Čemu strah? Policije u BiH od vojske traže oklopna vozila

”S obzirom na to da smo upoznati kako Oružane snage BiH raspolažu viškovima određenih vrsta naoružanja, borbenih vozila, streljiva, i MES-a ovim putem iskazujemo potrebu za donacijom viškova borbeno-oklopnih vozila VBP M86 (BOV), te s tim u svezi zamoljavamo da, ukoliko ste u mogućnosti izvršite donaciju sljedećim policijskim agencijama na razini Federacije BiH”, stoji u dopisu federalnog MUP-a Ministarstvu obrane BiH od 16. lipnja ove godine.

Sarajevsko Oslobođenje objavilo je preslike dopisa, a među njima je i dopis MUP-a Republike Srpske, koji je Ministarstvu obrane BiH poslao isti zahtjev još u ožujku ove godine.

”Imajući u vidu potrebu za opremanjem i unaprjeđenjem rada Specijalne policije i Jedinica za podršku Ministarstva unutarnjih poslova republike Srpske, molimo vas da iz dijela neperspektivne vojne imovine koja se trenutno nalazi u vojarni Zalužani, ustupite Ministarstvu unutarnjih poslova RS devet BOV-a”, navodi se u dopisu.

Dopis ministarstvu obrane uputilo je i Ministarstvo sigurnosti BiH krajem kolovoza 2013. godine u kojem se navodi kako je Jedinica za specijalnu podršku slabo opremljena. U tom dopisu traže se dva oklopna vozila BOV M86.

Podsjećamo, početkom godine objavljeno je kako su policije u BiH potrošile su najmanje 23 milijuna maraka na novu opremu i vozila.

Portal Žurnal objavio je tada kako je oprema namijenjena suzbijanju prosvjeda i građanskih nemira analizirajući tendere i nabavke opreme koju su uradila ministarstva unutarnjih poslova nakon prosvjeda u veljači prošle godine.

Navodeći kako su vlasti su odlučne da se prošlogodišnji 7. veljače ne ponovi pa su tijekom 2014. godine nabavljale policajcima štitove, pendreke, šljemove, suzavce i nove odore a uz to su ih i uvježbavali za moguće prosvjede, Žurnal piše kako su gotovo sva ministarstva unutarnjih poslova u BiH tijekom 2014. godine zapošljavale nove policajce.

bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.