Ćosić: Novac za smještaj dobivat će studenti, a ne Studentski dom

Zapadnohercegovačka županija je krenula s izradom novog modela subvencija studenata gdje će se novac za smještaj isplaćivati izravno studentima, a ne Studentskom domu kao što je to do sada bilo.

Prema riječima premijera ZHŽ-a Zdenka Ćosića, dosadašnja praksa subvencioniranja smještaja za samo 178 studenata u Studentskom domu u Mostaru je nepravedna. Na ovakvo razmišljanje Ćosića su potaknule optužbe iz Studentskog doma u Mostaru, prema kojima im je ZHŽ navodno dužan osam mjesečnih rata za subvencioniranje 178 studenata iz ove županije.

“Zapadnohercegovačka županija ništa nije dužna Studentskom domu u Mostaru, naprotiv, Studentski dom čija se uprava žali i javno govori o nekakvim dugovima uživao je čak nepošteni privilegij kad je u pitanju raspodjela sredstava za subvencioniranje smještaja studenata iz naše županije”, kaže Ćosić.

Dodaje kako u ovoj županiji ukupno ima 3400 studenata na Sveučilištu u Mostaru, od čega njih 178 stanuje u Studentskom domu koji govori o dugovima.

“U protekle tri godine ova je županija uplatila 797.500 KM na ime subvencije za smještaj tih 178 studenata. Preostalih 3212 studenata kojima također treba i krevet i užina nisu dobili ni jednu marku. Stoga se ja sada javno ispričavam, ne Studentskom domu u Mostaru, nego roditeljima ovih 3212 studenata koji nisu ništa dobili.

Također, želim naglasiti da Studentski dom u Mostaru koji je posljednje tri godine dobio skoro 800.000 KM to nije dobio zato što smo im mi nešto dužni, nego zato što smo imali razumijevanja i dobru volju u skladu s našim mogućnostima subvencionirati smještaj tih studenata, zaključio je Ćosić.

VL

4 komentara

 1. Gospodine ĆOSIĆU mislim da pričate gluposti, a po vašoj priči izgleda da nikad niste studirali i upoznali studentaka prava i život.
  Svugdje u svijetu, (pa i u Hrvatskoj) studenti se djele po uspješnosti i na taj način se subencioniraju i stipendiraju.

  Ovo što vi propagirate to bilo u vreijem komunizma (takozvano TITOVO vrijeme). tada je svak je mogao studirati do starosti i na račun države. Gospodine ĆOSIĆU, to trenutno nije moguće. Najlogičnije je stipendirati i subvencionirati studente koji pokazuju najbolje uspjehe. Od njih dobijate dobar KADAR, a i završavaju mnogo prije nego ostali tako da i manje koštaju.

  Vaša priča je u najmanju ruku nelogična i neostvariva i ne drži vodu ni matematički. Kad biste subvencionirali 3212 sudenata, a davali isto novca kao do sada, svaki student bi dobio cca 62 marke godišnje. Mašala cifre.

  Za 178 studenata to je ipak cca 1120 KM godišnje što je opet nešto.

  Ali ja mislim sljedeće. Vi ćete napraviti takav sistem plaćanja da na kraju novce neće dobiti ni studeniti, a ni studentski dom. Novce će netko POPLAŠIT i uja VUK MAGARE.

  TEKST JE OČAJAN!

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ispričavam se na pogreškama jer žurim, a i naljutio me ovaj tekst.
  Ali sad vidimo kakva je naša stvarnost, ali i budućnost.

  Čovjek bi pomagao 3400 stdenata, bez obzira na njihov uspjeh, a županije
  je pred bankrotom, a još imate hrabrosti reći da ste nelegalno financirali
  studentski dom bez ikakvih ugovora i zakonskih normi. Za takve stvari se
  moj Ćosiću u normalnim državama leti sa tog mjesta, a i zakonski goni.

  Čak neke stvari niste provjerili. nije istina da ostali sudenti nisu dobili ništa.
  Svi redovni studenti imaju pravo, bez obzira na uspjeh, na subvencioniranu prehranu u studentskoj menzi.
  Mislim da im to pokrivaju Općine.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Gdje u tekstu pise da ce se novci dijelit bez obzira na uspjeh?

  Like(0)Dislike(0)
 4. Pa zapretpostaviti je. Ako su 3212 studenata oštećeni, a to je cijela populacija. Jesu li ti svi studenti izvrsni.
  Ako jesu onda svi zaslužuju ista prava, ali i od boljih postoji bolji. Zato postoji LISTA. Postojala je i u studenstkom centru, postojat će i u ŽUPANIJI, ali s jednom razlikom.
  U sadašnjem režimu, student nije bio oštećen ako županija nije platila subvenciju, ali ako županija bude subvenciju plaćala na studentski račun pojedinačno, a to ne učini u zadanim rokovima, student će biti direktno oštećen jer će se
  dom naplatiti iz džepa studenta, naravno ako student bude u mogućnosti da plati.

  Hoću da kažem jedno. Može li se izbjeći da na kraju ne bude oštećen STUDENT, i na koji način ŽUPA može garantirati da student u konačnici neće biti oštećen.

  Studentima je svejedno tko raspisuje natječaj, samo da onaj tko ga raspisuje bude pošten i dosljedan.

  Da ne bude ko natječaj za pomoć studentima OPĆINE GRUDE. Natječaj je zatvoren 15. siječnja, a još nisu objavljeni rezultati, a studentska godina je pri kraju. Znači da bi studenti dobivali pomoć retroaktivno, godinu ili dvije što nema smisla.

  Ali puno toga u ovoj VUKO*jebini nema smisla pa je i ovo obično.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.