Dan neovisnosti BiH, jedni slave, drugi čekaju proljeće, a treći …

Odluku o istupanju Bosne i Hercegovine iz sastava SFR Jugoslavije, koja je donesena na referendumu 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, građani Bosne i Hercegovine iz dva entiteta danas promatraju drugim očima.

Dok većina građana Federacije BiH koristi neradni dan i obilježava Dan neovisnosti BiH, u drugom bh. entitetu Republici Srpskoj, danas je kao i svaki drugi radni dan.

Dan neovisnosti je u Sarajevu obilježen polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama na Spomen-mezarju Kovači, Vječnoj vatri, Spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva i na još nekoliko povijestnih lokacija.

Poruke mira i zajedništva s obilježavanja 1. ožujka

Obilježavanju 1. ožujka prisustvovali su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i mnogi drugi predstavnici institucija sa svih nivoa vlasti.

Svi su, tijekom davanja izjava, bili složni kako su prije 24 godine BiH i njeni građani napravili povijesni korak, koji se danas, usprkos svim žrtvama i teškoj ekonomskoj situaciji čini kao pravi potez.

Svjestan da dio građana BiH, među kojima i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ne doživljava 1. ožujak kao povijesni značajan datum, Izetbegović je rekao da u oba bh. entiteta žive ljudi koji žele mir, mir sa susjedima, koji žele bolji život, koji vole zemlju u kojoj su rođeni.

“Na nama je da postupno udružimo snage svih tih ljudi. Da ih otmemo iz ruku političara koji ih vode pogrešnim putem. Mislim da smo u tom smjeru krenuli kada smo skupinu lidera iz RS-a pridobili kroz zajedničku izjavu gdje smo prihvatili da ćemo stabilizirati prilike u ovoj zemlji”, rekao je Izetbegović tijekom današnjeg polaganja cvijeća na Kovačima.

Dan koji najavljuje proljeće

Paralelna stvarnost u najvećem gradu bh. entiteta RS izgleda drugačije. Utorak je tek drugi radni dan u tjednu, bez ikakvih naznaka obilježavanja događaja od prije 24 godine. Političke vođe RS i ove godine su uoči 1. ožujka poručile da srpski narod i Republika Srpska nikad neće priznati ovaj datum kao dan neovisnosti  BiH, a sa njima se slaže i većina građana.

Banjalučanin Bojan Maletić kaže da 1. ožujak ne slavi kao Dan neovisnosti  BiH, nego kao dan koji prethodi proljeću. Kazao je da mu ne smeta činjenica da se u FBiH ovaj dan proslavlja kao praznik.

“Slavimo i mi 9. siječanj, tako da oni slave svoje, mi svoje”, rekao je Maletić.

Dušanka Runić, također iz Banje Luke je kazala da ne proslavlja 1. ožujak, ali i da smatra da nije u redu ni da se slavi u FBiH, zbog događanja u to vrijeme.

“Najviše mi smeta jer je tad počeo rat, odatle je krenulo. Najbolje bi bilo da se RS i FBiH nekako dogovore i da se slavi nekakav neutralniji datum”, izjavila je Dušanka Runić.

U zgradi Predsjedništva BiH večeras će biti održan svečani prijem povodom Dana neovisnosti  BiH kojem neće prisustvovati Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Anadolija

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.