Cvijeta šverc cigaretama u BiH, država izgubila više od pet milijardi KM

Rast trošarina, a time i veliki rast cijena cigareta u legalnoj prodaji u proteklom razdoblju pogodovao je švercerima duhana i duhanskih prerađevina. Za nepunih godinu i pol pripadnici GP BiH zaplijenili su skoro 150.000 kutija krijumčarenih cigareta. Osim cigareta, šverceri pokušavaju zaraditi i na rezanom duhanu.

Ogromni gubitci

Pripadnici GP BiH cigarete i rezani duhan otkrivali su u namjenski napravljenim bunkerima u vozilima, autosjedalicama, na biciklima, u vozilima brze pošte i sl. Zbog šverca cigaretama BiH je od 2009, prenosi Večernji List. izgubila oko 5 milijardi maraka prihoda, a crno tržište je i dalje u širenju zbog čega je neophodno revidirati trenutačnu trošarinsku politiku, upozoravaju svjetski proizvođači cigareta.

Vodeći proizvođači i distributeri cigareta u BiH traže od vlasti da hitno zaustave dalji rast trošarina na cigarete upozoravajući kako je sve veća cijena potakla enorman rast crnog tržišta koji negativno utiče i na njih i na državu. Da je crno tržište u ekspanziji i da je neophodno zaustavljanje rasta trošarina potvrdio je za Capital ministar financija RS-a Zoran Tegeltija koji je i član Upravnog odbora UNO BiH.

“Mora se postići suglasnost kako bi se usporio rast povećanja trošarina u BiH kako bismo došli u ravnotežu s zemljama u okruženju. Svaka neravnoteža stvara mjesto u kojem se pojavljuje šverc cigareta iz okruženja“, rekao je Tegeltija.

Visine trošarina

Iz kompanije Japan Tobacco International poručuju da BiH trenutačno ima najveće trošarinsko opterećenje na cigarete u regiji te da je potrebno da vlasti BiH preispitaju svoj kalendar i izbalansiraju predviđena visoka godišnja povećanja trošarina. Kako navode, minimalna trošarina u Makedoniji iznosi 33 eura na 1000 komada, u Srbiji i Crnoj Gori 54 eura, u BiH je ona dostigla čak 74 eura.

Generalni ravnatelj kompanije Philip Morris Inetrantional BiH Srđan Lazović kazao je kako je od zemalja u regiji najalarmantnija situacija u BiH kada je duhansko tržište u pitanju jer je više od 30% tog tržišta u nelegalnoj zoni. “Imajući u vidu da u proračunu BiH oko 8% prihoda čine prihodi od duhanske industrije očigledan je značaj duhanske industrije. Sada je potreban hitan korak nadležnih državnih tijela u reguliranju ovog problema jer je dinamika trošarinskog opterećenja koja je na snazi daleko iznad onoga što potrošač u BiH može platiti.

Sve je to dovelo do ogromnog šverca, a imajući u vidu da se i dalje planira povećanje trošarina na ovako agresivan način, vjerujemo kako je neophodno da se trošarinska politika revidira i po mogućnosti već od 1.siječnja iduće godine uspori dalji rast trošarina”, rekao je Lazović.

Istaknuo je da su trošarine na duhanske proizvode u BiH već na razini na kojoj su bile u Hrvatskoj na dan ulaska u EU. Prihodi od trošarina na duhan u BiH u 1. tromjesečju 2017. bili su manji za 3,2% u odnosu na isto tromjesečje 2016., s tim da su prihodi od domaće trošarine manji za 10,5%, a od uvoznih 0,5%.

6 komentara

 1. Dabogda cigare bile bar 10 km nebi li i duvan poskupio bar na 50 po kg

  Like(3)Dislike(0)
 2. Problem šverca se može rješiti preko noći, oživite gospodarstvo, zaposlite ljude i šverc će sam nestati! Šverc je samo nusprodukt lopovluka koje vladajuće stranke provode i u biti te iste samo služe i rade u interesu onih 5% najbogatiji u ovoj zemlji!

  Like(3)Dislike(0)
 3. Smanjite cijenu cigareta

  Like(0)Dislike(0)
 4. Naj prija prominite vlast pa ce sverca nestat svaki politicar krade a pustite sirotinju da zivi

  Like(0)Dislike(0)
 5. Jednostavno je rjesenje!
  Neka drzava sverca cigaretama i nece izgubiti milijarde KM.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Legalizirajte i ozivite otkup duhana od kojeg smo zivili godinama!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.