Čapljina će nestati pod morem

Nedavni UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da je prošle godine čovječanstvo ne samo povećalo razine CO2 na najviše u ljudskoj povijesti nego je to činilo brže nego ikada.

Uz takve trendove i lobiranje naftnih, plinskih i kompanija koje zarađuju na ugljenu, pri čemu ulažu milijarde eura i dolara u promoviranje daljnjega korištenja fosilnih goriva, svijet je sve dalje od toga da se u ovom stoljeću spasi od globalnoga zagrijavanja goreg od 2 °C, koliko su nacije svijeta dogovorile Pariškim klimatskim sporazumom, a kamoli da se zaustavi na 1,5 °C, što je predloženo kao posebno ambiciozan cilj.

Kako sada stvari stoje, i prema čak i optimističnim predviđanjima, svijet će do 2100. ovakvim tempom biti topliji za 3°C, piše Express.hr.

Najnoviji članak objavljen na ovu temu u Proceedings of the National Academy of Sciences of the U.S.A. navodi da će, prema takvim scenarijima, razina mora diljem svijeta do kraja stoljeća porasti za između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije drastičnih promjena diljem Zemlje uslijed klimatskih promjena.

Samo pet godina otkako se u službenim predviđanjima čak i rast mora od 1,5 metara smatralo ekstremnim prognozama, odjednom ispada da su i umjerena predviđanja nekoliko puta gora od toga.

Dolina Neretve je u Hrvatskoj na klimatske promjene najranjivije područje. U slučaju već i 4 metra, nestaju Opuzen, Metković i Ploče, a Čapljina dobiva svoju rivijeru.

No, more se tu ne zaustavlja i potopljena bi bila i Čapljina, more zapravo prodire do pola puta do Mostara, a poljoprivreda je odavno nemoguća. Stradali su i Ston, najnaseljeniji dijelovi svih hrvatskih otoka.

Jadranska obala uvelike bi stradala, odnosno obalna linija bila bi znatno dublje u prostoru današnjega kopna. Već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu su poplavljene. U slučaju rasta od 4 metra, po Jadranu je poplavljena i skoro svaka stara gradska jezgra. A u slučaju 9 metara – Trogir je odavno atrakcija još samo za ronioce, kao i pola Solina, Kaštela, Poljuda u Splitu, Dioklecijanove palače, Lore, luke, kolodvora. Južnije, more je prodrlo desecima kilometara u Cetinu, ne postoji više ni Omiš ni pola Makarske.

15 komentara

 1. Da oce opcina u grudama

  Like(4)Dislike(3)
 2. Ma neka bit ce nam more blize. Pa cemo se mi obogatit ko sperci. Dosta su oni zgrcali pare.

  Like(12)Dislike(0)
 3. Aj ne serite.

  Like(5)Dislike(0)
 4. Ko ce cekat 2100 da nam more bude blize kuci

  Like(4)Dislike(0)
 5. E ocevi znate ko i baba Vanga pametna

  Like(0)Dislike(0)
 6. Brajo evo ga prid vrata gospe mi..😎

  Like(3)Dislike(1)
 7. Da se meni digne bar malo

  Like(3)Dislike(0)
 8. Kad moglo nekako preskočit Čapljinu a uzet Mostar,

  Like(3)Dislike(0)
 9. Moramo još noćas u Štabu formirat Ratnu Mornaricu neprijatelj nikad nespava

  Like(0)Dislike(0)
 10. O kakva makarska ode mi stan .

  Like(0)Dislike(0)
 11. Eto nećemo morati preko granice na more tòooooooo

  Like(1)Dislike(0)
 12. Sta prdite vise.uozniljite se.vidite da su dosla krajna vremena

  Like(0)Dislike(2)
 13. Ako se digne more 8.4km nece bit mount everesta. Boga ti idiota! Kapa do poda!

  Like(1)Dislike(0)
 14. Bit cu prvi red do mora 🙂 vozdra raja odo ja sređivat apartmane…

  Like(0)Dislike(0)
 15. Ljubica buconjic

  Kad mi ne mozemo k moru doci ce ono k nama.Isto kao I ono kad nece muhamed brdu oce brdo muhamedu.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.