Cijene peleta za grijanje vrtoglavo rastu, na isporuku se čeka mjesecima

Mnogi građani u BiH još od početka ljeta snabdijevaju se ogrjevom kako bi spremni dočekali prve hladne dane. Tako je već mjesecima povećana potražnja za drvima, ugljem, peletom… No, oni koji su odlučili ili bili prisiljeni ogrjev nabaviti u posljednji tren, sada su na mukama, jer drva, a pogotovo peleta, nema gotovo nigdje, piše Avaz.

Prva klasa

Posebno ispaštaju građani koji se griju na pelet, jer ga je nemoguće naći. A kako raste potražnja, tako raste i cijena. Tijekom ljeta, tona peleta koštala je oko 250, a u posljednje vrijeme, ako neko i ima sreću da ga pronađe, platit će tonu vrtoglavih 500 KM!

Ovakvo stanje na tržištu u BiH trgovci koriste za odličnu zaradu, pa se tako u novinskim oglasima može naći pelet „vrhunskog kvaliteta s certifikatom“ koji košta 450 KM, iako mu je cijena prije samo dva mjeseca bila skoro dvostruko niža. Da cijene peleta vrtoglavo rastu, uvjerili smo se i pretražujući i oglase na internetu. Primjerice, jedan trgovac iz Banje Luke prije dva mjeseca pelet je prodavao za 260 KM po toni, da bi krajem kolovoza cijena iznosila 320, a trenutna je 390 KM.

Na benzinskim crpkama u Sanskom Mostu 15 kilograma peleta košta oko 7,50 KM, a tona je oko 500 maraka. Visoko kalorični pelet prve klase u paleti od 976 kila bez prijevoza u Visokom košta 420 KM. Kako su nam kazali iz više kompanija koje se bave uvozom, proizvodnjom i distribucijom peleta, zbog bankrota tvrtki iz Njemačke i Italije, od kojih smo najviše uvozili, u posljednjih pola godine muku muče s nabavkom.

Čudna igra

U jednoj dobojskoj firmi koja je dobavljač drvenog peleta tvrde da su proizvođači ti koji su podigli startnu cijenu za oko 100 KM. Kako su nam kazali, nabavna cijena peleta je 360 KM bez PDV- a.

– Proizvođači sada igraju čudnu igru, prodaju nam veće količine po daleko višim cijenama, stoga ni mi ne možemo ići sa starim cijenama – navode iz ove kompanije. Na isporuku čekaju mjesecima  Iako u oglasima na internetu napominju da pelet „imaju na stanju“, građani nerijetko na isporuku čekaju i po nekoliko mjeseci. Tako se mogu pročitati komentari: „Naručio sam dvije tone peleta u lipnju, još ga nisam dobio“ ili „Rekli su mi da imaju pelet, evo poslije šest tjedana još nije stigao…“ .

Dnevnik.ba

19 komentara

 1. Znaci peleta ima samo sto je izgleda cijena visoka. Sta ciganite platite i grij te se kolko je god nije skup kad je ovaka zgoda

  Like(6)Dislike(1)
 2. E baš ti je pravi ime naprdan😂😂😂😂😂

  Like(3)Dislike(0)
 3. plati pa se rugaj,il u sumu ko i ja pa nosi drva,a ne gospoda bi se jeb*a da im ne udje.

  Like(8)Dislike(0)
 4. Narod je ovca a ovce su da se sisaju,pa budale jedne svake godine nesto nanovo izide,a narod minja ovo je bolje dzabe cu se grijat ja ha poleti sokole,prvo plin ,pa loza ,pa struja pa narodno grijanje pa pelet ,narod prebaciva pec za peci i pusi

  Like(2)Dislike(1)
 5. najbolji vatreni sporet.

  Like(2)Dislike(0)
 6. Neka meni sporeta u kuci a vi dizite pelet na 1000km.

  Like(3)Dislike(0)
 7. u mene je još ognjište,dica se poredaju oko i uče

  Like(6)Dislike(1)
 8. Ti Tihaljina mislis da si saldzija a u biti svaka sala ima temelje na istini. Znaci sto se tice tvoga sela tu je to negdi. Zivio Smederevac

  Like(1)Dislike(2)
 9. Građanin koji voli vino

  E da ste ostavili lanjski lug pa po jednu kašiku u peć , mogli ste se džabe grijati.

  Like(1)Dislike(0)
 10. Eto ja se grijem na gradski plin i sve vas zalim što to nemate jer je milina.
  pozz

  Like(2)Dislike(2)
 11. Pelet Peletović Pele

  Pelet, grožđe, dici odića i obuća, imam troje svatove onda triba i krme kupiti. Ja neznam šta ću ili u Njemačku ili pokušat opljačkati banku ili konop oko vrata.

  Like(0)Dislike(0)
 12. Ej naprdane pripazi na rijecniku sta ti imas protiv Tihaljine ako te je netko naljutija nemozes svrstavat cjelo selo.

  Like(1)Dislike(0)
 13. Isto ko i smilje navlakusa da ljudi mjenjaju peci i grijanja onda nema sirovine

  Like(0)Dislike(0)
 14. Većina vas ima šumetine koliko oćeš,ali guzica lina pa ko će sići.
  Ja bi vas pustija da se smrznete jedino starima i bolesnima obezbjediti bar drva.
  Pilu,sikiru i u šumu leziguze jedne.

  Like(1)Dislike(2)
 15. Jahte su isto poskupile i nova s klasa, sa malo opremenema nema je ispod 100000 eura.
  A triba i dicu u školu poslat.

  Like(0)Dislike(0)
 16. Stvarno neznam sta ce vam pelet pored naseg ljepog drveta koje je najbolje i zdravije pila sjekira i pomalo

  Like(0)Dislike(0)
 17. 400 km ako nekom treba

  Like(0)Dislike(0)
 18. neka im je poskupilo navali pelet ima ovaj ima onaj vidila zaba di se konji kunju i digla nogu. to dabogda bio 1500. drva pajdo.

  Like(0)Dislike(1)
 19. Pelet nije skup ali kupit ga navakat

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.