Čestitka u povodu 22. obljetnice Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Dana 28.8.1993. godine u Grudama je utemeljena Hrvatska Republika Herceg-Bosna u sklopu Owen – Stoltenbergovog mirovnog plana koji je predviđao Uniju tri republike kao unutarnje političko uređenje Bosne i Hercegovine.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna je bila zaglavni kamen svih procesa koji su se vodili u Domovinskom ratu i u procesu raspada bivše Jugoslavije i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nikada neće zaboraviti vrijeme nacionalne slobode i povijesne zrelosti tadašnjeg političkog vodstva na čelu sa presjednikom Matom Bobanom koji su uspjeli zaštititi suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda, zaustaviti egzodus hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, vratiti nacionalni, vjerski, politički, sigurnosni, gospodarski i kulturni identitet hrvatskog naroda u BiH.

Isto tako, Hrvatska Republika Herceg-Bosna imala je izvršnu vlast na prostorima Republike, što je u današnjim okvirima političkog ambijenta izgledalo kao političko i gospodarsko „ čudo “.

Mi, Hrvatski branitelji, nikada nećemo zaboraviti povijesnu važnost i učinkovitost oružanih snaga Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koju su isklesali u ratu hrvatski dragovoljci i veterani Hrvatskog vijeća obrane i hrvatske policije HZ-HB.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna, nije samo bila stoljetna želja hrvatskog naroda u BiH, nego je ona i srušila svaku kolonijalnu ambiciju naših susjeda i njihovih stranih saveznika, kako se bez hrvatskog naroda ne može govoriti o Bosni i Hercegovini kao o samoodrživoj višenacionalnoj zajednici.

Danas, 22 godine nakon utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, postavlja se suštinsko nacionalno pitanje kome je bilo u interesu integrirati Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu u Federaciju BiH i krenuti putem majorizacije i asimilacije što je siguran put u politički i nacionalni nestanak.

Nijedan nacionalni i politički pokazatelj u Bosni i Hercegovini danas, ne pokazuje suštinsku korist za hrvate u Bosni i Hercegovini koji su integrirali Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu u Federaciju Bosne i Hercegovine.

Svakome politički i nacionalno svjesnom hrvatu u Bosni i Hercegovini, jasno je kako politička formula tri naroda i dva entiteta nije u interesu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i izravno je uperen protiv njegove jednakopravnosti i političke i bioliške opstojnosti u BiH.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna je prostor koji su obranili hrvatski branitelji uz ogromne žrtve kao zalog za budućnost i opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i niko danas nema pravo zatvarati oči pred činjenicom kako se sa tih prostora hrvatski narod iseljava, kako nema političku i ekonomsku autonomiju i kako ne upravlja svojim resursima što je uvod u politički i ekonomski egzodus.

Današnje političko vodstvo mora pronaći rješenja koja će vratiti suverenost hrvatskom narodu na prostorima na kojim žive u većini, a prema našem mišljenju najbolji putokaz i učiteljica im je Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

Čestitamo 22. obljetnicu utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne hrvatskim braniteljima i članovima njihove obitelji i cjelokupnom hrvatskom narodu kojem je Herceg-Bosna u srcu.

Ovom prigodom želimo pozdraviti i naše uznike u Hagu i uputiti im zahvalnost i nadu da ustraju u obrani istine o Hrvatskoj Republiki Herceg-Bosni.

Kordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata HZ-HB

6 komentara

 1. Ovo je kao da čestitate rođendan MRTVOM ČOVJEKU.

  Like(3)Dislike(3)
 2. Čovjek živi vječno, ovisi tko kako na ljudski život gleda. Kojeg je netko svjetonazora. Za mene je čovjek biće vječnosti. Smrt je samo prijelaz iz jednog stanja u drugo bole.
  Sretna obljetnica. Vratit će se HR Herceg-Bosna.

  Like(3)Dislike(1)
 3. Herceg-Bosna je stvorena voljom Hrvatskog
  naroda, istinskhih domoljuba pravednom borbom ,Herceg-Bosna je vječita težnja
  Hrvatskoga naroda za svojom državom…ona vječno živi u biću Hrvatskoga Naroda…

  Like(0)Dislike(1)
 4. Treba čestitati ljudima koji su obranili naš narod
  Treba čestitati ljudima koji su htjeli da hrvati ostanu ovdje koji su na sve načine pomagali današnje poduzetnike da dođu do početnog kapitala da osnuju velike Tvrtke i tako podignu životni standard hrvatskog pučanstva,što su oni napravil velike vile i od malih lijrpih i pošteni hrata sirotinju kojo se kaže ako progovoris samo jednu riječ nači ću drugog kao udba prije funkciniraju.
  Da li ste čuli vodstvo hrvat koji idu u Sarajevo kako kažu da nešto nije dobro nebitno o kojoj stanačkoj opciji se radi.
  Preko korupcije uništiti će hrvatski narod.
  Prošlo je 20 godina od završetka rata u HR,BiH ništa se nije pomaklo nabolje.
  Sada pogledaje to 1945 u njemačkoj je završio rat 1965 naši ljudi odlaze na rad u njemačku.
  Ne očekujem da budemo njemci da dovodimo radnike ne tražim taj uspjeh već da zaposlimo naš hrvatski narod da od rada mogu pristojno živjeti a neda se plaše da ne izgube radno mjesto kao prije od udbe.

  Like(2)Dislike(0)
 5. Herceg-Bosno srce ponosno

  Like(0)Dislike(1)
 6. Hrhb ne postoji,ne razumijem šta se slavi i obiljezava…tko je ovdje lud

  Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.