Cigarete u BiH će poskupljivati do 7 KM, evo i zašto!

Loša vijest za pušače dolazi od nadležnih bh. institucija, koje u cilju prihvaćanja strategija Europske unije, u vezi sa duhanom i duhanskim proizvodima, u idućim godinama namjeravaju da i dalje pomalo podižu akcizu na te proizvode, a samim tim i cijenu cigareta.

U trenutku usvajanja Zakona o akcizama BiH, u toku 2009. godine bilo je predviđeno da BiH postepeno, u nekoliko godina, povećava visinu akcize na duhan i duhanske prerađevine kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta, kako je i bilo utvrđeno akciznom politikom EU u trenutku usvajanja Zakona o akcizama BiH.

Međutim, u međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta, odnosno na 3,60 KM po kutiji cigareta, tako da bi BiH u cilju da dostigne minimalnu akcizu u zemljama članicama EU trebala i u narednim godinama vršiti povećanje akcize na duhan i duhanske prerađevine, pišu Nezavisne novine.

“Kreiranje politike indirektnog oporezivanja u BiH je u nadležnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te je ovo tijelo nadležno da donese odluku za svaku narednu godinu u smislu hoće li BiH ići u daljem pravcu usklađivanja. UIO BiH nadležna je samo za sprovođenje ove odluke”, naveli su iz UIO BiH.

Nataša Krsman, glasnogovornica UO UIO BiH, kazala je kako o poskupljenju u nekom kratkom vremenskom roku ne možemo pričati, jer se radi o dugotrajnoj proceduri.

Inače, kada BiH dođe do standarda koji propisuje EU, kada je u pitanju akciza, najjeftinija kutija cigareta će, uračunavajući i akcizu od 3,60, biti oko pet maraka. Sa druge strane, oni koji se odluče za skuplje marke kao što su davidoff, marlboro i druge, morat će izdvojiti i više od sedam maraka. Ekonomisti su u proteklom periodu objašnjavali kako ovakvi potezi nadležnih nisu racionalni, jer pušače okreću crnom tržištu i utječu na razgranjavanje mreže švercera duhana.

Primjere koji to potvrđuju imamo svakodnevno prilikom zapljena velikih količina duhana i uhićenja, tako da samo možemo zamisliti šta će se dogoditi kada već skupe cigarete još i dodatno poskupe. Građani nisu dobro reagirali na ovu informaciju, ali na koncu i sami priznaju da je u pitanju nešto što je luksuz i nešto čime svakodnevno narušavaju svoje zdravlje.

2 komentara

 1. Ima duvana samo vi poskupljujte

  Like(0)Dislike(0)
 2. Prodaja klasičnih legalnih cigareta prošle godine se gotovo prepolovila.
  Bez obzira na povećanje acize državni prihodi su znatno manji.

  U ovakvoj BANANA državi teško je suzbiti crno tržište, a i zašto.
  Ovoliki nameti, ovoliki porezi, ovolika birokracija. Čovjek mora nešta činiti
  da bi preživio i zaštitio svoj rad od tolikog rasula i otimačine.
  BiH ima toliko zaposlenih ljudi koji ništa ne rade, toliko mlađih umirovljenika zdravih ko drijen,
  toliko invalida koji mogu kapije prekakati.
  Kako s takvom politikom dalje.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.