Deficit RH prema BiH 52 puta veći nego što je pomoć Hrvatima

Nedavno je Ured za Hrvate izvan RH donio odluku o raspodjeli dva milijuna kuna sredstava za programe Hrvata izvan RH od ukupno 20 milijuna kuna (oko 5,1 milijuna maraka) koliko je izdvojeno u ovoj godini. S obzirom na stalni deficit u hrvatskom proračunu, radi se o značajnim sredstvima, no ni iz bliza jednaka onome koliko Hrvatska ostvaruje u ukupnim odnosima s BiH, odnosno, prije svega, s Hrvatima u robnoj razmjeni i drugim oblicima suradnje. Prema podacima koje je iznio donedavni čelnik Odbora za Hrvate izvan RH u Hrvatskom saboru i nositelj HDZ-ove liste za XI. izbornu jedinicu Božo Ljubić, taj suficit je dovoljan razlog za posve drukčiji odnos Zagreba prema BiH i Hrvatima.

Pomoć – mrvice

Naveo je kako je Hrvatska u proteklih 20 godina kroz Vladin ured za suradnju s Hrvatima izvan RH i kroz razna ministarstva Hrvatima u BiH, ali i u svijetu dala 192 milijuna maraka. 
- A znate li koliko je suficit ostvarila u trgovinskoj razmjeni s BiH samo u razdoblju od 2006. do 2013., retorički je upitao je Ljubić i odgovorio: – 5 milijardi eura, ili 10 milijardi maraka.

Vecernji.ba 

2 komentara

  1. ledina i ladovina.

    Pomoc,pomoc,kukanje,daj,daj I kako vas nije sramota.
    Ostali smo ovde pa dajte,saljite a mi znamo uzivati I vozikati se u Mer..

    Like(1)Dislike(0)
  2. Ispravite naslov.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.