Brza cesta Mostar – Široki Brijeg – granica RH počinje se raditi sljedeće godine

Ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić izjavio je kako se iduće godine, između ostalog, predviđa izrada projekta brze ceste od Mostara preko Širokog Brijega do granice s Republikom Hrvatskom.

Lasić je to izjavio u današnjem intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista u kojem se osvrnuo na dosadašnji rad te planove za iduću godinu.

Govoreći o prioritetima za iduću godinu, federalni ministar je istaknuo izgradnju dionice Počitelj – Zvirovići u dužini 11 km, zatim poddionice Donja Gračanica – Klopče u dužini 6 km, te poddionice Počitelj – Buna dužine 7 km i poddionice Zenica sjever (od ulaza u tunel Zenica) – Donja Gračanica u dužini 4 km.

Na upit kada će započeti radovi na dionici Počitelj – Mostar i jesu li osigurana financijska sredstva za to, Lasić je kazao kako je priprema glavnih projekata, kao i osiguranje financijskih sredstava za izgradnju ove dionice u završnoj fazi te se može reći da je izgradnja dionice autoceste na koridoru Vc Buna – Počitelj već sasvim izvjesna.

Što se tiče dionice od Tarčina do Konjica, federalni ministar je kazao kako je to jedna od najskupljih dionica na čitavom koridoru Vc, i nije u planu gradnje u sljedećoj godini.

– Zbog iznimno nepovoljnih reljefno-morfoloških karakteristika terena, najteža i najskuplja dionica je od Konjica do Mostara sjever. Gotovo dvije trećine trase nalaze se na objektima (tunelima, vijaduktima i mostovima). Zbog toga je neophodno izvršiti detaljnu analizu postojeće trase, ispitati njezinu isplativost, te provjeriti postoji li mogućnost pronalaženja novih tehničkih rješenja kojima će se ostvariti eventualne uštede. S obzirom na dužinu i kompleksnost ove dionice, te potrebnog vremena za njezinu izgradnju, potrebno je razmotriti mogućnost podjele dionice na više poddionica, te predvidjeti mogućnost izgradnje istih po različitim modelima, u ovisnosti od razine razrađenosti projektne dokumentacije – kazao je Lasić.

Govoreći o brojnim projektima u okviru moderniziranja cesta od 2015. do 2019. godine, kazao je kako su s Javnim poduzećem Ceste FBiH pripremili program koji se odnosi na izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju magistralnih cesta.

– Prema ovom programu, planirano je kreditno zaduženje od 150 milijuna eura te dodatnih 20 milijuna eura za saniranje šteta od poplava. Ovaj program se treba financirati iz kredita EBRD-a, EIB-a i WB-a. Njime je planiran nastavak izgradnje magistralne ceste Stolac – Neum, obilaznice Mostara, nastavak radova na magistralnoj cesti Sarajevo – Tuzla na prijevoju Karaula, nastavak radova na magistralnoj cesti Bihać – Bosanska Krupa te određene obilaznice drugih gradova, izgradnja trakova za spora vozila na usponskim dionicama magistralnih cesta koje su prometno opterećene, te sanacija mostova i tunela. Uz to, aktualizirat ćemo odluku o novoj kategorizaciji javnih cesta te pokrenuti inicijativu za kreditno zaduženje kojim bi se sanirale određene prioritetne regionalne ceste koje će novom odlukom postati magistralne – kazao je federalni ministar prometa i veza.

Lasić je sinoć proglašen najboljim ministrom u federalnoj Vladi po izboru čitatelja Nezavisnih novina. Ovo priznanje mu je, kaže, čast, ali i obveza da još snažnije nastavi s radom zajedno s Vladom Federacije BiH čiji je član.

