Dalmatinci u Hercegovini na spremniku goriva uštede šteku cigareta

”Nije novost da građani koji žive uz granicu godinama odlaze u Hercegovinu po gorivo. Međutim, nakon najnovijeg rasta cijena u Hrvatskoj, kad je prosječni spremnik od 50 litara poskupio čak 28,5 kuna, gorivo je postalo najtraženija roba s druge strane granice, unatoč tome što neki kažu da niže cijene prati i lošija kvaliteta derivata”, navodi Slobodna Dalmacija u tekstu u kupovnom prebjegu preko granice.

Žitelji Dalmacije sve češće odlaze u Hercegovinu u nabavku najpotrebnijih artikala zbog razlike u cijenama, a među proizvodima koje kupuju prednjače gorivo i cigarete.

Slobodna Dalmacija navodi kako razlika u cijeni goriva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u posljednjih dvadesetak godina dostigla je svoj maksimum i trenutno iznosi 2,5 kune tako da se pri kupovini punog rezervoara uštedi i do 15 eura.

Cigarete su također vrlo tražena roba, posebno poslije nedavnog poskupljenja u Hrvatskoj od jedne kune po kutiji, pa računica pokazuje da se sa svakim odlaskom u Hercegovinu radi punjenja rezervoara gorivom do vrha, jedan boks cigareta dobiva praktično besplatno.

cijenehrvbih500px

Kupci iz Hrvatske u BiH odlaze i po odjeću, obuću i sportsku opremu. Za takvu kupovinu u iznosu od 100 do najviše 300 KM, hrvatski državljani na granici ostvaruju povrat PDV-a od 17 posto.

Na ruku potrošačima ide i devizni tečaj, jer se za plaćanje karticama računa 3,85 kuna za konvertibilnu marku, dok se konvertibilna marka na crno prodaje za četiri kune, navedeno je u tekstu.

Bljesak info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.