Čapljina: Na terapijsko jahanje dolazi 120 djece iz Hercegovine

Uz sve svoje prirodne ljepote i primat u poljoprivredi, Čapljina je posljednjih godina postala i središte za terapijsko jahanje. To se posebno odnosi na djecu s posebnim potrebama iz Čapljine i Mostara, ali i drugih dijelova Hercegovine, koja u Konjičkom klubu “Vranac” u Čapljini imaju odlične uvjete i stručnu pomoć uvijek raspoloženog osoblja.

Sada već davne 2003. uz zidine kasnoantičke vile Rustica na lokalitetu “Mogorjelo” kod Čapljine s radom je počeo Konjički klub “Vranac”, piše Večernji list.

Tada je to bilo u svrhu turističke promocije općine Čapljina te privlačenja domaćih i stranih turista kojima su konji velika ljubav. Uz sve to, bilo je i dosta onih koji se s konjima susreću prvi put u životu ili su ove životinje gledali samo na TV-u ili pak o njima čitali u školskoj literaturi.

Uz turističku atrakciju i rekreativno jahanje, u ovom su Konjičkom klubu vrlo brzo shvatili da je od velike važnosti ostvariti suradnju i pružiti potporu udrugama koje okupljaju djecu s posebnim potrebama.

Na kraju je i ostvarena ta suradnja pa u ovaj klub sada redovito dolazi više od 120 djece s posebnim potrebama iz Čapljine i Mostara.

Svi oni sa svojim roditeljima i učiteljima jednostavno uživaju u terapijskom jahanju i općenito boravku u prirodi te druženju s ovim njima uvijek dragim životinjama.

“Djeca jako dobro reagiraju i jedva čekaju dane u kojima će biti na terapijskom jahanju u našem klubu. Primjerice, u Školi za djecu s posebnim potrebama u Mostaru djeca jednostavno bolje slušaju i izvršavaju svoje obveze ako im se onako u šali kaže da u suprotnom neće ići u Vranac na jahanje. Naravno, to samo pokazuje koliko smo već pomaknuli te granice u radu i druženju s djecom”, kaže Ivan Dragičević, instruktor jahanja u KK “Vranac” Čapljina i dodaje da će uskoro biti nove aktivnosti u ovom dijelu Hercegovine.

Naravno, posebno će to veseliti roditelje i djecu s posebnim potrebama, ali i sve stručne službe koje su uključene u rad s ovom skupinom djece.

“U travnju krećemo s obukom i seminarima za fizioterapeute koji u svom poslu moraju imati i terapijsko jahanje. Do sada se prijavilo gotovo 50 fizioterapeuta iz cijele BiH s kojima će raditi amerikanac Chuck Diaz, stručnjak u ovoj oblasti koji se već godinama u našem klubu posvećuje radu s djecom i terapijskim jahanjem. Polaznici seminara bit će podijeljeni u dvije skupine i očekujemo jako dobre rezultate u pogledu obuke tih novih stručnjaka koji će stečena znanja moći i znati prenijeti na djecu s posebnim potrebama”, poručuje Dragičević te napominje kako im je želja pratiti trend u zapadnoeuropskim zemljama gdje je jako zastupljeno terapijsko jahanje.

Dolaskom proljeća raste i broj domaćih i stranih turista te općenito zaljubljenika u životinje i prirodu koji svaki slobodni trenutak žele provesti i u KK “Vranac”, ali i među zidinama vile Rustica.

3 komentara

  1. Nu vidi ima tu bas lipi konjaa,nu jesu lipi

    Like(2)Dislike(2)
  2. Dasta,nu vidi onog biloga konja ajmeee jesu lipi

    Like(2)Dislike(2)
  3. Lip je bili,a jesi vidila smedjeg onog tamo kako je liiiiiiip

    Like(2)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.