Čak 36.436 osoba se odselilo u prošloj godini, odlaze cijele obitelji

Prema posljednjim podacima njemačkog zavoda za statistiku, samo se u Njemačku 2016. doselilo 54.245 osoba s hrvatskom putovnicom. Od tog broja gotovo 15 posto čine djeca do 15 godina, što znači da se radi o preseljenju cijelih obitelji.

Ako uzmemo samo razliku u službenim podacima njemačkog i hrvatskog statističkog zavoda, ispada da je 17.809 osoba s hrvatskom putovnicom koji su imali prebivalište izvan Hrvatske doselilo prošle godine i to u samo u Njemačku. Za pretpostaviti je da je većinom riječ o hrvatskim državljanima iz Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je, također prema službenim podacima MUP-a Hrvatske, u tu zemlju doselilo 13.985 ljudi, od kojih većina također ima hrvatsko državljanstvo. Iako ti podaci nisu objavljeni, pretpostavlja se da je i ovdje riječ o ljudima iz Bosne i Hercegovine iako treba dopustiti i mogućnost da je riječ o povratnicima iz dijaspore, piše Faktor.ba.

Ako bismo zbrojili ova dva podatka i ako je riječ o Hrvatima iz BiH, ispada da su iz BiH samo u Njemačku i Hrvatsku prošle godine odselila 31.794 Hrvata!

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH koja preko svojih aktivista zbraja podatke s terena, od polovine 2013. do kraja 2016. godine BiH je napustilo oko 90.000 građana. Najviše se to odnosi na Hrvate iz BiH.

3 komentara

  1. kako je ovo moguće? pa da, ne može se zaposliti u EP 30000 ljudi… bez tvornica nema ništa!

    Like(0)Dislike(0)
  2. Podatci su tocni. Na glavnom kolodvoru u Münchenu Hackerücke svako drugi covjek prica Hrvatski.

    Like(0)Dislike(0)
  3. Nažalost je tako.Tko zadnji ode nek ugasi svjetlo.

    Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.