Brendirati eterično ulje od hercegovačkog smilja

Grupacija proizvođača i prerađivača smilja na nedavnom sastanku u Mostaru koji je organizirala Privredna komora FBiH, napravila je detaljan popis svih uzgajivača smilja, kako već podignutih nasada, tako i planiranih plantaža, s ciljem postizanja sinergije između planske proizvodnje i kapaciteta za preradu.

Nekorektni proizvođači

Sastanak je upriličen nakon inicijative za brendiranje i zaštitu cijene eteričnog ulja od smilja, a samim tim i zaštitu otkupne cijene svježe mase. U vezi s tim, ponuđen je i model suradnje između destilerija eteričnih ulja i poljoprivrednih proizvođača u preradi.

Prednost ovakvog modela je zaštita cijene od 2,50 KM po jednom kilogramu svježe mase, čime će se postići i isplativost plantažne proizvodnje, kao i njena budućnost. Modelom bi se također trebali onemogućiti “nekorektni proizvođači” da utječu na tržište, ali i da se štiti kvalitet proizvoda koji je osnovna pretpostavka za brendiranje ulja.

Članovi Grupacije informirani su i oko ideje o formiranju baze esencijalnih ulja na području Hercegovine, te o organizaciji info-dana aromatičnog i ljekovitog bilja, koji je planiran za lipanj.

Također, uskoro će se uputiti zahtjev federalnom ministru poljoprivrede da se u program novčanih podrški obavezno uključe i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavka destilerija, rekultivacija i okrupnjavanja zemljišnih kompleksa.

Otkupna cijena smilja u prošloj sezoni iznosila je između 3,20 i 3,50 KM, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine kada je cijena dosezala i do pet KM. Da uzgoj smilja u Hercegovini ima perspektivu smatraju i u firmi Ljbilje, koja se godinama bavi uzgojem, otkupom i preradom smilja i drugog ljekovitog bilja.

Ulje i dalje čeka

– Cijenu smilja određuje cijena ulja na tržištu. To je burzovna roba, pa cijena može varirati zbog čega je u jednom trenutku iznosila 2.000 eura, a sad je nešto niža, naglasila je Slobodanka Dangubić iz firme Ljbilje.

Vrijedi spomenuti i da na području Hercegovine veliki broj uzgajivača smilja danas, gotovo godinu nakon ljetne berbe, ima veće količine ulja koje nisu uspjeli prodati. Na destilaciju u privatnoj režiji uz novčanu naknadu bili su primorani s obzirom na velike količine smilja i mali broj otkupljivača u ljeto 2016. Situacija se šest mjeseci kasnije značajno popravila, pa zimus nije bilo problema prilikom prodaje.

oslobodjenje.ba

1 komentar

  1. Vi i vase smilje vise.a ta Slobodanka -Boba Dangubic je samo jedna u nizu od mnogih prevaranata kao sto su i ovi iz Roinga. Daj ti samo njima a vas ko j…

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.