Dijaspora rodbini u BiH poslala 493,6 milijuna KM

Doznake koje ljudi zaposleni u inozemstvu šalju svojim obiteljima u BiH bilježe rast, a samo za prva tri mjeseca ove godine pristiglo je 493,6 milijuna KM, što je za 17,6 milijuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Priljevi ostvareni po osnovu ostalih transfera u prvom kvartalu iznosili su 314,3 milijuna KM, od čega je po osnovu mirovina zarađenih izvan BiH pristiglo 301,2 milijuna KM.

Vrijednost doznaka stabilna je duže vrijeme, a priljevi iz inozemstva po ovom osnovu imaju blagi trend rasta nakon velike ekonomske krize koja je potresla Europu 2008. godine.

Prema podacima Središnje banke BiH, vrijednost doznaka u prva tri mjeseca 2014. godine iznosila je 476 milijuna KM, u 2013. godini 478 milijuna, dok je u 2012. godini po ovom osnovu u BiH pristigao 451 milijun KM, pišu Nezavisne novine.

”Ukoliko su “naši stranci” dobro situirani i imaju stabilne prihode i zaposlenja, onda su u stanju svojoj rodbini poslati više novca. Broj osoba koje zaposlenje traže u inozemstvu iz godine u godinu raste”, kažu iz Središnje banke BiH.

2 komentara

 1. jeda meni štogod

  Like(0)Dislike(0)
 2. Samo vi nastavite jerbo sto bi bilo odnas jadnika.
  Pa naucili smo mi da dolazi neoklen a nismo bas svi za teski rad.
  LJepse je ovden u ladovini a posebno ako kapne koji Eur.
  Nebi bilo lose da I koja drzava se ukljuci pa posalje nama jadnicima.
  Pa ne kaze se djaba da je zapad kriv sto smo se medjusobno malo pokokali
  I sada bi to trbali kompezirati sa par milijardi eu.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.