Čović: Namjerno se blokira izgradnja cesta kroz Hercegovinu

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić sastali su se danas u Sarajevu da bi razgovarali o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH i rješenju važnih pitanja.

Reforme se moraju provesti

Zaključeno je da se reforme moraju provoditi, posebno ciljevi definirani Reformskom agendom i Master planom, a izraženo je i opredjeljenje da se moraju intenzivirati radovi na izgradnji putova u cijeloj Bosni i Hercegovini, te su zadužene nadležne institucije da taj posao ubrzaju, javlja Fena.

Očekuju uskoro sazivanje sjednice i Vlade Federacije, ali i oba doma Parlamenta FBiH da bi se riješila pitanja koja dugo čekaju na rješenje i opterećuju rad, a izražena je i nada da će proračun u Federaciji za 2017. godinu biti usvojen do kraja godine.

Čović je ocijenio da je nužno da se provedu sve reforme u Federaciji, ali i okončaju pitanja koja opterećuju ovaj entitet posljednjih šest mjeseci ili godinu dana, te je izrazio nadu da će svi zadaci, njih 34, iz Reformske agende, biti završeni do kraja godine.

”Vještačka blokada”

Također, potrebno je riješiti pitanja koja se tiču boraca, igara na sreću, zakona o šumama i to prema procedurama, a za Čovića je ključno i ubrzati izgradnju prometne infrastrukture i sve to u cilju pokretanja investicija.

”Ne vidim niti jedan razlog zašto u narednih pet ili šest mjeseci Federacija ne bi bila veliko gradilište. O ovome trebaju razgovarati resorni ministar i direktor Autocesta FBiH, ali i svi drugi koji su nadležni za prometnu infrastrukturu”, smatra Čović.

Mišljenja je da se ‘vještački’ blokira izgradnja cesta kroz Hercegovinu, dodajući da je za njega nedopustivo da treba toliko vremena čekati na izgradnju putova jer se dugo čeka na izbor izvođača radova.

Razgovori o Mostaru se ne vode

Čović je još potvrdio i da se razgovori u vezi održavanja izbora u Mostaru već dugo ne vode na bilo kojem nivou, te dodaje da će ukoliko se brzo napravi dogovor za Mostar biti svima bolje, piše Fena.

Komentirajući izjavu da bi predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić trebao razmišljati o povlačenju s funkcije, Radončić je kazao da ukoliko se zaista dogodi paraliza gospodarstva zbog stavljanja BiH na sivu listu FATF-a (Stručna grupa za financijsko djelovanje) da u tom slučaju svi pa i Zvizdić trebaju razmisliti o tome.

”No nema nikakvih planova za rekonstrukciju Vijeća ministara, ali ću uvijek reći ono što mislim”, zaključio je Radončić.

SIP izabrao načelnika u Stocu

Na pitanje novinara je li jedna od tema bila Stolac, nakon što je na listi za izbore ostao samo jedan kandidat, Izetbegović je rekao da to nije bila tema susreta jer ona nije u nadležnosti tri lidera, ali je ponovio stav SDA da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH uradila što trebaju raditi glasači, kazavši da je SIP faktički izabrao načelnika u Stocu.

Kako je danas naglašeno, lideri se sastaju kako bi poboljšali povjerenje među sobom te ne treba stvarati dramu oko tih sastanaka. Podsjetili su i da su na taj način sa Savezom za promjene efikasno riješili dva ključna pitanja na nivou BiH koja se tiču proračuna i trošarina te su i ovi sastanci sa sličnim ciljem.

Lideri su suglasni da će održati ovu koaliciju, jer su ih građani birali te su oni u obvezi da naprave koaliciju koja će zemlju voditi naprijed.

bljesak.info

5 komentara

 1. Čoviću bogati ne petljaj više. Pa ti si u vlasti, tvoj je ministar prometa i veza i tko onda blokira gradnju cesta. Pričaš kao da si oporba.

  Like(3)Dislike(1)
 2. Sto nitko ne blokira Covicu izgradnju kuce??? samo pitam

  Like(2)Dislike(1)
 3. Covic je najveci krivac za sve netriba se izvlacit na druge.

  Like(5)Dislike(0)
 4. Nije Čović ništa kriv već narod što glasuje za KRADEZE

  Like(1)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.