– Izbor na najboljeg ministra u Vladi Federacije BiH doživio sam kao priznanje vlastitom doprinosu u radu Vlade Federacije BiH, kao i radu svih kolega na razini ove institucije koja radi u vrlo kratkom razdoblju, nešto dužem od pola godine od imenovanja. Svakako to priznanje godi, ali vas i poziva na dodatnu odgovornost. Unatoč brojnim iskušenjima, uvjeren sam da će ova Vlada uspjeti odgovoriti svim izazovima do kraja mandata i pokazati da zaslužujemo mjesto na kojem se nalazimo. Svakako očekujem da ćemo s kolegama iz Republike Srpske i na državnoj razini napraviti brojne pozitivne iskorake, a ja ću poglavito inzistirati na realizaciji projekata u oblasti prometa i veza – kazao je federalni ministar prometa i veza Denis Lasić.

(Fena)

8 komentara

 1. Iz Mostara preko Širokog do granice??? A dali se ide preko Gruda ili Posušja???

  Like(2)Dislike(0)
 2. Ohladite malo. Naslov je jedno, no u prvoj rečenici teksta kaže da će se dogodine “raditi projektna dokumentacija za istu”..
  Izrada projektne dokumentacije i gradnja ceste su dva različita pojma i puuuuuno će vode proteći dok se iz projekta krene u izgradnju…….

  Like(2)Dislike(0)
 3. Ovo je samo još jedan izmišljeni prjekt koji će poslužiti u predizborne svrhe stožerne stranke.
  Vjerujemo da će se ova dionica “otvarati” pred svake izbore, i da će se svaki put uraditi par metara asfalta.
  I tako slijedećih nekoliko izbora.
  Ne vjerujte HDZ-ovom kadru ni kad kaže da je sutra subota.
  Poznat je ovaj ministar po aferi uništavanja Hercegovina osiguranja.
  Preko leđa uposlenika Hercegovina osiguranja, i svih drugih prevarenih osiguranika koji čekaju isplatu svojih šteta, ovaj lik je dospio do mjesta ministra.

  Like(3)Dislike(4)
 4. Ivica je postavio dobro pitanje. Preko Posušja ili Gruda??? Prema županiskim i općinskim prostornim planovima trebalo bi ići preko Gruda. Uostalom to je u skladu sa logikom zdravog razuma, stručnim prostorno-građevinim rješenjima i ekonomskom opravdanošću. Međutim postoji nešto što nije u skladu ni sjednim od ovog navedenog, a to je izvanpametna politička odluka koja uvelike ovisi od trenutnog županijskog ministra posušaka.
  Slažem se sa Gruđom da će puno vode proteći do realizacije, ali i najduže putovanje počme prvim korakom.
  A ovaj HDZ 1990 brate polupa lonce. Polako prijatelju!! Okani se izbora. Okani se “dobronamjernih” savjetovanja o tomu komu vjerovati, a komu ne. Zapadnoj Hercegovini ne trebaju intrige oko ovakvog projekta. Ono što donosi dobro ovim ljudima trebaju podržati sve stranke bez obzira kako se zovu. Evo pa ti prosudi koliko je domoljubno raditi u korist štete svom narodu.

  Like(2)Dislike(0)
 5. Ovdje se radi o obmani i iznošenju lažnih informacija.

  Like(0)Dislike(1)
 6. HDZ1990, samo jedna je prava hrvatska i domoljubna stranka u BiH. A to je HDZ BiH.
  Ostale stranke, ili su komunističke ili poturičke.
  A da je tome tako, razvidno je i iz svih dosadašnjih izbora. Na svim izborima je bila pobjednica, a tako će biti i u buduće.

  Stoga, pjevaj – “po šumama i gorama”, ili viči – “allahu ekber.”

  Like(6)Dislike(0)
 7. Kakvi Gruda pa da stane kao zaobilaznica. Sramota

  Like(0)Dislike(0)
 8. Lajte jazavci koliko hocete, ali svi idemo istom cestom. Hvala dragom Bogu da postoje ljudi koji rade za opće dobro svih Hrvata. Samo naprijed, ministre, ne mogu ti ni vode dodati.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.