Cijepljenje obvezno, bez toga se neće moći u vrtić, školu, ali ni dobiti posao

Roditelji u FBiH više neće moći donositi odluku o tome hoće li ili ne cijepiti svoje dijete. Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je naredbu o programu obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2017. godini.

Kalendar cijepljenja

Naredbom je uređen program provedbe imunizacija na području FBiH u ovoj godini. U naredbi stoji kako se kontinuirana imunizacija obvezno provodi u skladu s utvrđenim kalendarom. Prvo cjepivo dijete prima odmah poslije rođenja protiv tuberkuloze (BCG) i hepatitisa B (unutar 12 do 24 sata), s navršenim jednim mjesecom života slijedi cjepivo protiv hepatitisa B. Nadalje, s navršena dva mjeseca života obavezno je cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa i hemofilusa influence tipa B. “S navršenih deset mjeseci života obavezno je cjepivo protiv dlfterlje, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, hemofilusa influence tipa B i hepatitisa B, s navršenih dvanaest mjeseci života protiv morbila, rubeole i parotitisa, u drugoj godini života – docjepljivanje protiv hemofilusa influence tipa B za djecu koja su primoimunizirana s dvije doze Hib cjepiva, u drugoj godini života – docjepljivanje protiv poliomijelitisa, u petoj godini života – docjepljivanje protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa, u šestoj godini života – docjepljivanje protiv morbila, rubeole i parotitisa, u šestom razredu osnovne škole cijepljenje protiv hepatitisa B, samo djeca koja do tada nisu cijepljena protiv hepatitisa B, zatim u završnom razredu osnovne škole – docjepljivanje protiv difterije i tetanusa (dT pro adultis), u završnom razredu srednje škole – docjepljivanje protiv difterije i tetanusa – samo za mlade koji su propustili docjepljivanje u završnom razredu osnovne škole”, navodi se u spomenutoj naredbi. Nadalje se navodi kako se svi podaci o izvršenoj imunizaciji unose u osnovnu dokumentaciju obveznika cijepljenja – karton cijepljenja koji se nalazi u kartoteci punkta za cijepljenje osoba. Isti podaci unose se u iskaznicu cijepljenja koju cijepljena osoba zadržava kod sebe

Bolničko liječenje 

“Provjera statusa cijepljenja obavezno se obavlja prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova, prilikom upisa u sve vrste škola, od osnovnih do visokih, prije izvođenja imunizacija po epidemiološkim indifikacijama, prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje, prilikom prijema u radni odnos, prilikom svakog posjeta liječniku (novorođenčadi, male djece, predškolske i školske djece i mladih), prilikom prijema djece u učeničke i studentske domove, kao i prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje”, stoji u naredbi koja je od ovog tjedna na snazi.

Ako se na osnovi utvrđenoga statusa o prethodnim imunizacijama utvrdi da imunizacija nije kompletna, doktor medicine je dužan o tome obavijestiti osobu odnosno roditelja odnosno skrbnika i u skladu s programom obaviti dodatno cijepljenje i/ili docjepljivanje.

“Ako osoba/roditelj ili skrbnik odbije dodatno cijepljenje odnosno docjepljivanje djeteta, doktor medicine izdaje potvrdu o nekompletnom cijepnom statusu i obaviještava nadležnog sanitarnog/zdravstvenog inspektora”, zaključeno je u naredbi Ministarstva zdravstva FBiH.

35 komentara

 1. Mislim da je nemoguce da se nekome uskrati osnovnoskolsko obrazovanje koje je obavezno ako ne zeli cijepit svoje dijete. Ova glupost je zrela za tuzbu. U vecim europskim zemljama cijepljenje nije obavezno.

  Like(43)Dislike(2)
 2. Konjevi jedni a sta ako se cjepi pa nesto podje po zlu tko je onda odgovoran …

  Like(19)Dislike(1)
 3. Sve sami stručnjaci čim se cijepljenje spomene, a jedva i srednju završili!

  Like(11)Dislike(14)
 4. Ja cu cijepiti svoje dijete tek onda kada mi pedijatar potpise izjavu u kojoj se navodi da neće doći do nuspojava i kad dobijem sastav vakcine, u suprotnom idemo do haga ako treba al ne dam da se u moju bebu unosi sve i svašta poput leševa životinja do abortiranih beba.

  Like(22)Dislike(4)
 5. Ovo je protuzakonito i krse se osnovna ljudska prava…Sto je Drzava ucinila sa djecom koja su bez razloga nakon prve godine i cijepljenja oboljela,a rodjena kao zdrava djeca? Koga to briga!

