Čović: Ako izostane dogovor, nema izvršne vlasti u Federaciji

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović očekuje da će za dva-tri dana Vlada Federacije BiH imenovati nove upravljačke strukture u firmama poput Aluminija Mostar i Elektroprivrede HZHB, u protivnom, ako izostane dogovor među strankama što čine koaliciju, neće biti ni izvršne vlasti Federacije BiH, odnosno Vlade.

Čović je izjavio medijima da ipak vjeruje da do goreg scenarija neće doći i da će koalicijski partneri postići dogovor.

Također je dodao da nema ništa protiv ni da sutra ili prekosutra razgovara o ovim pitanjima i s liderom Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem, ali samo pod uvjetom da to vodi rješenjima, a ne da bude razgovor “reda radi”.

Čović je danas u zgradi Predsjedništva BiH razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), povodom aktualnih nesuglasica među strankama članicama koalicije koja čini Federalnu vladu.

Čovićev sugovornik Izetbegović je prethodno izjavio da je na sastanku podržao “opravdani Čovićev zahtjev” o imenovanju novih upravljačkih struktura u firmama “gubitašima”.

Na novinarsko pitanje zašto s njima dvojicom nije razgovarao i lider Demokratske fronte Željko Komšić, odgovorio je da Komšić boravi danas u Unsko-sanskoj županiji i da će on (Izetbegović) razgovarati i s liderom DF-a.

Upitan je li mu dosadilo da “vadi kestenje” između HDZ-a i DF-a, zamjenik predsjednika SDA odgovara da mu nije teško ništa što će voditi boljim odnosima u Federaciji BiH.

Novinarima se danas obratio i Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji ne vjeruje da će se kriza s federalne razine preliti i na državnu vlast, dok je lider HDZ-a Dragan Čović utvrdio da se ta kriza već osjeća i na državnoj razini.

(Fena)

3 komentara

 1. Daj se podjelite već jednom.
  Postali ste ko LUDA BRAĆA.
  Okanite se više ovog jadnog naroda, jer odvest ćete ga opet
  u ponor i rat. Pa dokle više majku mu.
  Jesmo se dogovorilii, pa nismo se dogovorili, jesmo riješili
  pa nismo riješili pa tako godinama.
  Imovinsko stanje političara enorno raste, a sirotinja će opet
  gubiti domove i glave, a vjerujte kako vodite ovu čemernu politiku,
  taj čas nije daleko.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Kada se shvati da to nikada nece biti drzava onda ce poci na bolje.

  Like(1)Dislike(0)
 3. svak sebi podjela je najbolje rijesenje

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.