Knjižnica postoji od 1966. godine u sastavu Narodne sveučilišne knjižnice, a samostalna postaje 2003. godine pod nazivom Narodna knjižnica Grude.

Renovirana je i premještena u novi adekvatan prostor 4. svibnja 2015. godine i sada se nalazi u Parku hrvatskih velikana.

Shvaćajući vrijednost te male a sveobuhvatne ustanove članovi VMGr darovali su je sa 130 knjiga različitog sadržaja, od stručne do kulturno-zabavne literature.

– Budući da smo aktivni tek nešto više od dva mjeseca, te nemamo prostorije za rad u kojima bi mogli očuvati knjige koje su u zajedničkom vlasništvu svih članova VMGr, odlučili smo ih darovati Narodnoj knjižnici Grude.  Cilj nam je očuvati knjige te ih učiniti dostupnima svima koji vole čitati i shvaćaju njihovu vrijednost, izjavila je Josipa Zorić.

Ravnateljica knjižnice gospođa Snježana Barić srdačno je pozdravila taj čin te s oduševljenjem ugostila članove VMGr. Nakon razgledavanja prostorija te upoznavanja sa sadržajem i načinom rada  knjižnice uslijedio je ugodan razgovor koji je rezultirao brojnim idejama i prijedlozima.

Razgovoru se pridružio službenik za mlade općine Grude gospodin Srećko Mikulić, koji je svojim savjetima i dugogodišnjim iskustvom pomogao u prilagodbi ideja kako bi bile što pogodnije za realizaciju.

Uz planirane likovne izložbe, poetske i glazbene večeri dogovoreno je i organiziranje Dana otvorenih vrata knjižnice. Budući da je 23. travnja Svjetski dan knjige, na taj datum će biti upriličen Dan otvorenih vrata knjižnice prilikom kojega će upisi u Narodnu knjižnicu  Grude biti besplatni za sve posjetitelje.

– Posebno smo oduševljeni ugodnom atmosferom knjižnice, njenim raznovrsnim sadržajem te gostoprimstvom. Nadamo se da će ova naša mala gesta poslužiti kao primjer i poticaj ostalima, a posebno mladima. Iako smo većinom svjesni važnosti i bogatstva knjižnica, još uvijek je nedovoljna osviještenost o njihovoj iskoristivost. Na njih ne smijemo gledati kao na spremišta knjiga već kao na ugodno mjesto za druženje te izvorište informacija, ideja i znanja koja su nam neophodna da bi napredovali i uspjeli, poručila je Josipa Zorić.

– Razgovarajući o kulturnim  i svim drugim vrijednostima i stvarnostima koje nas okružuju, mladi su izrazili želju da daju svoj obol kulturnom životu naše zajednice. Stoga, podržimo ih sugerirajući uvijek  sve ono što je razborito, kreativno, lijepo, istinoljubivo i plemenito. Poželimo im zajedno ljubav prema dobru, ustrajnost i strpljivost, uspjeh i blagoslov na svim stazama njihovih mladih života, izjavila je gospođa Snježana Barić.

12 COMMENTS

 1. Mladi bavite se drugim poslovima,
  kulturu ostavite onima koji to već rade kvalitetno,
  uzmite vreće za smeće i kupite smeće, obilazite stare i bolesne i t d

 2. Katastrofa vlada u grudskom obrazovanju.Mladi nikako ne uče!Nabrojite mi samo koliko je maturanata upisalo prvi izbor za fakultet.Zar su politologija novinarstvo i informacijske znanosti fakulteti.U Zagreb više nitko ne ide a jeftinije je studirati gore nego u Mostaru.

 3. Ha plisko mladi ko mladi – ko ne(zna)će dobro radit oće(zna) dobro žugat – i to je tako. U kojoj si grupi i nije vrlo bitno, bitno je da si mlad – naučićeš plisko naučiti. Oćeš ćoše mi!

 4. Umro Arsen Dedić.
  Gruđani ne čitaju knjige!
  Pederi laju na druge.
  Beziskičmenjaci i udbaši pišu tekst bez potpisa.

 5. Ja studiram u Zagrebu, a vi lažete da je jeftinije nego u Mostaru, evo samo jedan primjer, zimi se računi u Zagrebu znaju nagomilati i do 1500-2000 kn( plin, struja, voda, internet) , a u Mostaru bi nekog za to srce prekinulo !

 6. U Zg postoji mnogo domova i svatko tko preda papire najvjerojatnije ce ga i dobit!Gore postoji menza gdje je obrok 10ak kuna a to u mostaru nema!U Hrvatskoj ne placas semestar 1000 ili 1500 km ko u mostaru ako si redovan student!

 7. naravno da je jeftinije u Zagrebu, samo treba se uspjet upisati…ne mislim pritom na privatne fakultete gdje ne treba posebna pamet ni znanje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here