  Like(24)Dislike(2)
 6. Ja cu cijepiti svoje dijete tek onda kada mi pedijatar potpise izjavu u kojoj se navodi da neće doći do nuspojava i kad dobijem sastav vakcine, u suprotnom idemo do haga ako treba al ne dam da se u moju bebu unosi sve i svašta poput leševa životinja do abortiranih beba.

  Like(13)Dislike(0)
 7. Nije te gonjalo nista zato i pises tako…

  Like(3)Dislike(0)
 8. Mislim da je zalosno ”obrazovati se” ”guglajuci”

  Like(6)Dislike(15)
 9. U clanku jedno pise a stvarnost je drukcija.sad bebe svaki mjesec primaju vakcinu kakvu i zasto i od cega je bog te pito.kad pitas koliko jos toga kazu sad je tako.nikakav odgovor se ne dobije.i sta ako bude zlo nikom boze ne daj

  Like(12)Dislike(0)
 10. Problem je i sto se djecu na silu cijepi za nepotrebne stvari. Sta ce maloj bebi cjepivo protiv hepatitisa b? A jos veci je problem sto se doktori ponasaju bahato po ovom pitanju. Ali mislim da je ovo nemoguce da ce zabranjivati djeci da idu u skolu ili ljudima da se zaposljavaju radi toga, ovo je garant krsenje ljudskih prava.

  Like(16)Dislike(0)
 11. Sada svi lipo ostanimo u svojim foteljama i komentirajmo, umjesto da se pobunimo i da im dokazemo da ne mogu raditi što žele.

  Like(19)Dislike(0)
 12. što napraviti sa bebom koja je imala reakciju odmah nakon prvog cjepiva ???? cjepiti je ????. da kad bi bio lud .rečenica izgovorena od pedijatra je bila; uh kakva će reakcija biti od sljedečeg cjepiva , vjerojatno još veća . Pa sad vi cijepite molim lijepo na svoju odgovornost

  Like(7)Dislike(1)
 13. Ovako treba napraviti aj de pametne mame jeste sigurne i mozete li bit sigirne da vam necjepljenoj dijeci nece poc nesto po zlu ko mi to moze garantirat kad mislite da samo djeca od cjepiva oboljevaju

  Like(2)Dislike(9)
 14. nemojte ljudi cjepit dicu ja imam lose iskustvo.moje djete je rodjeno zdravo i razvoj je tekao normalno dok nije dobila injekciju od 1 god. tada pomalo nastupaju problemi..sad je djetetu 5,5god ona ne prica i ima spektre autizma.spasite djecu svoju kad ja nisam.tko ce meni i mom djetetu vratit normalan zivot,niko..jadna drzava,jadni mi.

  Like(15)Dislike(1)
 15. Sta bi tek od vas bilo da se niste cijepili? Ha

  Like(2)Dislike(6)
 16. sad smo svi doktori…dajte nemojte me zazat…prva stvar…djetetu ne mize doci naknadno autizam…djete se rodi s autizmom…druga stvar nitko ne garantira da necjepljena djeca nece imati nikakve posljedice…nije mi jasno zasto za svaki nedostatak i svaku bolest se povezuje s cijepivom…kad nije bilo interneta i prije su djeca oboljevala a nikad se nije to pripisivalo nijednom cijepivu…

  Like(5)Dislike(7)
 17. A di će se zaposlit ovi mladi ljudi
  posla svakako nemaju

  Like(4)Dislike(0)
 18. Baš me zanima tko je proizvođač cjepiva koje ce koristiti? Dali se koristi u EU ili su poslali na testiranje u BiH?

  Like(2)Dislike(0)
 19. Porezni obveznik

  Slobodno vi ne cijepite djecu, ali potpisite da cete u slucaju bilo kakve bolesti uzrokovane necijepljenjem dijete lijeciti O SVOM TROSKU, a ne na trosak POREZNIH OBVEZNIKA.
  Ja ne zelim financirati iz svog dzepa necije hireve.
  Hvala

  Like(7)Dislike(8)
 20. Kakav je to komentar majko moja mila. Ocito si netko tko se fino uhljebio na državne jasle. Čuj novac poreznih obveznika..

  Like(6)Dislike(3)
 21. Meni nije jasno kako prije nije bilo autizma a ni dosta drugih bolesti?!Svi smo se cjepili nitko nije imao nikakvih posljedica a ovo danas je jako cudno,previse losih stvari se događa.Mora postojati neki razlog??

