Dani ponosa i slave

Svim Hrvatima i Hrvaticama u domovini i iseljeništvu želimo sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja!

Prenosimo i riječi hrvatske predsjednice nakon sečanoga vojnog mimohoda u Zagrebu te dio programa koji će biti organiziran danas u Kninu.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović svečani je vojni mimohod u utorak ocijenila mimohodom mira, a ne rata, mimohodom budućnosti, a ne prošlosti, mimohodom dostojanstva kojim je Hrvatska pokazala kako cijeni i voli svoje, ali i poštujemo tuđe.

oluja 3

“Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu – i hrvatskim i srpskim. Žalimo za svakim braniteljem koji je poginuo, nestao ili dao svoje zdravlje, žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo s njihovim obiteljima, ali isto tako ističemo da je to rat koji mi nismo željeli. To je rat koji nam je bio nametnut i koji je bio rezultat agresivne Miloševićeve velikosrpske politike”, poručila je Grabar Kitarović na svečanom prijemu na platou Gradec, u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje”.

Hrvatska se obranila i, dodala je, ide dalje u budućnost sigurnosti i mira za sve hrvatske građane i cijelo područje jugoistoka Europe, ali i šire. U tom je smislu zahvalila i svim hrvatskim vojnicima i časnicima koji su raspoređeni u mirovnim misijama od Kosova do Afganistana te se bore za svjetski mir i sigurnost.

“Izrasli smo u respektabilnu, ne samo vojnu silu, nego i državu koja je od države problema postala država rješenja, država koja radi na globalnoj razini na međunarodnom miru, stabilnosti i sigurnosti, zajedno sa saveznicima iz prijateljima iz NATO-a, ali i šire”, naglasila je Grabar Kitarović.

Predsjednica je uputila i poziv svima da se u srijedu pridruže na središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu. “Odat ćemo počast svima koji nisu među nama i kojima duboko zahvaljujemo na blagodatima slobode mira i prosperiteta”, kazala je. “Pozivam vas da nastavimo i sutra, dostojanstveno, bez jada i jala i bez ikakvog animoziteta prema bilo kome jer moramo biti dostojanstveni u svojoj pobjedi koja je bila veličanstvena”, rekla je Grabar Kitarović.

Posebno je zahvalila i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu jer je, kako je rekla, imao snage hrabrosti i mudrosti povesti Hrvatsku u bitku koju mnogi nisu odobravali. Upućujući čestitke hrvatskim građanima, svoj je govor završila porukom “Neka nam živi jedina i vječna domovina Hrvatska”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja nazvao jednim od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. “To je naš dan slobode i s nama su i svi oni koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske. Oni su naš zalog za budućnost. Današnji svečani mimohod pokazatelj je snage i odlučnosti demokratske Hrvatske i hrvatske vojske da slobodu i demokratske vrijednosti, izborene u Domovinskom ratu, sačuva od svakog pokušaja napada za sva buduća pokoljenja”, kazao je Leko.

Naglasio je kako “Oluja” za Hrvatsku i njezine građane ima posebno značenje. “Ta vojno-redarstvena akcija bila je odlučujuća oslobodilačka bitka koja je zaustavila rat i agresiju na hrvatskom tlu te donijela dugo priželjkivani mir i slobodu našoj domovini. Toj akciji prethodile su četiri godine neuspješnih pregovora praćenih najprije puzajućom, a zatim sasvim otvorenom agresijom na Hrvatsku i okupacijom njezinog teritorija”, prisjetio se Leko.

Za građane Hrvatske to su, ističe, bile četiri godine života u strahu, mnoge godine života u izbjeglištvu i u užasu pred svim ratnim strahotama i razaranjima.

U velikosrpskoj agresiji, istaknuo je, hrvatski branitelji su se suprotstavljali najviše domoljubljem, ustrajnošću, te posebno vjerom u istinu i pravdu. “Na kraju su pobijedili naša odlučnost, ustrajnost i hrabrost. A jedinstvo i zajedništvo hrvatskih branitelja i hrvatskih građana bili su odlučni za tu pobjedu. Hrvatski branitelji su u ‘Oluji’ pokazali agresoru, ali i svijetu da je želja naroda da živi u slobodi nepobjediva i neuništiva. Oni su snagom oružja, ali još i više mudrom vojnom taktikom i snagom srca Hrvatskoj donijeli najljepši mogući poklon – mir i slobodu”, rekao je Leko.

Braniteljima je poručio kako je upravo stoga, današnji dan posvećen njima i svemu što su dali za slobodu Hrvatske. “Vi ste naš ponos i čast ove zemlje. Zahvaljujući vama Hrvatska je mogla okrenuti novu povijesnu stranicu – mogla je krenuti u obnovu i u izgradnju, zakoračiti u budućnost, demokratski prosperitetno društvo u Europskoj uniji i NATO-u”, rekao je predsjednik Sabora.

Nakon Domovinskog rata, kaže, hrvatska ruka mira i prijateljstva pružena je svima koji su Hrvatsku doživljavali kao svoj dom. “Ruka mira pružena je i sudionicima u oružanoj agresiji i pobuni protiv Republike Hrvatske, naravno izuzev počiniteljima ratnih zločina”, naglasio je Leko.

Zato se, dodao je, ne moramo obazirati na to tko će sve s nama slaviti “Oluju”. “Nije problem hoće li drugi slaviti s nama, ali je nastavak retorike povijesno poražene politike suprotan interesu mira. To nije dobro za perspektivu i razvoj dobrih odnosa i izgradnji stabilnosti. Hrvatska želi graditi mostove suradnje stabilnosti i mira. To je trajno opredjeljenje hrvatske politike. Prošlost se time neće promijeniti, hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu ostaje čvrsta i postojana”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Svečani prijem na platou Gradec završio je veličanstvenim vatrometom u središtu grada.

oluja 1

Hrvatska danas, 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, obilježeva  20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluje”, kojom su oslobođeni Knin i najveći dio do tada okupiranog teritorija, čime je omogućena i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja te postizanje mira u tom dijelu Europe.

Procjenjuje se da se u grad slilo oko 100.000 ljudi, na prilazima gradu su se ujutro stvorile ogromne gužve. Vojska je osigurala obroke za posjetitelje – dijeli se vojnički grah.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je svima, a posebno je pozdravila branitelje. “Vi ste moja snaga. Volim te narode moj. Volim te zemljo moja Hrvatska”, kazala je u emotivnom govoru. Poručila je da skup u Kninu nije usmjeren ni protiv koga, te da Hrvatska žali za svakim izgubljenim životom, hrvatskim ili srpskim.

Istaknula je međutim da se neće dozvoliti da se zaboravi da je Hrvatska napadnuta i da se izjednačava agresor i žrtva. “Nitko ne poriče da su se poslije Oluje dogodili zločini i ubojstva, no Oluja je čista kao suza”, rekla je.

“Danas slavimo svoju pobjedu i zajedništvo, povratak u ustavno-pravni poredak 10.000 četvornih kilometara svojeg okupiranog teritorija. S nadom i zahvalnošću sjećamo se više od 200 hrvatskih vojnika poginulih u Oluji, dvoje nestalih i 200 tisuća hrvatskih kćeri i sinova koji su predvođeni vrhovnim zapovjednikom i prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom slomili kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića i njegovih jataka u Hrvatskoj”, poručila je predsjednica sa središnjeg kninskog trga nakon polaganja vijenaca ispred Spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95.

večernji list/jutarnji list/ dnevnik hr

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.