Crkva ni Župni ured nisu organizatori turnira s majicama “Crna Legija”

U četvrtak, 29. lipnja 2017. godine, u širokobriješkom selu Kočerin održan je 39. ”Petrovdanski malonogometni turnir”, a bura se digla zbog pobjedničke ekipe u dječjoj kategoriji.

Naime, ekipa se zvala ”Crna legija” prema elitnoj postrojbi ustaške vojske iz Drugog svjetskog rata, a djeca su nastupala u crnim majicama s natpisom ”Crna legija” na kojima se nalazio starohrvatski grb s prvim bijelim poljem kojeg je u Drugom svjetskom ratu koristila i Nezavisna Država Hrvatska.

Društvenim mrežama i pojedinim medijima kružila je zajednička fotografija ekipe na kojoj se nalazio i župnik Župe Kočerin fra Mario Knezović koji im je uručio nagradu. Upravo su ti mediji kao organizatora turnira naveli Crkvu i lokalni Župni ured, no poznato je da se turnir održava u sklopu manifestacije ”Dani Kočerina” koju organizira Mjesna zajednica Kočerin i HKUD Kočerin, a ta manifestacija dio je cjelogodišnje kulturno-zabavno-sportske manifestacije Grada Širokog Brijega ”Briješka zvona”.

Tim povodom priopćenjem se oglasio župnik fra Mario Knezović koje prenosimo u cijelosti:

”Bog koji je jedina Istina neka oprosti svim tzv. promicateljima tolerancije i snošljivosti koji bezdušno iznose neistine i konstruirane medijske laži o djeci s Kočerina koja igraju nogomet, meni osobno i njihovim roditeljima. Neka Bog oprosti onima koji kao stišavaju i osuđuju fašizam, a sami ga u svojim napisima i komentarima promiču šireći uvrede, mržnju, javni linč.

Javno djelujem već 20 godina, pišem, govorim, nastupam, u školi poučavam, na propovjedaonici propovijedam i da ja nakon svega toga nekoga moram uvjeravati da nisam ono za što prozivaju mene zbog jedne fotografije. Ako igdje i u bilo kojem napisu ili govoru (a ima ih snimljeni bezbroj www.fratar.net) ti autori i komentatori pronađu da ja širim, kako oni kažu ustaštvo i fašizam, neka se oglase pa ću im se ispričati. Tako portal Index (i Prometej i drugi) koji je poznat po lažima i mržnji prema svemu što je Crkva i Hrvatska piše da je Crkva bila organizator nekakva turnira na Kočerinu. Baram nije to teško provjeriti da Crkva nije ni organizator ni suorganizator.

Istina je jedina ta da su organizatori mene, kao lokalnoga župnika što je dugogodišnja tradicija, zamolili da dodijelim nagradu najboljoj dječjoj ekipi. Nagrade su istoj djeci mnogi još dodjeljivali u raznim kategorijama. Kako je običaj nakon dodjele s pobjednicima slijedi fotka i to je to. A što sam ja i kome nakon toga rekao svakako neće doznati neki portali jer kako Isus reče „ne bacajte bisere pred svinje“.

Ne trebam se ni pravdati ni ispričavati jer povoda za to nema, da ima to bih rado učinio. Ispada da je najbolje da nas antifašizmu uče oni koji su bez suda i krivice pobili moje prethodnike fratre-svećenike na Kočerinu. Eto vi zlokugi komentatori sad se dajte na posao da preslušate i pročitate sve što sam pisao i govorio i tražite argumente za svoje konstrukcije. Kad pronađete javite se! Mir i dobro! Već sam svima oprostio!”, naveo je fra Mario Knezović uz poruku ”Mir i dobro!”.

25 komentara

 1. Nista sporno nema u hrvatskom grbu pa počinjao on bijelim il crnim poljem. A drugo, fra Mario je na svom fb profilu stavio embargo tj portali ne mogu prenositi njegov članak. Vi to niste ispostovali prenijevsi ga,znači neprofesionali ste i tražite senzaciju.

  Like(4)Dislike(0)
 2. ovako nije trebalo ovo nikome sta ova djeca znaju za legiju i gluposti prije 70 godina mogli su sto domoljubni imena dati ime ekipe a ne ovako ali to je hercegovina i nikada ovome nece biti kraja

  Like(2)Dislike(1)
 3. Sta se bunite to je bila specijana postrojba od naj hrabljih bojovnika,vjerovatno su u pojedinaca didiovi i ocevi bili neki dousnici(ozna,udba,poljari…)bravo momci…

  Like(4)Dislike(2)
 4. Poljaru, ti i možeš biti samo poljar sa takvom pameti i razmišljanjem. A kako više nema poljara, ti si ništa i možeš biti samo ništa, jer ova nevina djeca nemaju šta naučiti od takvih kompleksaša.

