Devet novaka obuklo franjevački habit

Redovničko franjevačko odijelo su u nedjelju u crkvi Svetog Petra i Pavla u Mostaru obukla devetorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije. Ovim činom su mladi fratri započeli godinu dana novicijata. U idućoj godini kušnje oni će se upućivati u redovnički život po pravilu Svetoga Franje.

Evo me

Dva su kandidata došla u novicijat nakon završetka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom fra Josip Duvnjak iz župe Sv. Ante Padovanskoga – Šuica i fra Ivan Hrkać iz župe Uznesenja BDM – Široki Brijeg, dok su sedmorica u novicijat ušla nakon provedene godine postulature u samostanu u Mostaru. To su fra Franjo Ćorić iz župe Krista Kralja – Čitluk, fra Nikola Drljepan  iz župe Sv. Franje Asiškoga – Čapljina, fra Daniel Majstorović iz župe Sv. Mihovila Arkanđela – Drinovci, fra Jozo Malić iz župe Presvetoga Srca Isusova – Kongora, fra Franjo Markić iz župe Sv. Petra i Pavla – Kočerin, fra Ivan Slišković iz župe Uznesenja BDM – Široki Brijeg i fra Šimun Suton iz župe Sv. Petra i Pavla – Kočerin.

Sv. Misu i obred oblačenja predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko u koncelebraciji s provincijskim vikarom fra Ivanom Ševom, gvardijanom fra Ikom Skokom, meštrom postulanata fra Stankom Mabićem, meštrom novaka fra Slavkom Soldom te još s oko četerdesetak svećenika.

Pred homiliju na prozivku kandidati su odgovorili njihovim „Evo me!”. Nakon homilije uslijedio je obred oblačenja. Provincijal je blagoslovio i predao habite novacima, a u oblačenju su im pomogli gvardijani, meštar postulanta, župnici rodnih župa kao i još neki fratri.

Zahvale

Na kraju misnog slavlja riječi pozdrava, čestitke i zahvale uputio je mostarski gvardijan fra Iko Skoko, naglasivši da su zvanja plod naše molitve i Božjeg dara. „Ustvari, ovi mladići su čudo od Božjeg dara. Bog nas je podario devetoricom mladića na čemu mu od srca zahvaljujemo“, kazao je fra Iko. Ista zahvala je upućena roditeljima i svima onima koji mole za duhovna zvanja.

I provincijal fra Miljenko se pridružio i biranim riječima zahvalio Bogu, roditeljima, odgojiteljima kako u Visokom tako i u Mostaru, kao i svima onima koji su doprinijeli da su ova devetorica mladića obukla franjevački habit.

Na sv. Misi prekrasno je pjevao zbor mladih „Petrus”.

Liturgijskom asistencijom, u kojoj su sudjelovali bogoslovi, ravnao je mladomisnik fra Perica Ostojić, a Evanđelje pijevnim glasom navijestio je mladomisnik fra Marin Karačić.
Poslije sv. Mise fratri, časne sestre, obitelji, rodbina i prijatelji novaka nastavili su druženje u samostanskom klaustru. Nakon toga novaci su sa svojim meštrom fra Slavkom krenuli put Humca u novicijat.

DL

2 komentara

  1. Bogu hvala i hvala njihovim roditeljima i neka ih Bog čuva i prati.

    Like(0)Dislike(0)
  2. Bogu slava i hvala na ovim mladima koje Bog pozva,a oni uz obiteljsku molitvu prihvatiše velik teret u božijem vinogradu.Neka vas prati Božji blagoslov i zaštita U SVE DANE VAŠEG ŽIVOTA!BVB

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.