovakvi natpisi zanimljivisu za citanje jos samo dase opsirnije napise o velikoj pljacki hrvatski branitelja i to za vrijeme Jadranke Kosor potpomognuta sa najvecim sinovim hrvatskog naroda druga Dragana Covica i njegovih prijatelja i rodbine koji su ranjavani oko gradnja obiteljski kuca Barise Colaka ministra policije Srecka Borasa i drugih koji se llijece dugi niz godina od pretilosti i amnezija sto kod njih izazivanajtezi oblik Ptsp

  Like(2)Dislike(1)
 2. Sve su to udbaska govna

  Like(1)Dislike(0)
 3. Di oni dodu tu hrvati vise ne zive

  Like(1)Dislike(0)
 4. Sta ima veze sto nema hrvata ima njihove rodbine i punaca i kuca i para i mirovina i lopova

  Like(1)Dislike(1)
 5. Evo mi smo za razgovore o ovome ali sad nemozemo davat nikakve izjave zurimo u Kumrovec blizi se prvi Maj i brzo ce i 25 i tako

  Like(0)Dislike(1)
 6. Ma nema veze puno su donirali za crkvu a stoste vi ucinili?

  Like(1)Dislike(0)
 7. Kao oni stite interese kojih branitelja valjda glasaca hdz

  Like(1)Dislike(1)
 8. Stipe, ne trabunjaj, jer možeš dobiti po komunjarskoj labrnji!
  Nisi dostojan spominjati ime predsjednika HDZ-a BiH i najvećeg funkcionara FBiH i BiH, gospodina Čovića. Jer tom komunističkom jezičinom ne blatiš samo Čovića, nego cijeli pošteni i domoljubni hrvatski narod iz HR Herceg Bosne. Koji je u više od dvadesetogodišnjem razdoblju glasovao za Čovića. A to nije mala stvar, to nije slučajno.
  Neizravno blatiš i one pokojnike koji su se borili za hrvatski narod na ovim prostorima, poput Mate Bobana i drugih.

  Vaše vrijeme je davno svršeno. Vi ste pluskvanperfekat.
  Stoga si ti najvjerojatnije nusprodukt onih komunjara koji su u Bekiji i Grudama uopće vedrili i oblačili sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Oni su otišli u nepovrat.
  Odvodnom kanalizacijom. I ti ćeš ubrzo za njima.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.