Da snijeg padne sutra – skijališta u BiH su spremna!

Pripreme za predstojeću zimsku sezonu na planinama u Bosni i Hercegovini su pri kraju, a službeno otvaranje tradicionalno se održava sredinom prosinca, kada se i očekuje početak snježnih padalina.

Od skija i staza, ski-liftova, kompletnog vertikalnog transporta, topova za kontrolu snijega i dodatne opreme na Kupresu, sve je prekontrolirano i sezona može početi.

”Da snijeg padne ujutro, naša infrastruktura je spremna. Pustimo strojeve za ravnanje staza i stavimo skijalište u funkciju. Otvaranje sezone je predviđeno za polovicu prosinca, no ako se stvore preduvjeti da se skijalište pusti ranije, mi ćemo ga pustiti”, rekao je za Bljesak.info Zvonko Bagarić, direktor ‘Kupres Ski Centra’.

Prošle godine zakazao snijeg

Kaže kako prošla sezona za ovo skijalište nije bila ništa posebno jer su se uvjeti za puštanje skijališta u pogon stvorili tek iza Božića, dok su i u ožujku imali i po metar i pol snijega.

”Ljudima, koji vole skijati, je najzanimljivije u prosincu. Siječanj je također sezona, dok je u veljači posjećenost manja. Svake godine i u ožujku imamo i po metar snijega na stazama ali već se ljudi lagano zasite skijanja i padne interes”, govori Bagarić i dodaje kako je, kad je u pitanju turistička zimska sezona, bitno da već u prosincu planine prekrije snijeg.

Skijališta na Kupresu posjećuju skijaši iz Hercegovine, Dalmacije – od Zadra do Dubrovnika, dio Republike Srpske, no, kaže Bagarić, bude i gostiju sa sjevera Hrvatske. Cijene dnevnih karata su iste kao i posljednjih pet, šest godina i iznose 30 KM.

Nešto bolja prošlogodišnja sezona bila je na skijalištu u Vlašiću gdje bilježe uspješnost oko 70 posto a najviše su zastupljeni gosti iz Hrvatske, kaže nam Goran Šarić, direktor Vlašić Ski Centra.

”Oko 65 posto gostiju, koje ja nazivam domaćima, posjećuju naše skijalište za vrijeme Božića i Nove godine i to su gosti iz susjedne Hrvatske. Zadnjih četiri, pet godina smo dobili i goste iz Slovenije, koji nas posjećuju u veljači, kada je u Sloveniji vrijeme raspusta”, govori za Bljesak.info Šarić.

Trosjed na Vlašiću čeka dozvolu

U ovu sezonu ulaze s maksimalnim pripremama, prve minuse očekuju već krajem studenog, a službeno otvaranje sezone predviđeno je za 18. prosinca.

”Već krajem studenog krećemo s umjetnim snijegom. Vertikalni transport je spreman, a u planu je i jedan veliki projekt za koji još uvijek čekamo građevinsku dozvolu. Radi se o trosjedu, sjedišnici koja je dosta brza i uklopiva. Pripremili smo staze, zatravili, pokosili, da ne bude oštećenja na stazi, kamenja, pijeska i slično”, objašnjava Šarić i dodaje kako će, ako vremenski uvjeti dozvole, skijališta otvoriti i ranije.

Cijene karata i na Vlašić Ski Centru ostaju iste, dnevna karta jeste 28 KM a noćno skijanje 18 KM.

Prošlom sezonom i posjećenosti su zadovoljni i na Blidinju, gdje su uz uspješnu zimsku sezonu vršili i uspješnu ponudu ljetnog turizma.

”Vremenske prilike su bile pogodne i jako smo zadovoljni sezonom. Također, u ljetnom periodu smo ostvarili značajan porast kad je u pitanju posjećenost prirodnim ljepotama, izleti na Blidinje, posjeti planinarskih društava iz više krajeva BiH, Hrvatske, Austrije i Slovenije”, govori za Bljesak.info Ivica Rezo, direktor Blidinje Ski Centra i ističe kako su u svoj program uvrstili i dodatne manifestacije kao što je turnir u kartanju koji se održava sljedećeg vikenda,a na koji je zasada prijavljeno već oko 40 ekipa.

Nova staza na Blidinju

Kad je u pitanju zimska ponuda, skijalište na Blidinju u ovoj sezoni donosi i jednu novu stazu dugu 700 – 800 metara, namijenjenu početnicima.

”Trenutno završavamo dodatne pripreme. Poboljšali smo kvalitetu staza, obnovi i izgradili jednu novu stazu za početnike i sad sveukupno imamo oko 4,5 kilometra staza. Cijene dnevnih karata su najprihvatljivije što se tiče svih skijališta kod nas, dnevna iznosi 25 KM, dječja 20 KM”, govori Rezo i dodaje kako grupe i škole skijanja imaju povoljnije karte.

Protekla tri mjeseca prošla su u intenzivnim pripremama i za radnike sarajevskog poduzeća ”ZOI’84”, koji potvrđuju kako je provjeren sustav osnježavanja, vertikalni transport te je izvršen remont žičara, liftova i strojeva za uređenje staza.

Puštanje u promet planirano je između 20. i 25. prosinca, kao što je praksa bila i ranijih godina, no, navode to ovisi o vremenskim prilikama, odnosno snježnim padalinama. Očekuju da će i ove godine zimska sezona biti uspješna, kao i prošle godine kada su Igman i Bjelašnicu posjetile stotine tisuća gostiju.

Jahorina među deset najboljih

Pojedinačna karta za Igman i Bjelašnicu koštat će pet KM, dok sezonska karta s fotografijom košta 690 KM. Cijena noćnog skijanja nije uključena u sezonsku kartu i iznosi 20 KM. Dječje karte su jeftinije.

Pripreme su završene i na najvećem bh. skijalištu, Jahorini, gdje potvrđuju da su staze uređene te da je urađen remont kompletnog vertikalnog transporta. Na toj planini također je prošle zime zabilježena velika posjećenost, a očekuju da će i ove biti tako. Pojedinačna karta za Jahorinu stoji sedam KM, dok sezonska karta s fotografijom iznosi 720 KM.

Jahorina se ovu godinu može pohvaliti i činjenicom kako ju je britanski list Telegraph u tekstu “Najbolji ski centri istočne Europe” uvrstio među deset najboljih.

vlasic-skijaliste3 vlasic-skijaliste7 vlasic-skijaliste10 vlasic-skijaliste22

bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.