Čović: Hrvati gotovo nestali s 80 posto teritorija BiH

Hrvati, katolici, su gotovo nestali s jednog značajnog dijela BiH, gotovo s 80 posto njezina teritorija, a i ovdje ih ima jedan, maksimalno dva posto, a tako je i u Zenici, Tuzli, Bihaću, Goraždu… – izjavio je danas u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

”To nas sve zajedno treba zabrinuti”, istaknuo je Čović najavivši da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti pokrenuto nekoliko projekata kako bi se prvenstveno omogućio održivi povratak izbjeglih i prognanih katolika Hrvata i njihovi problemi malo brže rješavali.

Čović je danas u Banjoj Luci razgovarao s biskupom banjalučkim Franjom Komaricom o povratku, naglasivši u izjavi novinarima da se moraju stvoriti materijalni uvjeti da se izbjegli mogu vratiti i da će o tome razgovarati i s predstavnicima vlasti RS-a.

Uoči planiranog posvećenja obnovljene katoličke crkve na Petrićevcu, najavio je i da će biti organiziran znanstveni skup da bi se skrenula pozornost na položaj katolika na banjalučkom području i svi zajedno radili na tom pitanju. Obljetnica dolaska u Banju Luku bivšeg pape Ivana Pavla II bit će obilježena 22. lipnja, kada će biti i posvećena župna crkva na Petrićevcu, na čijim temeljima je papa služio svetu misu i proglasio blaženim Ivana Merza.

Biskup banjalučki Franjo Komarica je istaknuo da je razgovarano kako omogućiti održivi povratak Hrvata na područje RS-a, jer sada nemaju, kako je kazao, ni političke, ni pravne, a posebno ne materijalne pomoći za obnovu kuća i zapošljavanje.

Određene projekte provodi banjalučki Caritas, ali, navodi, nema dovoljno razumijevanja od domaćih političara da se stvari provedu kraju. Župna crkva na Petrićevcu kod Banje Luke će biti posvećena 22. lipnja, a biskup Komarica kaže da će i taj događaj biti prilika da se s predstavnicima vlasti u BiH razgovara o obnovi po jednog vjerskog objekta za sve tri konfesije u Mostaru.

To će, kaže, biti prilika da se i svijetu pokaže da građani BiH mogu zajedno, udruženim snagama, voditi ovu zemlju ka normalizaciji. Razgovarano je i o nemogućnosti da se izgradi katolička župna crkva na području Drvara, te je biskup banjalučki zatražio pomoć Čovića da se dozvoli njena izgradnja.

Fena

2 komentara

 1. Za to su uglavnom krivi ova dva POLITIČARA sa slike (teško mi je ovog biskupa nazvati svećenikom, jer pravi svećenici štite svoj narod od svakojakog zla pa i ovog).
  Njihova politika je demografski devastirala BiH, što se tiče hrvata.
  Politika, DAJ NAMA I NAŠIMA, A NAROD JE SVAKAKO OVCA koju treba šišat,
  otjerala je Hrvate iz BiH u bijeli svjet.
  Ako je Isus rekao da je njegov narod Božje stado, sigurno nije bukvalno mislio da smo OVCE.
  To su samo bile prispodobe moj biskupe. Kako možete objasniti da je zadnji rat, dvadeset godina HDZ-a i
  vladavine katoličkog klera u BiH raselio više HRVATA nega poslijeratna glad i 50 godina komunizma.

  Još malo moj biskupe ti nećeš imati kome držati Misu u BiH, a ni Čović neće imati kome biti predsjednik.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Svaka ti čast pajdo. Nešta netrebam dodavat na tvoj komentar.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.