Ćosić: Studentski centar Mostar više neće dobiti ni marke, novac ćemo dati studentima

Premijer Županje Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić kaže kako su prozivke Studentskog centra Mostar o navodnim dugovanjima ZHŽ-a netočne te poručile kako ubuduće ova županija više neće uplaćivati novac tom centru već isključivo studentima, piše Dnevni list.

“Kad jedna ustanova kao što je Studentski centar donosi jednostrane odluke ne znam kako očekuju da će njihove odluke obvezivati našu županiju. Mi nismo ni u kakvom ugovornom odnosu. Ako smo posredno osnivači Studentskog centra onda bismo ponešto trebali znati o tim odlukama. Njihove odluke su jednostrane i mogu obvezivati samo njihove djelatnike, a nikako našu županiju”, kaže premijer Ćosić reagirajući na prozivke i odluke Studentskog centra Mostar.

Ove godine 300.000

Iz Studentskog centra Mostar priopćili su kako dug ZHŽ-a prema ovom centru iznosi 370. 000 KM i kako ni nakon velikog broja dopisa, zamolbi pa i studentske peticije niti jedna marka mjesecima nije uplaćena.

“Upravno vijeće Studentskog centra Mostar donijelo je odluku, isključivo zbog nebrige Županje Zapadnohercegovačke, da će studentima koji dolaze iz ove županije od 1. rujna 2017. godine naplaćivati puni iznos mjesečnog boravka i ishrane u iznosu od 345 KM”, priopćili su iz Studentskog centra Mostar.

Premijer Ćosić nakon ovoga pita na temelju čega uprava može diskriminirati studente po mjestu stanovanja.

“Mi kao županija izdvajamo određena sredstva za subvencije koje su namijenjene studentima, a ne ustanovama. U ovom slučaju te subvencije realiziramo preko Studentskog centra Mostar što nije pravedno ni pošteno prema onim studentima koji ne koriste usluge toga centra, a isto tako imaju troškove. Mi smo prošle godine uplatili 200.000 maraka subvencije plus 25.000 iz pričuve. Ove godine ćemo izdvojiti 300.000 maraka. To što netko donese odluku da mu je to nedostatno i da bi mu trebalo više, ja to ne mogu komentirati”, ističe Ćosić.

Mijenjati način subvencija

Zbog svega navedenog odlučan je promijeniti način subvencioniranja. “Zahvaljujući nekoj vrsti konformizma našeg nadležnog ministarstva to je do sada funkcioniralo na jedan nakaradan ćemo milijun, ali ćemo raspisati natječaj sa jasnim kriterijima tko može aplicirati za subvencije i subvencije ćemo uplaćivati studentima, a oni onda neka određuju gdje će ih trošiti i gdje će stanovati”, naglašava premijer Ćosić.

Dodaje da nikakve odluke Studentskog centra Mostar ne mogu obvezivati ZHŽ, jer nisu ni u kakvom odnosu s njima.

“Priče koje svake godine sezonski puštaju o navodnim dugovima naše županije prema Studentskom centru obična su vrsta pritiska kojem mi nećemo podleći. Ako oni imaju neka potraživala neka izvole javnosti kazati na temelju čega je taj dug utvrđen. Mi u knjizi glavne riznice nemamo nikakvih dugova prema Studentskom centru. Mogli su reći da im dugujemo milijun, to su paušalne optužbe. Mi nismo osnivači Studentskog centra, mi smo osnivači Sveučilišta i jedino se može govoriti o nekakvom posrednom suosnivačkom odnosu. Međutim, mi nemamo nikakvog uvida u poslovanje tog centra, niti imamo ikakav ugovor te ne znamo o kakvom dugovahu mogu pričati”, kaže Ćosić.

Dodaje da će spomenutih 300.000 KM koje su ove godine predviđene proračunom uplatiti za Studentski centar Mostar.
Na kraju pita zašto bi studenti iz ZHŽ-a plaćali više u odnosu na ostale studente. “Ja bih studentima preporučio da tuže tu instituciju koja ih diskriminira. Studenti ne smiju biti žrtve nereguliranog odnosa između županije i Studentskog centra i ne može uprava koristiti njih kao sredstvo ucjene”, poručuje premijer ZHŽ-a.

12 komentara

 1. Dajte lovu Ševi nek napravi duplo bolji i jeptiniji studentski centar na ugrovaci u Trnu stace studenti u Mostaru.

  Like(1)Dislike(2)
 2. Dobro ste se dositili da razliciti mesetari zaraduju na dici, dajte stundentima neka se snalaze, a ne one sobice ko zatvorske placati suhim zlatom. Triba malo nadzora nad nase lopovluke.

  Like(2)Dislike(1)
 3. Sve manje studenata, lipi, stari studentski domovi. Jeli vama jasno da su lopuze tajkunske osiguravajuci svoju dicu nabili cijene svuda, a normalan covik i normalna dica vise to ne mogu financirati. Nabili cijene skolarine, stanova…. strasno, stajite tomu na kraj ili ce ostat samo tajkuni u skolama, a onda sto nas ceka lose nam se pise..

  Like(1)Dislike(4)
 4. Nisam član HDZ-a niti sam simpatizer ali u ovom slučaju Ćosića podržavam a ove kmentare što ih Anonimo piše podržavam kome bilo krivo ili pravo baš me briga.

  Like(6)Dislike(1)
 5. Subvencije da ali samo na ishranu ito za sve studente bez kriterija ,a smještaj nek se plaća posebno

  Like(0)Dislike(0)
 6. Ujdel`vuk susu”?sada nece dobit ni jedni,ni drugi.dobro do Boga,ostat ce trecim

  Like(2)Dislike(0)
 7. Nikom ti necas dat lovu lopove to ces ti sebi ostavit kao i do sada

  Like(0)Dislike(3)
 8. Da je ovo išta normalno bio bi ti odavno u zatvoru, a ne blejio po novinama skupljajući jeftine bodove.

  Like(2)Dislike(2)
 9. Ajd ti popi koju časicu Ćosiću,kakvi studenti i domovi pa koga to briga , pa da .

  Like(2)Dislike(0)
 10. Ćosiću, ne prodaji šupljake.
  Samo se radi o tome da tebe u ovome niđe nema, a kad se i ti utališ, biće i lova za Studentski dom!

  Like(2)Dislike(0)
 11. Zašto lažeš o pičaš gluposti. Nijedan student neće dobiti ni marke od vas, ako i dobije to će biti vaši sestrići, bratići djeca i sl. Hajde priznajte istinu. Vas sveučilište ne zanima, vi gradite zemlju seljaka, ali pazite seljačke bune znaju biti jako okrutne i nepredvidive, ako ne za vas možda za vašu djecu koja će vas na slijediti, jer očito je da se kod nas vlast nasljeđuje.

  Like(2)Dislike(1)
 12. Ćosiću lopove!

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.