Čović: Neprimjereno je da hrvatski državljani u BiH mogu glasovati samo u četiri centra

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon što je u subotu ujutro u Mostaru glasovao na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora, uputio je kritiku hrvatskim vlastima zbog nedovoljnog broja birališta u BiH kao i broja zastupničkih mjesta u Saboru namjenjenih za hrvatske državljane koji žive izvan Hrvatske.

– Neprimjereno je, ako imate pravo glasa, da se samo u četiri centra u BiH može glasovati. Građani iz nekog dijela BiH moraju putovati više od 150 kilometara do Mostara kako bi ostvarili svoje pravo glasa. To treba što prije riješiti koja god bila nova vlast u Hrvatskoj, kazao je Čović koji je u 7:30 sati izašao na izbore u pratnji svoje supruge, javlja Fena.

Predsjednik HDZ-a BiH ocijenio je kako samo tri zastupnička mjesta u Saboru namjenjena za “dijasporu” ne motiviraju birače u BiH da izađu na izbore, ali je uvjeren da će sva tri mjesta pripasti HDZ-u i njegovim partnerima.

– Vjerujem kako će to biti dovoljno da dođe do uspostave nove parlamentarne većine u Hrvatskoj, kazao je Čović, istaknuvši kako od nove hrvatske vlasti očekuje jako mnogo, posebice na europsko-atlantskom putu BiH.

– Uvjeren sam da nam Hrvatska može jako puno pomoći na tom putu, ustvrdio je Čović.

Na novinarski upit da prokomentira činjenicu da predsjednik jedne države glasuje na izborima u drugoj državi, predsjedatelj Predsjedništva BiH kazao je kako je to redovita praksa od 1995. godine, te da će se to nastaviti i ubuduće.

– Nemam pravo, koje je omogućeno ustavima BiH i Hrvatske, na bilo koji način ignorirati bez obzira što ja mislim o tome, poručio je Čović.

Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro, a glasovanje traje 7 i 8. studenoga od 7 do 19 sati. Zasad nema gužvi na biračkim mjestima i izborni proces se odvija bez većih problema.

8 komentara

 1. Stui kakav si ti hrvat.
  Druže covicu vama je jedina i samo jedina Bih domovina.
  Kako te više nije sramota da nešto pišeš ili govoriš o hrvatima
  Samo oblices oko pratara i ckve a GDE SI BIO ODADMDESETI

  Like(6)Dislike(1)
 2. Čoviću doći će i tvoj kraj

  Like(4)Dislike(1)
 3. Uporno se u medijima zaobilazi očito najmanji među “velikim hrvatinama i poštenjačinama”.
  Jedina moralna vertikala na listi koje se sjećaju po dobrom svi koji su onih dana bili u BiH – ŽELJKO GLASNOVIĆ.
  8 na listi, valjda ga neće prijeći po planu…

  Like(2)Dislike(0)
 4. HRVATSKA DIKTATORSKA ZAJEDNICA

  Diktatoti jedan.
  25 demokracoje.
  Zmamja da vas druže V
  Čoviću demokracija ne zanima niti hrvatski narod bino je da ste vi i vaši dugovi na prvome mjestu.
  Izgledate kao pravi komunsticki soko.

  Like(1)Dislike(1)
 5. Šuti Čoviću komunjaro stara i tvoj kraj se bliži….

  Like(4)Dislike(1)
 6. Koja komunistička faca

  Like(1)Dislike(1)
 7. Sakupili se hajvani i mješanci komunističko-poturičkog nusprodukta na stranici ovoga portala, kao da su birani po natječaju, odnosno njihovom “konkursu.”
  I olajavaju predstavnika HDZ-a BiH i najvećeg domoljuba Hrvata u BiH. Kojega su birali i izabrali hrvatski birači na svim dosadašnjim izborima u BiH i kojega će uvijek birati i izabirati ako se bude kandidirati.

  Stoga, hajvani i smrdljivi nusprodukt, u kontejnere i to žurno!

  Like(1)Dislike(6)
 8. ČESTITAM ĆOVIĆU.
  Dragan sve govori.

  Like(1)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.