Danijela Marić: Moje iskustvo iz Češke

Danijela Marić, 27-godišnja Širokobriježanka koja je završila diplomski studij hrvatskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, odlučila je podijeliti s čitateljima portala Jabuka.tv svoju priču i iskustvo o radu u inozemstvu. Sudjelovala je u EVS programu u Republici Češkoj, točnije u gradu Náchodu, a u nastavku možete pročitati njeno pozitivno iskustvo.

”Za EVS program sam saznala slučajno preko Facebook statusa jedne prijateljice. Sam opis mi se svidio s obzirom da se radilo o projektu poučavanja engleskoga jezika u školama i tečajevima te rad u uredu EVS koordinatora u Českoj Republici. Do tad je moja potraga za poslom u BiH bila uzaludna tako da nisam pretjerano razmišljala o prijavi, a još manje o tome da će me prihvatiti. Nakon nekoliko intervjua putem Skypea, dobila sam pozitivan odgovor,” priča za portal Jabuka.tv Danijela Marić.

EVS (European voluntary service) ili Europska dobrovoljna služba je program u sklopu Erasmus plus projekta koji ima za cilj podržati solidarnost i međusobno razumijevanje tako što daje priliku mladima provesti određeno razdoblje u inozemstvu radeći na dobrovoljnim projektima. Financiran je od strane Europske unije, ali sudionici ne moraju biti državljani jedne od zemalja članica. Projekti mogu biti dugoročni ili kratkoročni, od 2 do 12 mjeseci.

”Sudioniku se plaća put u oba smjera, smještaj, hrana i zdravstveno osiguranje, pomoć oko vize te također prima mjesečni džeparac. Tijekom projekta volonter je obavezan pohađati tečaj jezika zemlje u kojoj se obavlja projekt organiziran od strane organizacije koja prima volontera,” objašnjava Marić.

Slobodne dane i kako ih se može iskoristiti određuje ista organizacija, ali je opće pravilo da bi osoba trebala imati dva slobodna dana tjedno kao i dva dana odmora po mjesecu.

Za prijavu na projekte potrebno je imati od 18 do 30 godina. Osnovni dokumenti koji se traže su životopis i motivacijsko pismo uglavnom na engleskom jeziku, a ako vas budu smatrali potencijalnim kandidatom obično se kasnije obavlja Skype intervju.

Na kraju projekta volonter će dobiti Youthpass certifikat koji mu može pomoći u daljnjoj potrazi za poslom. Projekti se mogu pronaći OVDJE.

Također je potrebno imati ‘Sending organization’ tj. organizaciju koja će vas poslati i potpisati ugovor s ‘Hosting organisation’ tj. organizacijom kod koje će se obavljati projekt. Obje organizacije i volonter potpisuju ugovor u kojem se navode svi detalji projekta.

Popis mogućih ‘Sending’ organizacija se može pronaći OVDJE.

Mnogi EVS i slični programi se mogu pronaći i u Facebook grupi Erasmus + Bosnia and Herzegovina.

”Mladim ljudima koji žele sudjelovati u ovom programu bi preporučila da pokušaju s obzirom da nemaju što izgubiti, a činjenica je da ima dosta mladih ljudi, frustriranih nenalaženjem posla, kako sa srednjom školom tako i s diplomom fakulteta. Također je potrebno strpljenje jer je moguće da npr. na prvih 10 prijava neće imati nikakav odgovor, ali je također moguće da dobiju pozitivan odgovor na prvu prijavu koji pošalju,” pojašnjava Marić za portal Jabuka.tv

”Kao što sam već spomenula, za sudjelovanje nije potrebno biti student, bitna je jedino dobna granica od 18 do 30 godina. Što se tiče znanja jezika, ovisi o zahtjevima organizacije kao i projekta na kojem će se raditi. Naprimjer, za projekt poučavanja engleskog jezika traži se visoka razina poznavanja engleskog jezika, ali ako idete na neki plesni projekt, rad na farmi ili umjetnički projekt obično se ne traži. U svakom slučaju poznavanje jezika se smatra kao prednost”, dodaje Danijela Marić.

”Ovo iskustvo mi je dalo priliku raditi i živjeti u potpuno novom i nepoznatom okruženju s ljudima koje sam susrela prvi put u životu. No, s vremenom sam to mjesto počela smatrati drugim domom, a te ljude za jedne od najboljih prijatelja s kojima se i danas viđam i održavam kontakt. Također sam stekla iskustvo u poučavanju engleskog jezika što je zapravo ono što sam studirala. Tijekom boravka naučila sam česki jezik kao i njihovu kulturu i običaje, a imala sam vremena i za putovanja. Što se negativnog aspekta tiče, naravno, tijekom visemjesečnog odsustva postoji mogućnost da ćete propustiti bitne događaje koji se tiču vase obitelji i prijatelja,” zaključila je u razgovoru za portal Jabuka.tv Danijela Marić.

Na pitanje bi li ovo sve ponovila, Danijela je odgovorila: “Da, bez razmišljanja”,

Svim mladi ljudi koji su zainteresirani za ovaj projekt mogu se javiti Danijeli Marić na mail: [email protected] kako bi vas savjetovala i što bolje uputila u ovaj projekt.

danijela-1 danijela-3 danijela-5 danijela-7 danijela-9 danijela-10 danijela-11 danijela-12 danijela-15 danijela-16 danijela-17 danijela-19

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.