Cijene smilja u istočnoj Hercegovini i dalje padaju, kilogram od 1,80 do 2,20 maraka

I dok su otkupljivači u zapadnoj Hercegovini ostali pri cijeni od tri marke po kilogramu smilja kako su i obećali na početku sezone branja, u istočnoj Hercegovini cijena kilograma ove biljke nastavlja padati. Naime, u Ljubinju se cijena kilograma smilja ovih dana kreće od 1,80 KM do 2,20 KM. Iako su ove godine na rod došle velike količine smilja, ova cijena je ipak preniska.

Mali proizvođači u istočnoj Hercegovini nezadovoljni su ovakvom situacijom, odnosno otkupnom cijenom, međutim drugog izbora nemaju, jer su destilerije u zapadnoj Hercegovini već danima pretrpane, zbog čega je prije desetak dana stao otkup. Izbor im je ostaviti smilje na njivi da se suši ili ga dati u bescjenje, budući da najveći dio proizvođača živi od ovoga i ne može sebi priuštiti da mu smilje propadne. Nepripremljenost i neorganiziranost tržišta ove godine u probleme su dovele i proizvođače i otkupljivače zbog čega je neizvjesno kako će cijela ova priča završiti.

Upravo zbog neizvjesnosti i svjesni kako bi se udruženi mogli mnogo bolje izboriti za svoja prava i interese, mali plantažeri sve više dolaze na ideju za osnivanjem udruga proizvođača smilja. Jedan od primjera je zadruga branitelja iz Posušja koja svojim radom želi pomoći proizvođačima koji su se našli u nedoumici što učiniti sa smiljem. Kako bi pomogli proizvođačima koji zbog pretrpanosti destilerija ne mogu prodati smilje, braniteljska zadruga “Eko Hercegovina” otvorila je destileriju istog naziva i počela s otkupom i destiliranjem smilja. I kod njih vlada velika gužva, ali dobro funkcioniraju na način da unaprijed dogovore termine otkupa s proizvođačem. Budući da raspolažu ograničenim financijskim sredstvima, cijena prerađenog smilja je 600 KM po toni.

Inače, sve više na vidjelo izlazi činjenica kako potrebe za uljem od smilja na tržištu nisu tolike koliko se u medijima pisalo, što je vidljivo iz toga kako neki od vlasnika destilerija neće obnavljati plantaže nego se okreću drugim biljnim vrstama čije vrijeme tek dolazi.

Vecernji.ba 

14 komentara

 1. Kako u tekstu ne stoji da navedena braniteljska zadruga koja je prolongirala u medijima cijenu od 5 km na pocetku sezone sada u posusju otkupljuju po 3km. Toliko o nasim braniteljima jucer jna danas hvo, jucer 5 danas 3..

  Like(6)Dislike(1)
 2. Sto drugo ocekivati? I ja u cijeloj prici navijam za sadioce i zelio bih da prodaju po sto vecoj cijeni, al na ovaj slucaj ja sam upozoravao prije pola godine. Naime ako par otkupljivaca ima alsolutni monopol nad ovolikom kolicinom smilja naravno da ce ovakve stvari biti svakodnevnica. Jer logika svakoga biznisa je kupi sto jeftinije prodaj sto skuplje i naravno da netko nece placati nesto 5 km ako to isto moze dobiti za 2 km. Minimalnu otkupnu cijenu u ovakvoj situacij moze samo zastiti drzava, nikakve udruge, nikakvi sadioci!

  Like(6)Dislike(0)
 3. Ako su destilerije zatrpane da ga daješ džaba šta će im kad ga ne mogu preraditi

  Like(0)Dislike(0)
 4. Za marka .m gore nek ti HDZ I oni sto nisu rata ni vidili a pokralisu i boga i branitelje plate po 10 maraka odjebi od branitelja

  Like(0)Dislike(3)
 5. ma koji branitelji jesteli vi normalni sta vam oni mogu pomoci

  Like(3)Dislike(0)
 6. Nedam svoje cmilje ispod 3 marke taman sve propalo. Ima pola godine ne izlazim iz njega. Smota san se ko Banana,leđa me bole, neman kad ni u kladionica povirit. Đava me je i natenta da ga sadin.

  Like(11)Dislike(0)
 7. za Motiku..-.

  neka te đava i odnese budaletino…

  Like(0)Dislike(6)
 8. Nami je sudeno da sadimo duhan i da jedino od nhega mozemo nesto zaradit .

  Like(3)Dislike(0)
 9. Ajde Zadro otvaraj destileriju spasi sto se spasit moze,a roing ce ga na jesen dobit dosta sa kristalonom da mu se narod oduzi

  Like(1)Dislike(0)
 10. Za Anonimno
  Ajde pajdo pomozi zeru, da malo boje dobiješ prije nego u nedilju odeš u Tučepe.

  Like(4)Dislike(0)
 11. Ja sam posadijo “Indiske Banane ” pa vidit cemo dali ce biti racuna . Pozdrav…………….

  Like(0)Dislike(0)
 12. Roing dogodine neće otkupljivati ni od koga,pozdrav

  Like(1)Dislike(0)
 13. Mediji svi poredu i jesu krivi za ovo,vlasnici destilerija placali im da pisu kako ce cijena biti visoka to jest 5 maraka,tako da narod glupi sadi sto vise,a danas se odmaraju nad proizvodjacima.Tako i vlasnici bagera,freza.Ovo vam je ljudi istina i realnost,a mnogi su upali u zasijedu.

  Like(5)Dislike(0)
 14. Nisam najpametniji,ali ispade da jesam. Molio sam neke prijatelje da ne sade to. Tolika zarada da nas smrtnike zapadne,nikada. Struk smilja da dadne marku godisnje,20 tisuca toliko maraka. E ko je u to povjerovao svaka cast na razmislnanju,ili 3 marke tj kilo,to je 60 tisuca. Bi sva dijaspora dosla,napustila bi i a.eriku kanadu auustraliju i sadnja. Boze daj,ali nemoguce. Cim je pocela sadnicama padat cjena skoro troduplo,odma je se moglo znat,sta nas ceka.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.