  Like(3)Dislike(0)
 22. Jasno da oni koji misle svojom glavom nece biti primljeni nigdje.ja sam cjepljen protiv svega i svacega i zavrsio dobru skolu pa mi opet nema posla nigdje ne snalazi se kako znas i umijes.jedno me jos samo zanima hoce li se djeca koja ne budu cjepljena moci upisati u HDZ,SDA,SDP i slicne strukture koje vladaju ovim prostorima i donose ovakve nebulozne odluke.hoce li moci biti dousnici,cinkarosi,izdajnici nacionalnih interesa.hoce li smjeti cuvati ovce na svojoj djedovini?ovaj zakon je u isto vrjeme i tuzan i smjesan.narod se mora konacno dici na noge,

  Like(4)Dislike(0)
 23. Nasa djeca su pokusni kunici.sto je vise bolesnih lijekova se vise prodaje.a svi smo evo primuli vakcine pa se posao i tako ne nadje tako da je za posao nebitno

  Like(0)Dislike(1)
 24. Svi smo mi pokusni kunici,testiraju strpljenje naroda.nametnuli su nam drzavu kakva jest,namecu nam zakone kako nas oguliti do kosti,neki dan radari,pa voda je ispravna-nije ispravna,sad ovo,sta je sljedece?!a kad ce donjeti zakon o pravu covjeka na dostojansven zivot i provoditi ga,a ne samo uhljebjivati svoje poslusnike.

  Like(2)Dislike(0)
 25. U jednoj 100puta naprednijoj danskoj cijepljenje nije obavezno, pa sami zakljucite.
  Dobije se pri rodjenju djeteta naputak sto se preporucuje i u kojoj dobi od cjepiva al izbor je ostavljen roditeljima.

  Like(0)Dislike(0)
 26. Ja poznam dijete koje je hodalo i pričalo,kad je primilo vakcinu od godinu dana poslije ne hoda i ne priča. Sada joj je 2 ipo godine i ništa. Kod nas u BiH je drukčiji sastav vakcine koji je tri puta jači od vakcine u drugim državama. Ja poznam i dokture koji vjeruju u štetnost vakcine kod nas. Hvala.

  Like(1)Dislike(0)
 27. Trovači !!!!

  Like(0)Dislike(0)
 28. Pa di će više ovo prodavat na zapadu, nemaju di pa kod nas silom hoće, a najjača je ova nećeš dobit posao, taman u nas ima posla hhahah..

  Like(3)Dislike(0)
 29. Na svakom koraku se našim ljudima uskraćuju građanska prava, pa ne bi me ni ovo čudilo.
  Ko može uvjetovati školovanje, liječenje, pravo na posao bilo čim. To bi palo na svakom sudu.
  Postoje ustavom zajamčena ljudska prava, a ovo itekao zadire u ta prava. Zato ne klapite nepismeni
  birokrati dok vas se narod nije dokačio. Onda vam neće biti ugodno.
  Moje je pravo da ne uzimam lijek, moje je pravo da ne želim na operaciju koja mi se predlaže, a vi liječnici
  ni približno ne želite dobro bilo kojem djetetu više nego njegov roditelj.

  Dajte pismene garancije svakom cijepljenom građaninu, a garant za to da bidne DRŽAVA, da ono što dajete djeci je 100 % sigurno, ali pod moralnom, materijalnom i osobnom krivičnom odgovornošću, pa onda prijetite.
  Ako djete nastrada (UJEO VUK MAGARE – nema problema), a ako se djete ne cijepi ostaje bez većine građanskih prava gore nego teški počinitelji kaznenih djela.
  Ma to je apsurd.
  Garantirajte gospodo, dajte certifikat i atest za svako cijepivo roditeljima koje će roditelj čuvati. Potpis tko je cijepio dijete, čime, i koji je doktor to naložio, a pogotovu potpišite da je sko cijepivo sigurno i provjereno. Izvolite, ako to napravite mislim da će svi roditelji pristupiti cjepljenju, a ne prijetiti jadnim još nerođenim ljudima. Sramota.

  Like(1)Dislike(0)
 30. Nedavno su tri djevojčice od 14 godina u sinju obolile od epilepsije 15 dana nakon redovne vakcinacije.Isvi sute i mediji i struka,da su obolile od nedaj boze ospica avi bi se do premijwra i ministra digli na noge(zadnje).EPilepsija je neizljeciva i sad mogu do kraja zivota pit tablete.VAkcine su bile iz donacije od “nekog filantropa ” sa zapada.

