Dijaspora u BiH šalje više od dvije milijarde maraka

Da građani BiH nisu zaboravljeni od svojih rođaka iz dijaspore, govori činjenica da na njihove račune već desetljećima godišnje stiže u prosjeku i više od dvije milijarde maraka.

Ne zaboravljaju obitelj

Prema podacima Centralne banke, u BiH od 1998. do prošle godine poslali su skoro 33 milijarde KM, javlja portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Najveća doznaka u ovih 17 godina bila je 2007. kada je na račune građana uplaćeno 2,770 milijardi KM, a najmanje novca od dijaspore stiglo je 2002., i to 1,966 milijardi

Priljevi ostvareni po osnovi ostalih transfera u prvom kvartalu iznosili su 314,3 milijuna KM, od čega je po osnovi mirovina zarađenih izvan BiH pristiglo 301,2 milijuna KM. Vrijednost doznaka stabilna je duže vrijeme, a priljevi iz inozemstva po ovoj osnovi imaju blagi trend rasta nakon velike ekonomske krize koja je potresla Europu 2008. Prema podacima Centralne banke BiH, vrijednost doznaka u prva tri mjeseca 2014. iznosila je 476 milijuna KM, u 2013. 478 milijuna, dok je u 2012. godini po ovoj osnovi u BiH pristigao 451 milijun KM. Ako su “naši stranci” dobro situirani i imaju stabilne prihode i zaposlenja, onda su u stanju svojoj rodbini poslati više novca. Broj osoba koje zaposlenje traže u inozemstvu iz godine u godinu raste – kažu iz Centralne banke.

Velika dijaspora

BiH ima veliku dijasporu, tamo živi svaki treći bh. građanin. Najveći broj proteklih je godina migrirao u Njemačku, Austriju i skandinavske zemlje. Procjene Svjetskog saveza dijaspore BiH govore da u svijetu živi oko 1,3 milijuna građana BiH, dok podaci drugih institucija govore da izvan BiH živi 1,5 do dva milijuna osoba. Ako se ima u vidu da u BiH trenutačno živi oko četiri milijuna stanovnika, dođemo do podatka da svaki treći bh. građanin živi u dijaspori.

Prema tvrdnjama ekonomista, doznake koje na račune građana stižu iz inozemstva od rodbine ili prijatelja iznimno su bitne za cjelokupni ekonomski sustav BiH, piše portal Vecernji.ba. Kako ističu, vrlo je bitno da su doznake stabilne jer se onda ljudi mogu oslanjati na njih. Da ih nema, bh. građani ne bi imali načina podnijeti ovoliki trgovinski deficit, a cijeli ovaj sustav je održiv zbog toga.

1 komentar

 1. Samo poslati svojoj djeci I starijima.
  Mladi buzdovani se samo ceskaju po jajcima I cekaju
  da neko posalje.Torbu u ruke pa naprid u diasporu na znojenje.
  Ako se na vrime ne pokrenete biti ce gladi I otimacine.
  Hebo drzavu u kojoj je Bosna.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.