Čović: Nismo naivni, imamo i plan B i plan C

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u utorak je u Sarajevu, na druženju s novinarima, kazao da će u srijedu na sjednici Predstavničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH biti razmatran prijedlog izmjena i dopuna Izbornoga zakona BiH koji je uputio Hrvatski narodni sabor, odnosno HDZ BiH.

”Vjerojatno ćemo nakon te rasprave imati još sličnih inicijativa, a otvorit će se i mnoštvo razgovora u sljedećih 10-15 dana s predstavnicima međunarodnih institucija i između nas na jednoj bilateralnoj razini kako bi eventualno došli do rješenja koje bi bilo provedivo. Da bi mogli imati iduće izbore prvi vikend desetoga mjeseca i za članove Predsjedništva i za Dom naroda i za Mostar u smislu korekcija izmjena Izbornoga zakona i uvažavanja i osnova onoga što je donio sud u Strasbourgu kad je u pitanju nekoliko odluka koje se tiču nas, ali jednako tako Ustavni sud BiH kad je u pitanju Mostar i Dom naroda”, naveo je Čović.

Čović je rekao da smatra da će “to ići dosta teško, jer atmosfera koja je načinjena, načinjena je na način da nitko ne analizira kako popraviti neke prijedloge, nego ih apsolutno odbacuje i čeka neko vrijeme kako bi izašao s nekim novim idejama”.

”Mislim da ćemo možda imati čak i nekoliko prijedloga. Vjerujem ako ovo sutra ne završi na jedan adekvatan način, određenim prihvaćanjem redovite procedure gdje bi se dalo nešto promijeniti, onda ulazimo u jednu dosta zahtjevnu fazu”, kazao je Čović.

Naime, Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u srijedu će razmatrati prijedlog izmjena Izbornoga zakona kojega je ranije, na prijedlog HDZ-a BiH, usvojio Dom naroda, no nema izgleda da on u toj formi bude konačno prihvaćen jer mu se protive političke stranke s bošnjačkim predznakom.

Hina navodi da je Dom naroda državnoga parlamenta u srpnju po hitnom postupku, glasovima hrvatskih i srpskih zastupnika, usvojio izmjene koje predviđaju uspostavu ad hoc etničkih područja za izbor članova Predsjedništva BiH te novi model izbora 15 zastupnika u Domu naroda, kao i uvođenje višečlanih izbornih jedinica iz kojih bi se biralo 35 članova gradskoga vijeća, od čega 26 izravno, a devet temeljem kompenzacijskih mandata.

Izmjene Izbornoga zakona nužne su radi legalne provedbe općih izbora, planiranih za listopad 2018. godine, jer je Ustavni sud BiH ranije ove godine stavio izvan snage odredbe kojima je bio reguliran način izbora zastupnika u Domu naroda.

Bošnjačke političke stranke najavile su da neće poduprijeti HDZ-ove prijedloge pa ta stranka sa svojih pet od ukupno 42 zastupnika neće moći presudno utjecati na ishod glasovanja, a može računati na potporu samo zastupnika iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u utorak je novinarima kazao kako očekuje da će na Zastupničkom domu biti postignut barem dogovor o tome da se predložene izmjene razmatraju po redovitoj proceduri, što bi onda omogućilo širu raspravu i predlaganje izmjena prihvatljivih za sve.

Istaknuo je da će u HDZ-u ipak nastaviti inzistirati na tome da se izborni zakon mijenja jer je to u interesu svih, a bitno je i za legitimnost izbora iduće godine, kao i za provedbu izbornih rezultata i uspostavu izvršne vlasti.

“Mi nismo naivni. Imamo i plan B i plan C“, kazao je Čović, dodajući kako i od drugih aktera očekuje da jasno kažu kakve prijedloge nude i je li na tom tragu moguć dogovor. Jedino što u HDZ-u drže bitnim, istaknuo je Čović, jest osigurati pravo svakoga od triju konstitutivnih naroda, pa tako i Hrvata, da sam bira svoje legitimne predstavnike u vlasti.

Fena

6 komentara

 1. Jooojjjjj jeste lukavi!!!!!!
  I plan B, i plan C imate!!!!!
  Svaka cast!

  Like(4)Dislike(4)
 2. Ma obicni majmun 3 godine kradu pa cetvrtu prosipaju maglu i bacaju paljevinu narodu sa nasjednu i opet ih izaberu. Sto nije u prvoj godini mandata krenuo sa ovom pricom i zasto ne uvedu elektronsko glasovanje sa otiskom prsta tako da sve bude regularno.
  Jednom UDBAS uvik UDBAS!!!

  Like(3)Dislike(2)
 3. Mas dajte – 25 godina obećanja, možete imati plan A, B, C, D, E i F -i još slova, ali ja vam ništa ne vjerujem, a mislom ni većina poštenog puka. Šta god vi radili na izbore će izaći uglavnom vaše interesne skupine (to vrijedi za sve nacionalne strukture), određeni mali broj ljudi koji ništa ne razumiju i misle da su Tuđman i Alija još živi i idu u Beograd na kavu kod Miloševića (to su oni što se stalno virtualno igraju partizana i ustaša).
  Svi ostali zanemarit će izbore kao i uvijek (veliki dio puka), jer su svjesni da povratka nema. Sve je ovo nepovratno devastirano, i sve šta će te napraviti, kad nestane novaca za krast, uvući ćete nas u novi rat.
  Nadam se da je narod toliko pametan i pismen da neće to ovaj put dozvoliti, ali…

  Like(0)Dislike(0)
 4. Slazem se pipi u potpunosti vrijeme je da nasim politicarima kazemo da nas ne brane vise sto nas vise brane nama gore.
  Pokrali su i osigurali i praunuce.

  Like(0)Dislike(0)
 5. “Zivio plan b I c”

  Like(0)Dislike(0)
 6. Plan je ovakav,a.zamutiti,b,opljackati narod,c.pobjeci k todoricu.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.