Čović pisao PIC-u: Hrvati su žrtve

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je pismo članovima Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u kojem se osvrće na aktualne političke probleme u zemlji s posebnim naglaskom na položaj Hrvata kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

”Obraćam vam se u trenutku u kome su predugo taloženi i nerješavani sustavni problemi ove zemlje, po tko zna koji put, na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili ne samo političku stabilnost i budućnost BiH, nego i stabilnost cijele regije. Zbog sustavne i povremene eskalacije spomenutih problema, te zbog težine posljedica i rizika koje u ovom trenutku proizvode, kako za Hrvate tako i za BiH u cjelini, osjećam potrebu i na ovaj način ukazati na karakter i genezu tih problema, a posebice na odgovornost svih aktera koji su doveli do njihovog nastanka, održavanja i pogoršanja”, napisao je Čović.

Po njegovim rječima, ozbiljnost situacije, kao najodgovornijeg političkog predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata, obvezuje ga da ”jasno i glasno izrazi političke stavove ogromne većine moga naroda kojeg predstavlja”.

”Neosporna je činjenica kako su Hrvati, unatoč Ustavom zajamčenoj punoj jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u posljednja dva desetljeća sustavno lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvojbeno zajamčena Daytonskim, a prethodno i Washingtonskim sporazumom. Podsjećam vas da su države koje predstavljate jamčile provođenje tih sporazuma kojima je prekinut razarajući rat u BiH i koji su temelj njenog ustavnog poretka i suvereniteta. Primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, na žalost su izrazito brojni”, navodi u pismu Čović.

Obzirom da niti jedna od spomenutih anomalija, kako ističe hrvatski član predsjedništva, nije nastala voljom legitimnih predstavnika Hrvata, već upravo suprotno njihovim snažnim prosvjedima i mnogo puta ponavljanim energičnim pozivima da se pobrojane zlouporabe eliminiraju, u cijelosti odbija bilo kakvo pripisivanje odgovornosti Hrvatima za aktualnu krizu u FBiH i BiH.

”Tu krizu nedvojbeno smatram izravnom posljedicom simultanog i sustavnog provođenja separatističkih i unitarističkih politika koje ne ugrožavaju samo jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata, već i elementarnu stabilnost, pa i opstojnost BiH kao države. S punom odgovornošću tvrdim kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma niti unitarizma, već čvrsto i dosljedno zagovara kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela ustroja koji jedini mogu osigurati održivost BiH, te punu konstitutivnost i jednakopravnost na cijelom njenom teritoriju, ne samo pripadnicima tri konstitutivna naroda nego i svim građanima BiH koji se ne smatraju njihovim pripadnicima. Jednakopravnost se može ostvariti na više načina i kroz više različitih modela. Jedan od njih je unutarnja teritorijalna reorganizacija Federacije BiH, drugi dosljedna federalizacija cijele BiH kroz uspostavu tri ili više federalnih jedinica u kojma bi sva tri naroda bili konstitutivni, ali u kojima bi na simetričan način jedan od konstituivnih naroda imao većinsku poziciju”, poručio je.

Hrvatsko pitanje se, po Čovićevim rječima, može riješiti i bez teritorijalnog preustroja, a za to je dovoljno kroz ustavne i promjene izbornog zakona vratiti dio prava koja im je pružao Washingtonski sporazum, odnosno tekst izvornog Ustava Federacije BiH. Pri tome, one reforme koje su bile pozitivne i nisu kompromitirale konstitutivnost ne treba dovoditi u pitanje.

”Danas Hrvati nemaju nikakve mogućnosti utjecati na prekid političkih procesa pogubnih za opstojnost BiH (politike podjela i unitarističko-asimilacijske politike), pa čak ni ravnopravno odlučivati o svojoj političkoj sudbini. U sadašnjim okolnostima put kojim ide BiH jednostavno ne ovisi o Hrvatima, čega su žrtve i oni sami i njihova država BiH koju kao konstitutivan i državotvoran narod priznaju, poštuju, vole i grade. Hrvati Bosne i Hercegovine, usuđujem se reći jedini iskreno, svoju domovinu vide isključivo kao zemlju vrijednosti koje baštini Europa, a osobito Europska unija kojoj toliko težimo i želimo biti dio. To i jeste bio motiv da upravo mi budemo pokretači i nositelji ovoga zahtjevnog procesa integriranja, kao jednog od najbitnijeg čimbenika koji će jamčiti stabilnost i opstojnost BiH”, zaključio je Čović u pismu članovima Vijeća za provedbu mira u BiH.

6 komentara

 1. Da je ovom g… od čovika stalo imalo do Hrvata, ne bi bili di smo sada… Vadi se na neko Hrvatstvo samo da bude na vlasti. Kriminalac jedan!
  Njemu je jedino stalo do para i do rodbine, njih je sve osigura, a vas ostale ko j… Ideš na faks, potrošiš materi i ćaći svu ušteđevinu, i kad završiš faks, pravac Njemačka i tegli ko konj! Dok njegovi sjede nabijeni ko sardine po uredima Elektroprivrede i primaju po 2000 KM plaće.
  Đubre jedno, stići će i tebe pravda, ali ona Božja, jer si ovozemaljsku odavno kupio, naravno tuđim parama!

  Like(10)Dislike(0)
 2. Točno, hrvati su žrtve, ali žrtve su tvoje politike Čoviću. Odlaze mladi vami u sve većem broju, odlaze zato što ovdje ima posla samo za stranačke poslušnike. To ste nam uspjeli prirediti vi iz vadajućih struktura u zadnjih petnaestak godina.

  Like(6)Dislike(0)
 3. Ma nemojte zezat pa kad je naucio pisat pa vidise da nije istinita stara poslovica i da magarac nemoze naucit nista novoga

  Like(0)Dislike(0)
 4. Jadni smo mi tko nas predstavlja,sa drugom Draganom nemozemo naprijed,samo on moze naprijed…nema gdje se nije ubacio,postotak ovdje,postotak ondje…samo daj meni daj meni…sramota tko nas predstavlja

  Like(0)Dislike(0)
 5. Covicu ti si dno dna vise se brine izetbegovic o interesu hrvata od tebe lopovu jedan bezdusni nije mi jasno tko te vise izabire.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.