  Like(0)Dislike(0)
 31. Nedavno su tri djevojčice od 14 godina u sinju obolile od epilepsije 15 dana nakon redovne vakcinacije.Isvi sute i mediji i struka,da su obolile od nedaj boze ospica avi bi se do premijwra i ministra digli na noge(zadnje).EPilepsija je neizljeciva i sad mogu do kraja zivota pit tablete.VAkcine su bile iz donacije od “nekog filantropa ” sa zapada.Šta bi sa vakcinacijom protiv svinjske gripe cak se i tadašnji ministar milinovic javno cijepio pred tv kamerama ,bilo je nista milijuni se drmnuli i ujde li vuk kenjca

  Like(0)Dislike(0)
 32. Svih tih bolesti je i prije bilo. Ono ceka nije bilo je mr. Google. I slabo bi se stavri procule. Ko zna od cega prije dite umre, to bilo malo malo pa normalno po hercegovini. NEMOJTE STRANJAT DA NIJE BILO TAKO. Svaka kuca barem jedno imala koje je u prosjeku od misec, dva do 5 godina umrlo samo tako. Eto. Nesto nije bilo uredu. I sad znam kuca di je dite umrlo kao radi ove mane, one, moglo bit sta oces. Nego ja gledam u ordinacijama (gonio me belaj pa clanu obitelji stalno cekaj uputnice) matere biskulje dodju sa ditetom i lipo kraljica u ordinaciji iza prikucenih vrata, dok mi cekamo, objasnjava doktoru kako dijete ima temperaturu od tada i tada, te je razlog taj i taj. Da bi trebao taj i taj lijek jer se ona konzultirala na forumu, on najbolje pomaze. Nema sanse da su sinusi doktore, sta je vama. Kazem vam. Uopce ne znate koje nalaze mu treba izvaditi. Pa kad je tolika sedimetacija to znaci da se upala povlaci (sto na osnovu sebe znam da materetina ta nista ne zna) i da ne nabrajam. Doktor je gleda i pita je pa zasto ste vi dijete doveli. Ona suti. Kad smo mi rekli da ga je dovela jedino zato sto nema stembilj doma zdravlja ona se naljutila. Hahaha pa koja glupaca. I takve tuke odaju okolo i govore da doktori nemaju pojma, jer ona sama zna dijagnozu. Te iste te informacije pustaju na internet di ostale glupace ( Da, svaka koja trazi dijagnozu i simptome svog diteta na internetu) se obrazuju, pa bi doktorima instrukcije davale. A kad se desi sranje eto ih, skupljaj okolo pomoc. Imam i susjedu koja sama maloj secer lijeci, jer doktor nema pojma sta je taj lijek koji joj je propisan. A kad je nakon tog svoga lijecenja doletila meni na vrata kad je maloj pozlilo, cudi se sto joj prigovaram i govorim kako je losa mater. Haj okanite se doktora, drzite se kasa, butika i metle. Za drugo i niste s takvom pameti.

  Like(1)Dislike(0)
 33. Zasto brisete konstruktivni komentar. Ovo je tako osjetljiva tema da joj nije mjesto na portalu. Odakle m**a ovim nadobudnim majmunima sto komentiraju tvrditi da je cjepivo ok, kako taj svoj nadobudni komentar pravdaju onim ljudima koji su imali zdravo dijete pa nakon vakcine problemi. Tko god ima dijete trnci ga prodju na spomen vakcine. Sto ako cijepim pa se nesto dogodi, a s druge strane opet sto ako ne cijepim pa se nesto dogodi. I odakle na googleu komentari o cinjenice da se ne cijepi- ciji je to interes? -niciji, jesnostavno strah roditwlja za svoju djecu. S druge strane, cijepite cijepite -ciji je to interes- to je interes farmaceutski lobija. To vam sve govori….

  Like(0)Dislike(0)
 34. Inace prejaka drzava i uredenje?Bas da vidim ko ce me natjerati da SVOJU djecu “po zakonu cijepim”.Presmijesno!!!!I dan danas navodno za upise u skole i vrtice je obavezan karton imuni.a djeca redovno idu bez njega…samo ne znam kako u ovako uredenoj drzavi bez korupcije?Ne pisite gluposti.lp

  Like(0)Dislike(0)
 35. Ma majku vam jebem trujete djecu ja djeci svojoj nedam pa odma me ubili jer zbog vakcine umalo mi curica nije umrla jedva ziva ostala i jedino djete na svjetu koje je alergicno na majcino mljeko kad se beba oporavila i nakon dvije god doktor mi je rekao da je alergiju vakcina izazvala

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.