Brzina označena kao uzrok pogibije 18-godišnjaka

Malo prije svitanja, točno u 6.05 sati, proglašena je smrt 18-godišnjeg Ivana Galića iz Širokog Brijega, koji je prethodno dovezen u Urgentni odjel SKB Mostar s po život opasnim ozljedama koje je zadobio u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila oko 2.50 sati u širokobriješkom naselju Pecara, u blizini stadiona i benzinske crpke u Ulici fra Didaka Buntića. Unatoč višesatnom naporu liječnika, spasa mu, nažalost, nije bilo. Tužna vijest brzo je prostrujala ovom ulicom u čijoj blizini stanuje i ožalošćena obitelj Galić, koju su pokušavali utješiti susjedi i poznanici. Prema prvim rezultatima policijske istrage, nesretni mladić na pragu punoljetnosti u jednom kritičnom trenutku izgubio je nadzor nad upravljačem golfa pri povratku kući, i to na način da je kotačima dodirnuo nogostup pa se odbio i okrenuo na stranu te silovito udario u betonski stup, metalnu ogradu, prometni znak i zid jedne obiteljske kuće. Sudbina je htjela da snažno udari upravo vratima vozača, što je, ubrzo će se pokazati, i bilo kobno.

– Da je kojim drugim dijelom vozila udario u prepreku pokraj ceste, vjerojatno ne bi bilo tako tragične posljedice. Prva vještačenja ukazuju da se radilo o prevelikoj brzini. Nije bilo očevidaca, jer benzinska crpka ne radi poslije ponoći. Na tom raskrižju nema kamera – neslužbeno su navodili policajci, podsjećajući da je ove godine na području Širokog Brijega to već četvrti smrtni slučaj u prometu. Napominju i da je nedavno završeni maturant tek položio vozački ispit pa je svemu, prema svemu sudeći, pridonijelo i neiskustvo. Mladić će biti pokopan danas na groblju Bili Brig, kada će se od njega shrvani boli oprostiti nositelj obitelji Jadranko te majka Branka, brat David i sestra Ivana te ostala tugujuća rodbina. Inače, policija već odavno ističe da su smanjene kazne, odnosno mogućnost plaćanja upola cijene, povećale broj prometnih nesreća te se nadaju da će skorim izmjenama to biti usklađeno sa zemljama u okruženju.

Prošle godine u BiH su u 36.425 nesreća poginule 292 osobe, a u posljednjih deset godina čak 3589. Od toga je u FBiH 1940 osoba, a u RS njih 1649. U prva četiri mjeseca ove godine zabilježen je porast broja nesreća u FBiH, gdje ih je bilo 6360, u kojima je poginulo 30 osoba.Vecernji.ba