Čović: Želimo četiri federalne jedinice (VIDEO) 

​”Želimo četiri federalne jedinice i naravno da će jedna od te četiri federalne jedinice, kako god slagali ove brojeve, biti bošnjački većinska ili hrvatski većinska ili srpski većinska. Tražimo rješenja koje neće na bilo koji način sugerirati novu podjelu i novu blokadu, nego baš obrnuto. To sve sada imamo i moramo promijeniti”, rekao je za TV1 hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Istaknuo je kako se njegov prijedlog zna već deset godina i da ga je obrazlagao na stotine adresa u svijetu i u BiH.

”Bilo koja ideja o kojoj ja pričam nije podjela, nego jačanje BiH. Pa i sada je BiH podijeljena – imamo dva entiteta, unutar jednog entiteta deset županija. Pa šta je problem ako ćemo umjesto tih 11, 12 vlada imati tri, četiri ili pet? Sasvim je svejedno koliko, opet s inicijativom da sve budu multietnične. Ne možete uopće napraviti etnički čistu strukturu kao takvu”, rekao je Čović i dodao da cilj nije bilo kakva podjela nego izgradnja funkcionalne države.

Dodao je kako će prijedlog SDA i HDZ BiH iz 2013. godine o preferencijalnom modelu izbora za Predsjedništvo BIH, kojim se sprječavalo da dva člana Predsjedništva BiH budu izabrana iz istog izbornog područja, na kraju biti rješenje presude “Sejdić – Finci”.

”To su virtualne izborne jedinice, koje bi jedan dan bile u mogućnosti upravo da zaštite pretjerano prebacivanje uticaja nekih struktura, s ciljem da naprave strukturu Predsjedništva BiH kako nekome odgovara. Mislim da rješenje već postoji kao takvo, ali mi smo često jako blizu nekih rješenja, a onda nam nedostaje vrlo malo da bi imali snage donijeti odluku”, rekao je.

Čović je govorio i o referendumu u Srpskoj rekavši kako se 26. rujna više o njemu neće ni govoriti ali i o namjernim blokadama istaknuvši kao primjer da se u Hercegovini, kada je u pitanju putna infrastruktura, napravilo samo ono što se moralo radi prijelaza Bijača

Bljesak.info 

8 komentara

 1. Covece pa ti si truba

  Like(3)Dislike(0)
 2. Želim i ja EUROJACKPOT pa ne ide…
  Ne ovisi o meni.
  Sad pred izbore ti nešta želiš, a dvadeset godina ti trebalo.
  Znam da ćeš isto željeti i za 2 i za 4 i za 6 godina svaki put pred izbore.

  Sve šta želih ti si već stekao na ovaj ili onaj način ili si megaloman pa ti nikad dosta.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Cova. To sam slusa zadnni put . Zene su glasale kazu zgodan a muskarci kazu dobro prica . Sad si malo ostarijo neznam stace zene a ja bogami nemogu to slusat vise. Nemam za koga glasat promini retoriku nemoj ja sam traziji ovo ili ono . Budi ustrajan .

  Like(0)Dislike(0)
 4. Ukinut Federaciju i županijama raspodijeliti 2 miljarde KM.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Aj covicu ne jebi po tavanu. Budi ko mile dodig,ma taj ne jebe dva posto.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Kakav Čova ima je on HRHB pa je proda ustvari proda sve što mu je došlo u ruka pa i Hrvate ali narode opet glasajte znase

  Like(1)Dislike(0)
 7. 90-te si govorio da trebamo cuvati bratstvo i jedinstvo. U Grudama u sokolu, i potpisivao se cirilicom. Pravi si covjek stijena, ustrajan do kraja. 2000-ih si bio u talu s Lijanovicima, dok je medilo. Sad si prava rvatina. Geni kameni.

  Like(0)Dislike(0)
 8. Samo se držite Čove i neboj te se nećete naprid garancija

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.