  Like(2)Dislike(6)
 5. Za ovog anonimog,tebi fali juga vidi se iz napisanog..

  Like(3)Dislike(1)
 6. A ovaj podobni vrlo opterećen, čini mi se vidi samo prošlost a budućnost za njega ne postoji.

  Like(0)Dislike(1)
 7. Decki svaka cast komuniste nabijem na …..

  Like(3)Dislike(1)
 8. Boj se bije,bije ustaski se barjak vije za slobodu i za dom Hrvatski dom.

  Like(4)Dislike(2)
 9. Mozda bi dica svejedno pobijedila ali ovako obučeni imali su dodatnu odgovornost za pobjedu.
  To nam ni “oni” nisu mogli izbaciti iz srca a kamo li ovi njihovi ostaci (pometine)

  Like(2)Dislike(1)
 10. Jebala vas Jugoslavija i komunisti, prezirem i jedno i drugo, ali su veliki Jugoslaveni i komunisti sada u HDZ-u i to na samom vrhu. Ja nisam želio da moj HDZ bude takav kada je stvaran ali vidimo u šta se pretvorio.

  Like(1)Dislike(1)
 11. Vale kape

  Like(0)Dislike(1)
 12. Ako se sjecate prije 7-8 godina jedno ljeto i kod nas je na ljetnim turnirima nastupala ekipa crna legija momci iz gorice i sovica, svi u majicama sa U slovom pa niko nije prasinu diza oko toga!
  Kad moze tito imat trg u zagrebu zasto i ovo osporavat!

  Like(2)Dislike(1)
 13. To momci samo naprid
  Bog i Hrvati

  Like(1)Dislike(2)
 14. više ustaše i partizani ,samo kruha i igara ,kuda ovaj svijet vodi,
  uvijek ste u prošlosti,živite danas,zašto bi ova nevina djeca bila nekakva legija,Bože svašta

  Like(2)Dislike(3)
 15. Franko Frankovic

  Jel to ona hrabra postrojba i oni hrabri bojovnici i njihovi vodje sto su ostavili svoj narod goloruk na klanje i nemilost partizanima , to je ona hrabra postrojba bojovnika sto su kliznili ko picke a na blajburgu ostavili dicu zene civile domobrane. To Hrvati!! To vojska!? Prava vojska ne ostavlja svoj narod zlocincima na klanje, zna se ko ostavi bracu na cjedilu i pobjegne. Nemojte je zvat Hrvatskom niti je zovite vojskom.

  Like(2)Dislike(4)
 16. Slažem sa Frankom Frankovićem, sve je točno od prve do zadnje riječi. I još treba dodati da su dobar broj njih i njihovih sljedbenika poslije Blajburga pobjegli u šumu i maltretirali i ubijali ljude po okolnim mjestima i to pripadnike svoga hrvatskog naroda. To su junačine.

  Like(0)Dislike(4)
 17. Vi što pišete komentare sakriveni iza plota ili zida kaste tako hrabri stavite Ime i Prezime i Sliku unda pišite i komentirajte pozdrav iz Šibenika

  Like(1)Dislike(2)
 18. Majice ce postati samo hit. Srbi nose cetnicke majice sa ponosom. Sta vi prasinu dizete oko pet sest majica.

  Like(1)Dislike(0)
 19. Ne franko frankoviću, nisu se tili predat jugokomunirtima pa predvođeni hrv vitezom R.Bobanom rasprsisđ se do j Amerike.A da su dočekali živi 90-tu dosli bi borit se za slobodnu Hrvatsku.

  Like(2)Dislike(0)
 20. Mogu mislit kakav je idiot natjerao djecu na ovo. Zbog ovakvih gluposti se opcenito Hrvate u Bih promatra kao nesto sto treba zatrt. Tako kad nam sljedeci put uvale Komsica, a nitko iz Europe i iz Hrvatske ne bude reagira treba upamtit da je to zbog ovakvih idiota. Muslimani njima prodaju svoje price, a mi glumimo majmune.

  Like(0)Dislike(1)
 21. Zasto i otkoga se kriti …ZA DOM !

  Like(0)Dislike(0)
 22. Štase bunite protiv djece nek’ nastupaju kako hoće demokracija je ha ha.momci sretno.nek dušmani crknuuuuuuuuuu

  Like(0)Dislike(0)
 23. Naprijed.bog i hrvati

  Like(0)Dislike(0)
 24. Sve ekstremne tipove, hrvate, srbe i muslimane, treba poslati na neko pusto mjesto i neka se međusobno tokmače koliko ih volja, a neka normalan svijet puste da žive svoj život u ovoj jadnoj dolini suza.

  Like(0)Dislike(0)
 25. Problem je samo što su te majice obukli na djecu. Djeca neznaju ništa o tome i trebalo bi ih pustit da odrastu, pa onda neka ih slobodno nose.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.